• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Avusturya’da Filistin'e destek veren aktivistler seçimlerde “Liste Gaza” partisi ile yarışacak

24 Eylül 2024, Salı 12:57
24 Eylül 2024, Salı 12:57
Avusturya’da Filistin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Avusturya'da, işgal rejiminin yaklaşık bir yıldır Gazze’de sürdürdüğü soykırıma dikkat çekmeyi amaçlayan Liste Gaza Partisi; 29 Eylül’de düzenlenecek seçimlerde oy pusulasında yer alacak.

Avusturya’da duyarlı aktivistler ;7 Ekim 2023’ten beri işgal rejiminin Gazze’de gerçekleştirdiği soykırıma dikkat çekmek ve kendi hükümetlerini harekete geçirmek için aylardır ayaktalar.

Soykırımı destekleyen Avusturya hükümetine karşı yapılan protestolardan sonuç alamayan aktivistler; siyasi bir parti kurarak 29 Eylül tarihinde yapılacak ulusal seçime katılma kararı aldı.

Farklı ülkelerden gelen Arap, Boşnak, Kürt, Türk, Asyalı ve Afrikalı Müslüman grupların yanı sıra anti-siyonist Yahudiler, Hristiyanlar oluşuma destek veriyor.

Oy pusulasında “Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver” şeklinde yer alacak siyasi oluşum; yüzde 4 barajını aşarak Gazze’ye ses olmak için parlamentoya girmeye çalışacak.

Liste Gaza’nın seçim listelerinde; 14 Türkiye vatandaşı da yer alıyor. Liste Gaza milletvekili adayları İLKHA muhabirine konuştu.

Avusturya'da meydanlara çıkan aktivistler hakkında konuşan Liste Gaza Kurucusu ve Milletvekili Adayı Wilhelm Langthaler, “Avusturya’da eski Başbakan Bruno Kreisky döneminden beri Filistin ile dayanışma için bir gelenek vardır. Avusturya küçük bir ülke olmasına rağmen anayasasında dış politikasında tarafsızlık ilkesi 1955 yılından beri var ve Avusturya herhangi bir taraflı birliğin üyesi veya bir savaştan taraf olamaz. Bunun yanında Avusturya’da uzun yıllara dayanan Filistin ile Dayanışma Platformu yıllardır israil saldırılarından sonra birçok protesto organize etmiştir.” dedi.

“Filistin’i savunmak için herhangi bir ideolojik veya dini aidiyete sahip olmanıza gerek yoktur”

Yapılan eylemlerin birincil amacı Filistin halkıyla dayanışma göstermek olduğunu ifade eden Langthaler, “Filistin’deki insanların eşit insanlar olmaları gerektiğini göstermektir. Bununla birlikte israilin Filistin’de yaptığı haksızlıkları Avusturya’da gündem yaparak israilin yaptıklarını batıda göstermek ve bir anlamda Filistin halkı için lobi faaliyeti yapmaktır. Soykırım insanlık suçudur. Bu durum bile herkes için yeterlidir. Çünkü dünyanın neresinde olursa olsa bir halka sürekli ve sistematik bir varsa buna soykırım denir. Bu minvalde motivasyonumuz Filistin halkıyla dayanışma göstermektir. Çünkü bir halkın toprakları 76 yıldır emperyalistlerin destekleri ile zorla ellerinden alınmakta. Filistin’i savunmak için herhangi bir ideolojik veya dini aidiyete sahip olmanıza gerek yoktur. İnsanım diyen herkes bu bağlamda soykırıma karşı çıkmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver”

Liste Gaza’nın ortaya çıkış hikayesi hakkında konuşan Langthaler, “Avusturya’daki Filistin ile dayanışma İnisiyatifi, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren aylarca sürdürdüğü miting, yürüyüş ve yapılan protestolar ile oluşan sinerji yaklaşan meclis seçimleri ile siyasi bir platform olarak devam edilmesini kararlaştırmış ve bununla birlikte ‘Liste Gaza: Soykırıma Karşı Ses Ver’ adlı siyasi hareket olarak, Haziran 2024 tarihinde protest bir hareket olarak kurulmuştur. Hareketin ana sloganı; tarafsızlık, barış ve adalet için Liste Gaza. Liste Gaza bir protest hareket olarak başladı ve Avusturya hükümetinin israil yanlısı politikasının yanlışlığını vurgulamakla birlikte, hükümetin ve meclisteki bütün partilerin soykırımı desteklediklerini açıklamıştır. Buna karşın Liste Gaza, koşulsuz olarak ateşkes çağrısını yapmakta ve Avusturya hükümetini adil bir barışı savunması ve Filistin devletini tanımasını istenmektedir. Liste Gaza yine seçim programında temel hakların ihlali özellikle Müslüman karşıtlığı ve her türlü ırkçılık ve demokratik olmayan süreçlere karşı çıkmaktadır.” diye konuştu.

“Oy pusulasında ‘Soykırıma Karşı Ses Ver!’ yazması siyaset için büyük bir başarı”

Seçimlerdeki hedefleri hakkında konuşan Türkiye asıllı Liste Gaza Milletvekili Adayı Ömer Batur, “Avusturya’da bir siyasi parti veya hareketin Ulusal Meclis seçimlerine katılabilmek için bir önceki seçimde yüzde 4’lük seçim barajını aşmak veya seçime girecek olan partinin yeterli sayıda destek beyanına ulaşması gerekmektedir. Liste Gaza, Avusturya çapında bunu başardı ve istenilen destek beyanlarını büyük oranda toplayıp Avusturya’daki 9 eyaletin 7’sinde oy pusulasında yer alan siyasi partiden biri oldu. Böylelikle 5 milyon 500 bin adet basılan oy pusulasında parti olarak Liste Gaza ve açılımı olarak ismimizin altında Soykırıma Karşı Ses Ver! sloganımız yer almıştır. Avusturya’da bunu başarmak birçok bütçesi olan yeni partinin yapamayacağı bir durum. Biz bunu yaptık birinci hedefimize ulaştık. Oy pusulasında ‘Soykırıma Karşı Ses Ver!’ yazması siyaset için büyük bir başarı çünkü bütün partiler israil ile dayanışma yarışında bulundu. Biz ise, soykırıma uğrayan Filistin halkıyla dayanışmayı seçtik. Bu durum Avusturya halkında yer buldu. Medyanın sansürüne rağmen çalışmalarımızla insanlar Liste Gaza partisini duydukça alternatif olduğunu ve seçimlerde Liste Gaza’dan yana oy kullanacağını söyleyen birçok Avusturyalı mevcut. Biz klasik bir parti değiliz amacımız Avusturya’da Vicdanın sesi olmak ve yüzde 4 barajını aşarak 10 milletvekili almak. Avusturya Parlamentosu'nda toplamda 183 milletvekili var ve 10 milletvekili ile parti grubu kurmak mümkün.” şeklinde belirtti.

“Gazze artık sadece Filistinlilerin sorunu değil, bütün ezilen halkların sorunu oldu”

Dünya genelinde birçok olay yaşandığını ama Gazze’de yaşananların normal bir durum olmadığının altını çizen Batur, “Bir soykırım yaşanmakta ve bizler bütün vicdanlılar olarak bu duruma seyirci kalamayız. Gazze artık sadece Filistinlilerin sorunu değil bütün ezilen halkların sorunu oldu. Bu sebeple Gazze, dünyada adalet arayanlar için bir sembol haline geldi. Biz Avusturya’daki adalet arayan bir topluluk olarak Gazze’yi gündeme getirmek için Liste Gaza partisini kurduk ve Ulusal Meclis seçimlerine giriyoruz bu aynı zamanda dünyada bir ilk. Bu bağlamda Gazze hepimize öncelikle insan olmamızı öğreten bir öğretmen aslında.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım silahına dönüştürdü

Başkan Altun’dan kurum ziyaretleri

Batman Belediyesi’nden üstyapıda rekor çalışma: 145 bin metrekare parke döşendi

Çin ve Almanya'nın stratejik diyalog turları sürüyor

Yaralı halde bulunan şahin koruma altına alındı

Han Yunus'ta "güvenlik olayı": Kassam işgalcileri havanlarla vurdu

Peygamber Sevdalıları Vakfından Aşura Günü mesajı

Nijerya'daki saldırılarda 28 kişi hayatını kaybetti

Batman'da silahla yağma suçundan aranan şahıs yakalandı

Benzin, motorin ve otogaza ÖTV zammı

Yahudi çeteler Nablus'ta Filistinlilere saldırdı: Yaralılar var

Gazze'de soykırımın 637'nci günü: Çadır kampları vuruldu, onlarca şehit var

Ensarullah Hareketinden işgal rejimine sert mesaj: "Operasyonlarımız devam edecek"

HAMAS: Gazze’deki ateşkes teklifiyle ilgili direniş ve liderlerle istişarelerimiz sürüyor

Yaralı şahin jandarma ekiplerince koruma altına alındı

"Silahla yağma" suçundan 15 yıl 9 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Vali Canalp’ten Gercüş Köylerine ikinci tur ziyaret

Milletvekili Nasıroğlu’ndan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a ziyaret

Taleplere maksimum performans, maksimum başarı hedefi

Rektör Demir’den Siirt Üniversitesi Rektörü Şındak’a ziyaret

Kocaeli'de 6,8 milyon TL değerinde hırsızlık operasyonu

İzmir'de orman yangınlarıyla mücadele sürüyor

Saraçhane'de gözaltına alınan 13 kişi tutuklandı

İklim Kanunu 14 soruda anlatıldı: Hedef, dayanıklı ve yeşil bir gelecek

Meteoroloji'den 18 il için "turuncu" ve "sarı" kodlu uyarı

DMM'den orman yangınlarıyla ilgili uyarı: Eski içerikler gündemde

Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım silahına dönüştürdü

Başkan Altun’dan kurum ziyaretleri

Batman Belediyesi’nden üstyapıda rekor çalışma: 145 bin metrekare parke döşendi

Çin ve Almanya'nın stratejik diyalog turları sürüyor

Yaralı halde bulunan şahin koruma altına alındı

Han Yunus'ta "güvenlik olayı": Kassam işgalcileri havanlarla vurdu

Peygamber Sevdalıları Vakfından Aşura Günü mesajı