-
BIST 100
15873,27%-1,56
-
DOLAR
44,45% 0,28
-
EURO
51,27% 0,15
-
GRAM ALTIN
6296,53% 0,81
-
Ç. ALTIN
10614,40% 0,00
Avrupa'da ülkeler arasında gerilim: Almanya, Macaristan'ı 'AB'ye sadakatsizlikle' suçladı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, Avrupa Birliği tarafından Ukrayna'ya verilmesi planlanan 90 milyar euroluk krediyi veto etmesinin "AB içinde sadakate yönelik ciddi bir ihlal olduğunu" belirtti.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, 19 Aralık 2025'te yapılan Avrupa Konseyi toplantısında söz konusu krediye ilişkin bir konsensüs sağlandığını belirterek, "Ancak o dönem varılan mutabakatı şimdi Macaristan Başbakanı Viktor Orban feshetti. Böylece, Avrupa iş birliğimizin temel ilkelerinden birine aykırı davranıyor. Bu işbirliği, anlaşmalarla da düzenlenmiştir. Karşılıklı sadakat ve destek vermeyi taahhüt ettik ve bir kez verilen sözün karşılıklı olarak güvenilir olacağı konusunda mutabık kalmıştık." dedi.
Oy birliğiyle alınan kararların da yerine getirileceğine güvenebilecekleri bir noktaya geri dönmeyi arzu ettiğini söyleyen Merz, "Bu, üye devletler arasındaki sadakate yönelik ciddi bir ihlaldir ve AB'nin bir bütün olarak hareket kabiliyetine ve itibarına zarar vermektedir." ifadelerini kullandı.
Merz, "Bunun, bu tekil olayın çok ötesine geçen sonuçları olacaktır. Bütçe hazırlığı ve bundan doğacak her şeyde, bu konuyu birbirimizle bir kez daha temelden konuşmak zorunda kalacağız. Benim izlenimim liderlerin bugün olanlardan derin bir öfke duydukları yönünde. Bu, AB'de büyük bir sadakatsizlik eylemidir ve benden daha uzun süredir burada olanların görüşüne göre, bugüne kadar bu şekilde bir şey yaşanmamıştır. Benim kesin inancım, bunun derin izler bırakacağı yönündedir." açıklamasını yaptı.
Kendi ellerindeki kaynaklarla Ukrayna'ya destek olmaya çalışacaklarını dile getiren Merz, "Zaman açısından çok dar bir süre olacak ancak bir anlayış gösterileceğini ve bir gün bu krediyi kullandırtabileceğimizi umuyoruz." şeklinde belirtti.
Merz, "Nitelikli çoğunluğu getirmek o kadar kolay değil. Anlaşmalardan kaynaklanan düzenlemelerimiz var. Avrupa iç pazarını ilgilendiren her şeyi ya da neredeyse her şeyi, Konseyde nitelikli çoğunlukla kabul edebiliriz. Viktor Orban, buna hazır değildi ve bu nedenle onun yüzünden engellenmiş durumdayız." diye belirtti.
Macaristan, Ukrayna'dan geçen Drujba boru hattı üzerinden Rus petrolü sevkiyatlarının kesilmesi nedeniyle Ukrayna'ya verilmek istenen krediyi veto etmişti.
Macaristan'ın boru hattı üzerinden yeniden Rus petrolünün sevkiyatının başlanmasına kadar vetoyu kaldırması beklenmiyor. (İLKHA)
İçişleri Bakanı Çiftçi: Sokak çetelerine ve onları cazip göstermeye kalkışanlara geçin vermeyeceğiz
Elazığ'da 9 ayrı suçtan 16 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Grossi'den İran'daki nükleer santrale yönelik olası saldırıda "radyasyon" uyarısı
Diyarbakır Valiliği'nden yol kenarına bırakılan EYP'nin patlamasına ilişkin açıklama
Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız
İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor
Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!
Ticaret Bakanı Bolat: Bakan Kyle ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik
İranlı general Şikarçi: Operasyonlarımızda 1321 siyonist ve 800 Amerikan öldü
Müftü Aruk: Diziler toplumsal ahlakı olumsuz etkiliyor
Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı
Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı
Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor
Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki
Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü
Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak
Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu
İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti
İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?
Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı
Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza
Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak
Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi
Yükleniyor







