• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Aydın: Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor

15 Ocak 2025, Çarşamba 15:55
15 Ocak 2025, Çarşamba 15:55
Aydın: Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İdeal Eğitim Vakfı Akdeniz Bölge Koordinatörü Mehmet Aydın, yarıyıl tatilin tamamen dinlenmek değil, eğitimin yavaşlatılmış hali olduğunu, öğrencilerin bu süreci kitap okuyarak sosyal yönlerini geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk dönemi, 17 Ocak Cuma günü milyonlarca öğrenci için sona erecek. Eğitim-öğretim yılının ilk yarısı sona ererken, öğretmenler, öğrenciler ve veliler için ara tatil başlayacak.

Yoğun bir dönemin sona ermesiyle 2 hafta boyunca okula gitmeyecek olan öğrencilere tavsiyede bulunan eğitimciler, bu sürecin tamamen tatil modunda geçirilmesinin doğru olmadığını ifade ediyor.

Yarıyıl tatilinde öğrencilerin yapması gerekenlerle ilgili konuşan Mehmet Aydın, bu sürecin bir dinlenme molası olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor

Yeni eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan maarif modelinin iyi niyetle hazırlandığını belirten Aydın, "Bu model her ne kadar olumlu bir adım olsa da çocukların gelişim ihtiyaçlarını karşılama açısından yeterli değil. Önümüzdeki yıllarda modelin verimliliğini artırmak adına çalışmalar yapılmalı. Öğrencilerin bu dönemde yoğun bir tempoyla eğitimlerine devam ediyor. Ara tatilin bir dinlenme molası olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Öğrencilerin bu dönemi zihnen dinlenme ve eğitim boyutunun aktifleştirilmesi için fırsat olarak görmeleri faydalı olacaktır. Ailece yapılacak etkinlikler, akraba ziyaretleri veya tarihi ve manevi değer taşıyan yerlerin gezilmesi, çocukların hem zihnen dinlenmesine hem de aile bağlarının güçlenmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

"Ara tatilde aşırı ders çalışmanın zararı olabilir"

Aydın, öğrencilerin tatil dönemini ders eksiklerini kapatma yarışına dönüştürmemesi gerektiğini belirterek, "Bu süreçte öğrencilerin eksiklerini kapatma düşüncesi, uzun vadede başarıdan çok başarısızlığa neden olabilir. Ara tatil, zihin dinlendirme günleri olarak değerlendirilmelidir. Ders odaklı bir plan yapmak yerine kitap okuma ve küçük tekrarlarla desteklenebilir. Başarısız bir karne sadece çocuğa ait değildir. Çocuğun başarısızlığında ailelerin de sorumluluğu vardır. Eğitim sadece notlarla ölçülebilecek bir süreç değildir; çocuklarımız notla değerlendirilemeyecek kadar kıymetlidir. Bu yıl ilk kez ilkokul birinci sınıf öğrencilerine karne yerine gelişim raporu verilecek bu olumlu bir adım ancak diğer sınıflarda da sürece dayalı farklı uygulaması gerekiyor." diye konuştu.

"Tatil öğretim değil, dinlenme dönemi olmalı"

Anne babaların tatil döneminde öğretmenlik rolüne bürünmemesi gerektiğini belirten Aydın, "Çocuklarımız bir dönem boyunca öğretmenlerinden zaten yeterince ders aldı. Tatil döneminde ebeveynlerini öğretmen gibi görmek istemezler. Çocuklar anne ve babalarını, şefkat ve anlayışla görebilecekleri bir liman olarak hissetmelidir. Çocukların biraz daha geç yatmalarına veya sabahları biraz daha geç kalkmalarına müsaade etmek, tatilin anlamını hissetmelerini sağlar." ifadesini kullandı.

Sınav hazırlığı yapan öğrencilere tavsiyeler

Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler için de önerilerde bulunan Aydın, "Bu süreçte öğrenciler ders temposunu tamamen bırakmamalı ancak aşırı yüklenmemelidir. Ara tatil, dengeli bir şekilde hem dinlenmek hem de eksikleri gözden geçirmek için değerlendirilebilir. Hediyeler maddi değil, anlam ifade eden bir şey olmalıdır. Çocukların yapmak istedikleri bir etkinlik veya ailece vakit geçirme fırsatları, çocukların aile bağlarını güçlendirmesi açısından daha etkili olacaktır. Maddi hediyeler, istenen etkiyi oluşturmayabilir." dedi.

Son olarak Aydın, ideal bir tatil için ailelere ve öğrencilere önerilerde bulunarak, bu sürecin iyi değerlendirilmesinin, hem eğitim hem de aile bağları açısından önem taşıdığını belirtti. (İLKHA)

Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı ile görüştü

Japonya ve Çin'e ait savaş uçakları havada karşı karşıya geldi

Gazze Sağlık Bakanlığı: Tıbbi kriz derinleşiyor

Suriye'nin başkenti Şam'da patlama meydana geldi

Gaziantep'te suç örgütüne şafak operasyonu: 5 gözaltı

Gazze'de can kaybı 70 bin 360'a yükseldi

Mersin’de yağışlı hava etkili oluyor

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

12 bin yıllık miras "Iza Buğdayı" yeniden üretilmeye başlandı

Gazze'de mezarlıkta yaşam: Yerinden edilen aileler barınacak yer bulamıyor

Büyükçekmece Adliyesi soygununa yönelik operasyon: 10 gözaltı

Sudan Savaşı'nın karmaşıklıkları ve çözüm yolları "Hartum Forumu" ile ele alındı

Spot doğal gaz piyasasında referans fiyat 14 bin 550 lira oldu

Mısır: Gazze’yi Filistinliler yönetecek

Gazze’de Baptist Hastanesi’ndeki geçici mezarlıktan naaşlar resmi mezarlıklara taşınıyor

Battalgazi Belediyesinden haftalık yoğun çalışma mesaisi

50 bin nüfuslu Çermik’te trafik çilesi büyüyor

Macaristan Başbakanı Orban Türkiye'ye gelecek

Bakan Fidan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

İşgal rejimi, ateşkese rağmen yıkımlarını yoğunlaştırdı

Gaziantep zincirleme kaza: 3 tır yandı

Niğde'de iki ayrı kazada 3 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

Endonezya'da aşırı yağışların tetiklediği felaketlerde can kaybı 900'ü geçti

İşgal zindanların çocuk esirlerin sayısı gün geçtikçe artıyor

Kızıltepe siyasi, kanaat önderleri ve STK temsilcileri: Artan olaylarla birlikte maneviyattan ve örften uzaklaşır olduk

Havalimanlarına kuş ve dron tehdidine karşı "Savuran" güvenlik sistemi

Yüreğir ve Sarıçam’da uyuşturucu operasyonu

İşten çıkarılan işçilerden HÜDA PAR Milletvekili Dinç'e ziyaret

Benin’de askeri darbe yapıldı

Malatya'da yaya geçidi ihlali yapan sürücüler cezalandırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dışişleri Bakanı Fidan, Suriyeli mevkidaşı ile görüştü

Japonya ve Çin'e ait savaş uçakları havada karşı karşıya geldi

Gazze Sağlık Bakanlığı: Tıbbi kriz derinleşiyor

Suriye'nin başkenti Şam'da patlama meydana geldi

Gaziantep'te suç örgütüne şafak operasyonu: 5 gözaltı

Gazze'de can kaybı 70 bin 360'a yükseldi

Mersin’de yağışlı hava etkili oluyor