• BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,77% -0,14
  • EURO

    47,05% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4282,88% 0,17
  • Ç. ALTIN

    6823,45% -0,43

Avukat Zaman: Caydırıcılık için ceza hukuku ve infaz düzenlemeleri gözden geçirilmeli

16 Aralık 2024, Pazartesi 02:50
16 Aralık 2024, Pazartesi 02:50
Avukat Zaman: Caydırıcılık için ceza hukuku ve infaz düzenlemeleri gözden geçirilmeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avukat Tahir Zaman, ceza hukukunun temel amacının toplumun suçtan ve suçludan korunması olduğunu belirterek, caydırıcılığın önemine vurgu yaptı.

Suç işleyen kişilerin cezalarını yeterince çekmedikleri ve mahkeme kararlarının kesinleşmemiş olması nedeniyle, toplumda cezasızlık duygusunun arttığını belirten Zaman, ceza hukukunun eksik olmadığını ancak infaz düzenlemelerindeki boşlukların suç oranlarını artırdığına dikkat çekti.

Ayrıca yargılamaların uzun sürmesinin mağduriyetlere yol açtığını ve adalet sistemine duyulan güvenin sarsıldığını ifade eden Zaman, yargılamaların hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Avukat Tahir Zaman, ceza hukukunun daha caydırıcı olması için infaz düzenlemelerinin, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme şartlarının da yeniden gözden geçirilmesini önerdi.

"Suçlular caydırıcı cezayla karşılaşmadığı için suç işleme cüreti daha da artıyor"

Ceza hukukunun temel amacının toplumu suçtan ve suçludan koruyabilmek olduğunu belirten Zaman, "Bunun olabilmesi için öncelikle hukuk sisteminde caydırıcılık unsurlarının olmuş olması gerekiyor. Zira kişiler ilk suçu işlediği zaman çok korkarlar. Ama ilk suçunu işledikten sonra şayet caydırıcı bir cezayla karşılaşmadığında o kişinin suç işleme cüreti daha çok artmış olacaktır. Bunun için toplumda suç işleyen kişilere karşı caydırıcı önlemlerin alınmış olması kesinlikle şart ve elzemdir." dedi.

"Ceza hukuku yeterince caydırıcı değil' gibi bir korku var"

Adalet Bakanı'nın da bu konuda caydırıcılık unsurlarını artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını hatırlatan Zaman, "O da bu noktada caydırıcılık unsurlarını artırmaya yönelik bir çalışma yaptığını söyledi. Bunu kesinlikle destekliyoruz. Suç işleyen kişiler, denetimli serbestlik, koşullu salıverme ve infaz düzenlemesindeki açıklardan ötürü neredeyse işlemiş olduğu suçun çok az bir kısmını yatmakta ve özellikle mahkemelerin kesinleşmemiş olmasından ötürü ve adi suçlardan tutuksuz yargılamalardan ötürü de toplumda ister istemez 'ceza hukuku yeterince caydırıcı değil mi' gibi bir korku oluşuyor. Bu da haliyle toplumda suç işleyen kişilerin suç kastının da artmış olmasına yol açıyor." diye konuştu.

"İnfaz düzenlemesi, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme gözden geçirilmeli"

Ceza hukukunun bu manada eksik olmadığını savunan Zaman, "Ama infaz düzenlemelerinin, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme hususlarının bir daha gözden geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Hırsızlık ve buna benzer suçlar işleyen kişilerin toplumda tekrar görülmesi ve bu kişilerin infaz yasasındaki açıklardan yararlanmış olması toplumda ister istemez cezasızlık ilkesinin artmış olmasını, toplumda suç işleyen kişilerin ceza almadığı gibi bir sonuç doğuruyor." ifadelerini kullandı.

"Yargılamaların uzun sürmesinden ötürü mağdur olan çok fazla insan var"

Son olarak Zaman, şunları söyledi: "Ayrıca yargılamaların çok uzun sürmüş olması, birçok suçlunun da tutuksuz yargılanmayla çıkartılmış olması mağdur olan kişilerin de adalet sistemine olan güvensizliğini artırmış oluyor. Bu sebepten ötürü infaz düzenlemesi, denetimli serbestlik ve koşullu salıvermenin bence daha caydırıcı olması kanaatindeyim. Yargılamaların uzun sürmesinden ötürü mağdur olan çok fazla insan var. İlk başta tavsiye edeceğimiz husus, yargılamaların kısaltılmasıdır." (İLKHA)

Gözler TÜİK'te: Memur ve emekliye yapılacak zam bugün netleşiyor

Hizbullah'tan net mesaj: Silahlarımızı siyonist rejime teslim etmeyeceğiz

Çeşme ve Ödemiş'te orman yangını: Üç mahalle tahliye edildi, otoyol trafiğe kapandı

Bayburt'ta uçak kazası: Ekipler kurtarma çalışmalarını sürdürüyor

Siyonist rejimin son 24 saatteki saldırılarında 116 şehit

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası

İtalya'da aşırı sıcak hava nedeniyle 18 kentte kırmızı alarm

Hafızlık öğrencilerinden anlamlı bağış

Yunanistan'da cezaevinde yangın paniği

İzmir Çeşme'de orman yangını

Avustralya aşırı yağış ve şiddetli rüzgâr alarmı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan HAMAS heyeti ile görüştü

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Kocaeli'de orman yangını

Pancar üreticilerine 2,5 milyar liralık ödeme

İspanya'da orman yangını: 2 ölü

Tayland’da kağıt fabrikasında yangın: 8 ölü, 26 yaralı

Gaziantep'te haziran ayında 706 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti

Belediye Başkanı Geçit: Peygamber Efendimize yapılan hadsizliği şiddetle lanetliyorum

Gaziantep'te tefecilik operasyonu: 7 gözaltı

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Euro rekor kırdı

Filipinler'de çıkan yangında onlarca ev küle döndü

Süveyş Körfezi'nde sondaj gemisi battı: 4 ölü, 23 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aile kurumunu korumak en temel vazifemiz

Ukrayna: ABD'nin silah teslimatı devam etmeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gözler TÜİK'te: Memur ve emekliye yapılacak zam bugün netleşiyor

Hizbullah'tan net mesaj: Silahlarımızı siyonist rejime teslim etmeyeceğiz

Çeşme ve Ödemiş'te orman yangını: Üç mahalle tahliye edildi, otoyol trafiğe kapandı

Bayburt'ta uçak kazası: Ekipler kurtarma çalışmalarını sürdürüyor

Siyonist rejimin son 24 saatteki saldırılarında 116 şehit

Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış