• BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,77% -0,14
  • EURO

    47,05% 0,04
  • GRAM ALTIN

    4282,88% 0,17
  • Ç. ALTIN

    6823,45% -0,43

Avustralyalı araştırmacılar, ilk kez bitkilere kökler yoluyla genetik materyal enjekte etti

14 Şubat 2025, Cuma 03:30
14 Şubat 2025, Cuma 03:30
Avustralyalı araştırmacılar, ilk kez bitkilere kökler yoluyla genetik materyal enjekte etti
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avustralyalı araştırmacılar, ilk kez genetik materyali bitkilerin kökleri aracılığıyla başarılı bir şekilde ileterek, mahsul verimini ve gıda kalitesini artırabilecek bir atılıma imza attı.

Cuma günü Nature Plants dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Queensland Üniversitesi’nden (UQ) araştırmacılar, bitki köklerinin zararsız bir nanopartikülü emmesini sağladıklarını duyurdu.

UQ Kimya ve Moleküler Biyobilimler Fakültesi'nden araştırmanın ortak yazarı Bernard Carroll, nanoparçacık teknolojisinin hızlı mahsul geliştirme için yeni bir yol açabileceğini belirtti.

Çalışmada kullanılan nanoparçacığın başlangıçta UQ araştırmacıları tarafından hayvanlarda aşı ve kanser tedavisi için geliştirildiğini söyleyen Carroll, bu nanoparçacığın sert bitki hücre duvarlarını aşmasına yardımcı olan bir proteinle kaplandığını ifade etti.

Bu yöntem sayesinde, sentetik haberci ribonükleik asidin (mRNA) ilk kez bitkilere başarılı bir şekilde iletildiğini belirten Carroll, ekibin en büyük şaşkınlığının, nanoparçacığın mRNA'yı sadece girdiği ilk hücreye bırakmak yerine suyla birlikte bitki boyunca dağıtması olduğunu söyledi.

"Bu oldukça heyecan verici çünkü daha fazla geliştirmeyle birlikte teknoloji, gelecekte yeni mahsul türlerini daha hızlı üretmek için kullanılabilir" diyen Carroll, "Aroma veya kalite gibi mahsulle ilgili belirli bir sorunu hedefleyebilir ve onlarca yıl süren çapraz melezleme veya genetik modifikasyon sürecine gerek kalmadan yeni bir tür elde edebiliriz." şeklinde konuştu.

Araştırma ekibi, mRNA kullanarak yeşil floresan protein üreten nanoparçacıkları, lahana ve kanola ailesinin küçük bir üyesi olan Arabidopsis de dahil olmak üzere çeşitli bitki türlerinde test etti.

Tekniğin patentini alan UQ'ya bağlı bir ticarileştirme şirketi, şimdi teknolojiyi daha da geliştirmek için ortaklar arıyor. (İLKHA)

Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası

İtalya'da aşırı sıcak hava nedeniyle 18 kentte kırmızı alarm

Hafızlık öğrencilerinden anlamlı bağış

Yunanistan'da cezaevinde yangın paniği

İzmir Çeşme'de orman yangını

Avustralya aşırı yağış ve şiddetli rüzgâr alarmı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan HAMAS heyeti ile görüştü

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Kocaeli'de orman yangını

Pancar üreticilerine 2,5 milyar liralık ödeme

İspanya'da orman yangını: 2 ölü

Tayland’da kağıt fabrikasında yangın: 8 ölü, 26 yaralı

Gaziantep'te haziran ayında 706 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti

Belediye Başkanı Geçit: Peygamber Efendimize yapılan hadsizliği şiddetle lanetliyorum

Gaziantep'te tefecilik operasyonu: 7 gözaltı

Araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Euro rekor kırdı

Filipinler'de çıkan yangında onlarca ev küle döndü

Süveyş Körfezi'nde sondaj gemisi battı: 4 ölü, 23 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Aile kurumunu korumak en temel vazifemiz

Ukrayna: ABD'nin silah teslimatı devam etmeli

Tatil dolandırıcılıklarından korunmanın yolları

Sakarya'da panelvan kazası: 6 yaralı

Bakü-Moskova hattında tansiyon yükseldi

Bingöl'de ruhsatsız silah ele geçirildi

"Şeriat isteyenler, asılacaksınız" tehdidinde bulunan provokatör yakalandı

ABD, Ukrayna'ya mühimmat sevkiyatını durdurdu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gana'da M çiçeği vaka sayısında artış

İklim Kanunu Teklifi Meclis’te kabul edildi

Eski tip ehliyetlerin süresi doluyor

Hama'da tanker faciası

İtalya'da aşırı sıcak hava nedeniyle 18 kentte kırmızı alarm

Hafızlık öğrencilerinden anlamlı bağış

Yunanistan'da cezaevinde yangın paniği