• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,28% -0,01
  • EURO

    51,29% -0,04
  • GRAM ALTIN

    6662,75% 0,62
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Aydın: Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor

15 Ocak 2025, Çarşamba 15:55
15 Ocak 2025, Çarşamba 15:55
Aydın: Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İdeal Eğitim Vakfı Akdeniz Bölge Koordinatörü Mehmet Aydın, yarıyıl tatilin tamamen dinlenmek değil, eğitimin yavaşlatılmış hali olduğunu, öğrencilerin bu süreci kitap okuyarak sosyal yönlerini geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk dönemi, 17 Ocak Cuma günü milyonlarca öğrenci için sona erecek. Eğitim-öğretim yılının ilk yarısı sona ererken, öğretmenler, öğrenciler ve veliler için ara tatil başlayacak.

Yoğun bir dönemin sona ermesiyle 2 hafta boyunca okula gitmeyecek olan öğrencilere tavsiyede bulunan eğitimciler, bu sürecin tamamen tatil modunda geçirilmesinin doğru olmadığını ifade ediyor.

Yarıyıl tatilinde öğrencilerin yapması gerekenlerle ilgili konuşan Mehmet Aydın, bu sürecin bir dinlenme molası olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor

Yeni eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan maarif modelinin iyi niyetle hazırlandığını belirten Aydın, "Bu model her ne kadar olumlu bir adım olsa da çocukların gelişim ihtiyaçlarını karşılama açısından yeterli değil. Önümüzdeki yıllarda modelin verimliliğini artırmak adına çalışmalar yapılmalı. Öğrencilerin bu dönemde yoğun bir tempoyla eğitimlerine devam ediyor. Ara tatilin bir dinlenme molası olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Öğrencilerin bu dönemi zihnen dinlenme ve eğitim boyutunun aktifleştirilmesi için fırsat olarak görmeleri faydalı olacaktır. Ailece yapılacak etkinlikler, akraba ziyaretleri veya tarihi ve manevi değer taşıyan yerlerin gezilmesi, çocukların hem zihnen dinlenmesine hem de aile bağlarının güçlenmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

"Ara tatilde aşırı ders çalışmanın zararı olabilir"

Aydın, öğrencilerin tatil dönemini ders eksiklerini kapatma yarışına dönüştürmemesi gerektiğini belirterek, "Bu süreçte öğrencilerin eksiklerini kapatma düşüncesi, uzun vadede başarıdan çok başarısızlığa neden olabilir. Ara tatil, zihin dinlendirme günleri olarak değerlendirilmelidir. Ders odaklı bir plan yapmak yerine kitap okuma ve küçük tekrarlarla desteklenebilir. Başarısız bir karne sadece çocuğa ait değildir. Çocuğun başarısızlığında ailelerin de sorumluluğu vardır. Eğitim sadece notlarla ölçülebilecek bir süreç değildir; çocuklarımız notla değerlendirilemeyecek kadar kıymetlidir. Bu yıl ilk kez ilkokul birinci sınıf öğrencilerine karne yerine gelişim raporu verilecek bu olumlu bir adım ancak diğer sınıflarda da sürece dayalı farklı uygulaması gerekiyor." diye konuştu.

"Tatil öğretim değil, dinlenme dönemi olmalı"

Anne babaların tatil döneminde öğretmenlik rolüne bürünmemesi gerektiğini belirten Aydın, "Çocuklarımız bir dönem boyunca öğretmenlerinden zaten yeterince ders aldı. Tatil döneminde ebeveynlerini öğretmen gibi görmek istemezler. Çocuklar anne ve babalarını, şefkat ve anlayışla görebilecekleri bir liman olarak hissetmelidir. Çocukların biraz daha geç yatmalarına veya sabahları biraz daha geç kalkmalarına müsaade etmek, tatilin anlamını hissetmelerini sağlar." ifadesini kullandı.

Sınav hazırlığı yapan öğrencilere tavsiyeler

Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için de önerilerde bulunan Aydın, "Bu süreçte öğrenciler ders temposunu tamamen bırakmamalı ancak aşırı yüklenmemelidir. Ara tatil, dengeli bir şekilde hem dinlenmek hem de eksikleri gözden geçirmek için değerlendirilebilir. Hediyeler maddi değil, anlam ifade eden bir şey olmalıdır. Çocukların yapmak istedikleri bir etkinlik veya ailece vakit geçirme fırsatları, çocukların aile bağlarını güçlendirmesi açısından daha etkili olacaktır. Maddi hediyeler, istenen etkiyi oluşturmayabilir." dedi.

Son olarak Aydın, ideal bir tatil için ailelere ve öğrencilere önerilerde bulunarak, bu sürecin iyi değerlendirilmesinin, hem eğitim hem de aile bağları açısından önem taşıdığını belirtti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Dünya ekonomisine Hürmüz Boğazı'ndan benzin şoku

Gaziantep Peygamber Sevdalıları vatandaşlarla bayramlaştı

Gazze'de enkaz ve çadırların arasında bayram tekbirleri yankılandı

Duran: Bayramın sevincini yaşarken gönül coğrafyamızdaki acıları da yüreğimizde hissediyoruz

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyonist israil katlettiklerinin bedelini ödeyecek

Şanlıurfa’da bayram namazında Gazze için dua edildi

Gaziantep'te bayram namazı coşkusu: Camiler dolup taştı

Adana’da yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü, 19 yaralı

Kudüs Valiliği'nden Mescid-i Aksa uyarısı: "Eşi benzeri görülmemiş bir durum!"

Malatya'da bayram namazında camiler doldu taştı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Bayramı buruk yaşıyoruz, siyonizm tüm insanlığın başına beladır

Mardin’de Ramazan Bayramı namazı tekbirlerle kılındı

Adana'da Müslümanlar bayram namazı için saf tuttu

Batman'da elektrik akımına kapılan çocuk ağır yaralandı

Bakan Çiftçi: Bayramda bizlere düşen yollarda dikkatli olmak birbirimizin hakkını gözetmektir

Bursalılar Bayram namazı için camilere akın etti

Batman'da bayram namazında birlik ve kardeşlik mesajları yükseldi

Bayram namazında Diyarbakırlılar camilere sığmadı

Siirt'te bayram namazı eda edildi

Bayram namazı kılındı: Hutbede Mescid-i Aksa ve mazlum coğrafyalar vurgusu

GESTAŞ’tan sefer iptalleri ve tarife değişikliği duyurusu

Mescid-i Aksa, bu bayram tekbirsiz kaldı

İran Devrim Muhafızları, bir Amerikan F-35 savaş uçağını vurduğunu açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan trafik kurallarına uyulması çağrısı

Bayram namazı nasıl kılınır?

Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı

Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi

Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Dünya ekonomisine Hürmüz Boğazı'ndan benzin şoku

Gaziantep Peygamber Sevdalıları vatandaşlarla bayramlaştı

Gazze'de enkaz ve çadırların arasında bayram tekbirleri yankılandı

Duran: Bayramın sevincini yaşarken gönül coğrafyamızdaki acıları da yüreğimizde hissediyoruz

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyonist israil katlettiklerinin bedelini ödeyecek