Ayak ağrısı yaşıyorsanız dikkat! Sebebi yanlış egzersiz olabilir

Tarih: 01.01.2022 21:24
Ayak ağrısı yaşıyorsanız dikkat! Sebebi yanlış egzersiz olabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Ayak ağrısı yaşıyorsanız dikkat! Sebebi yanlış egzersiz olabilir

Emsey Hospital’dan Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Yiğit Erdağ, travmalar, obezite, doğumsal patolojiler, bozuk bir duruş yürüyüşe sahip olma, bacak uzunluğunda eşitsizlik olması, ayakkabı numarası, iklim durumu, uygunsuz egzersiz yapılması gibi birçok sebep ayak ağrısına yol açabileceğinin altını çizdi.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu vitamin deposu meyvelerden geçiyor!

YAŞLANMA AYAK YAPISINI BOZAR

Ayakların kan dolaşımının ulaştığı en son nokta olması, ani refleksif hareketlerde ya da üzerindeki baskının aniden normalin çok üzeri artması gibi nedenlerden dolayı incinebileceğini söyleyen Op. Dr. Erdağ, kişinin bu durumlarda sakatlanabileceğinin ya da yaralanabileceğini belirtti. Op. Dr. Erdağ, kıkırdak, sinovyal sıvı ve bağlardan oluşan karmaşık bir yapısı olan ayaklar vücudumuzun en fazla ağırlık taşıyan eklemler olsa da artrit gibi enflamatuar durumları, yaşlanma ve osteoartroz gibi dejeneratif durumları, kıkırdak yüzeyini bozduğunu ve sinovyal sıvının kalitesini değiştirdiğini ifade etti.

PANDEMİ DÖNEMİNDE AYAK PROBLEMLERİ ARTTI

Pandemi döneminde evde geçirilen zamanlarda çıplak ayakla durma terlik kullanmamaya bağlı ayak parmağı ve ayak kavsinde problemlerin sıklığının artığını belirterek uygunsuz ayakkabı kullanımının da sorunun yaşanmasında etkili olduğunu söyleyen Op. Dr. Erdağ, ayak bileği ve ayaktaki ağrı, kemik yapılar, eklemler, eklem etrafındaki yumuşak dokulardan kaynaklanabileceği gibi sinir ve damarsal yetmezlikten kaynaklanan ağrılar da bu bölgeye yayılabileceğini aktardı. Op. Dr. Erdağ, topuk ağrılarının bu ağrılardan olduğunu ve iki ana kategoriye ayrılarak topuğun altındaki ağrı ve topuğun arkasındaki ağrı olarak ayrıldığını belirterek topuğun altında ağrı varsa, ayağının altındaki dokuları zedeleyen durumlar olabileceğini belirtti.

YANLIŞ AYAKKABI SEÇİMİ AĞRILARA NEDEN OLABİLİR

Genelde uzun mesafe koşucularda görülen ve halk arasında yaygın olarak şikayet nedeni olan topuk dikeni, topukta veya ayak tabanı kemerinde hissedilen ve genellikle sabahları daha çok ağrı yaşatan Plantar Fasiit isimli ağrı olduğunu söyleyen Op. Dr. Erdağ, bu durumun aşırı fiziksel aktivite sonrasında, beton veya sert yüzeylerde uzun süre ayakta kalındığında, kişinin düz taban olması, sert ve kısa baldır kasları; aşırı kilo ve uygun olmayan ayakkabı kullanımı sonrası ortaya çıkabilen ve ameliyat gerektirmeyen bir ağrı olduğunu dile getirdi. Op. Dr. Yiğit Erdağ, “Ayağın aşırı kullanımı nedeniyle iltihaplanması nedeniyle ortaya çıkan Aşil tendonu ise genellikle 35 yaşın altındaki insanlarda yaygın olarak ve sıklıkla koşucular ve diğer sporcularda görülebiliyor. Bu tendon fiziksel aktivitede ani artış, sert yüzeylerde çalışma, aşırı atlama (basketbol oynarken), uygun olmayan ayakkabılar giyme durumlarında ortaya çıkabilir” dedi.

Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı

HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

CHP'li Manavgat Belediye'sine rüşvet operasyonu: Baklava kutusunda 110 bin Euro

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk soruşturması: 60 tutuklama

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Siirt’te doğal gaz altyapısı genişletiliyor

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze için tüm İslam ülkeleri derhal harekete geçmeli

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Yükleniyor