• BIST 100

    10908,77%0,48
  • DOLAR

    42,45% 0,09
  • EURO

    49,07% -0,11
  • GRAM ALTIN

    5659,61% 0,44
  • Ç. ALTIN

    9241,24% -0,15

Aydın: Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor

15 Ocak 2025, Çarşamba 15:55
15 Ocak 2025, Çarşamba 15:55
Aydın: Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İdeal Eğitim Vakfı Akdeniz Bölge Koordinatörü Mehmet Aydın, yarıyıl tatilin tamamen dinlenmek değil, eğitimin yavaşlatılmış hali olduğunu, öğrencilerin bu süreci kitap okuyarak sosyal yönlerini geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk dönemi, 17 Ocak Cuma günü milyonlarca öğrenci için sona erecek. Eğitim-öğretim yılının ilk yarısı sona ererken, öğretmenler, öğrenciler ve veliler için ara tatil başlayacak.

Yoğun bir dönemin sona ermesiyle 2 hafta boyunca okula gitmeyecek olan öğrencilere tavsiyede bulunan eğitimciler, bu sürecin tamamen tatil modunda geçirilmesinin doğru olmadığını ifade ediyor.

Yarıyıl tatilinde öğrencilerin yapması gerekenlerle ilgili konuşan Mehmet Aydın, bu sürecin bir dinlenme molası olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor

Yeni eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan maarif modelinin iyi niyetle hazırlandığını belirten Aydın, "Bu model her ne kadar olumlu bir adım olsa da çocukların gelişim ihtiyaçlarını karşılama açısından yeterli değil. Önümüzdeki yıllarda modelin verimliliğini artırmak adına çalışmalar yapılmalı. Öğrencilerin bu dönemde yoğun bir tempoyla eğitimlerine devam ediyor. Ara tatilin bir dinlenme molası olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Öğrencilerin bu dönemi zihnen dinlenme ve eğitim boyutunun aktifleştirilmesi için fırsat olarak görmeleri faydalı olacaktır. Ailece yapılacak etkinlikler, akraba ziyaretleri veya tarihi ve manevi değer taşıyan yerlerin gezilmesi, çocukların hem zihnen dinlenmesine hem de aile bağlarının güçlenmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

"Ara tatilde aşırı ders çalışmanın zararı olabilir"

Aydın, öğrencilerin tatil dönemini ders eksiklerini kapatma yarışına dönüştürmemesi gerektiğini belirterek, "Bu süreçte öğrencilerin eksiklerini kapatma düşüncesi, uzun vadede başarıdan çok başarısızlığa neden olabilir. Ara tatil, zihin dinlendirme günleri olarak değerlendirilmelidir. Ders odaklı bir plan yapmak yerine kitap okuma ve küçük tekrarlarla desteklenebilir. Başarısız bir karne sadece çocuğa ait değildir. Çocuğun başarısızlığında ailelerin de sorumluluğu vardır. Eğitim sadece notlarla ölçülebilecek bir süreç değildir; çocuklarımız notla değerlendirilemeyecek kadar kıymetlidir. Bu yıl ilk kez ilkokul birinci sınıf öğrencilerine karne yerine gelişim raporu verilecek bu olumlu bir adım ancak diğer sınıflarda da sürece dayalı farklı uygulaması gerekiyor." diye konuştu.

"Tatil öğretim değil, dinlenme dönemi olmalı"

Anne babaların tatil döneminde öğretmenlik rolüne bürünmemesi gerektiğini belirten Aydın, "Çocuklarımız bir dönem boyunca öğretmenlerinden zaten yeterince ders aldı. Tatil döneminde ebeveynlerini öğretmen gibi görmek istemezler. Çocuklar anne ve babalarını, şefkat ve anlayışla görebilecekleri bir liman olarak hissetmelidir. Çocukların biraz daha geç yatmalarına veya sabahları biraz daha geç kalkmalarına müsaade etmek, tatilin anlamını hissetmelerini sağlar." ifadesini kullandı.

Sınav hazırlığı yapan öğrencilere tavsiyeler

Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için de önerilerde bulunan Aydın, "Bu süreçte öğrenciler ders temposunu tamamen bırakmamalı ancak aşırı yüklenmemelidir. Ara tatil, dengeli bir şekilde hem dinlenmek hem de eksikleri gözden geçirmek için değerlendirilebilir. Hediyeler maddi değil, anlam ifade eden bir şey olmalıdır. Çocukların yapmak istedikleri bir etkinlik veya ailece vakit geçirme fırsatları, çocukların aile bağlarını güçlendirmesi açısından daha etkili olacaktır. Maddi hediyeler, istenen etkiyi oluşturmayabilir." dedi.

Son olarak Aydın, ideal bir tatil için ailelere ve öğrencilere önerilerde bulunarak, bu sürecin iyi değerlendirilmesinin, hem eğitim hem de aile bağları açısından önem taşıdığını belirtti. (İLKHA)

Konya AKOM’dan sürücülere hayati kış uyarısı

Washington'da vurulan 2 Ulusal Muhafız, hastanede öldü

Trump, Güney Afrika'nın ABD'de yapılacak G20 zirvesine katılmasını engelleyecek

HAMAS: Mücahitlerin Refah tünellerinde takip edilmesi, ateşkes anlaşmasının açık bir ihlalidir

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 3 yaralı

ABD'de 2 Ulusal Muhafız üyesi vuruldu

Elazığ’da feci kaza: Otomobil traktöre çarpıp yandı, 2 yaralı

HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Sevgili’den Anadolu Basın Birliğine ziyaret

İşgal kuvvetleri, Suriye'nin Kuneytra kentine baskın düzenledi

Tayland'ın güneyindeki sellerde ölü sayısı 33'e ulaştı

Lübnan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, deniz sınırlandırma anlaşması imzaladı

Nijerya Devlet Başkanı güvenlikte olağanüstü hal ilan etti

Hong Kong'daki yangında ölü sayısı 36'ya yükseldi

MGK bildirisi yayımlandı

Malatya'da tefecilik ve kumar operasyonu: 36 şüpheli yakalandı

Gine-Bissau'da askeri darbe

Bakan Bayraktar: Diyarbakır'ın petrol şehrine dönüşeceği sürece doğru giriyoruz

Siirt’te sokak kavgası: 3 yaralı

Bursa’da 2,5 ton kaçak midyeye el konuldu

Almanya'da aynı aileden 5 kişi farklı yerlerde ölü bulundu

Bosna Hersek'te şiddetli yağışlar heyelan ve sellere yol açtı

Konya’da kamyonet ile tır çarpıştı: Bir yaralı

Hong Kong'daki büyük yangı sürüyor: 13 ölü

ESK'den et fiyatlarındaki dalgalanmalara ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunma sanayiinde olduğu gibi sağlıkta yerlileşmede de engellerle karşılaşıyoruz

Arpaguş: İnsanın helali merkeze alan bir irade göstermesi, Cenab-ı Hakk’a sadakatinin bir ifadesidir

Florürün dozu önemli, fazlası zararlı!

Bursalı öğrencilerden Gazze'li çocuklar için anlamlı sergi

Siirt fıstığında yeni dönem: Bilimsel tekniklerle verim artışı hedefleniyor

Batman'da Türkiye'ye model olacak afet koordinasyon merkezi tanıtıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Konya AKOM’dan sürücülere hayati kış uyarısı

Washington'da vurulan 2 Ulusal Muhafız, hastanede öldü

Trump, Güney Afrika'nın ABD'de yapılacak G20 zirvesine katılmasını engelleyecek

HAMAS: Mücahitlerin Refah tünellerinde takip edilmesi, ateşkes anlaşmasının açık bir ihlalidir

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 3 yaralı

ABD'de 2 Ulusal Muhafız üyesi vuruldu

Elazığ’da feci kaza: Otomobil traktöre çarpıp yandı, 2 yaralı