• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Bağımlılıkla mücadelede 'Batman modeli': AMATEM'in temeli atıldı

09 Mart 2026, Pazartesi 16:09
09 Mart 2026, Pazartesi 16:09
Bağımlılıkla mücadelede
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman'da bağımlılıkla mücadelede geliştirilen 'Batman Modeli'nin Türkiye'ye örnek olacağını belirtti. Temeli atılan AMATEM binasının 15 Eylül’de tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Batman'da bağımlılıkla mücadele kapsamında planlanan Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) Hizmet Binası için Huzur Mahallesi 568. Sokak’ta çivi çakma töreni düzenlendi.

Törene Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ve il protokolü katıldı.

Törende konuşan Vali Canalp, bağımlılıkla mücadelede geliştirilen 'Batman modeli'nin yalnızca güvenlik boyutuyla değil; aile, toplum, istihdam ve rehabilitasyon süreçleriyle birlikte ele alınan bütüncül bir yaklaşım içerdiğini belirterek, modelin Batman'dan başlayarak Türkiye'ye örnek olmasının hedeflendiğini söyledi.

AMATEM hizmet binasında 10 adet iki kişilik, banyolu hasta odası ile dört kişilik yataklı detoks odası yer alacak. Tesiste ayrıca 35 kişilik eğitim salonu, spor salonu ile hobi ve uğraş odaları bulunacak.

Proje kapsamında dokuz kişilik mini kütüphane, toplam 84 metrekare büyüklüğünde iki teras ve 60 kişilik yemekhane de planlandı. Merkezde ayrıca sosyolog ve dini destek hizmetleri için özel odalar da yer alacak.

"Batman modeli Türkiye’ye örnek olacak"

Törende konuşan Vali Canalp, Batman’da geliştirilen bağımlılıkla mücadele modelini anlattı.

"Değerli basın mensupları, aziz Batmanlılar, bağımlılıkla mücadelede Batman modeli, Türkiye’de inşallah Batman’da başlayıp bütün Türkiye’ye yaymaya çalışacağımız ve bunun için çaba göstermiş olduğumuz bir modeldir. Yani başından beri söylüyoruz, Batman Türkiye’ye model olacak, bağımlılıkla mücadelede de yine aynı şekilde Batman Türkiye’ye model olacak."

"Mücadelenin başarıya çıkabilmesi için çok boyutlu şekilde ele alacağız"

Modelin ana unsurlarına değinen Canalp, "Bizim Batman modelimizin ana unsurlarına şöyle bir bakacak olursak, bir defa insanları bağımlı kılmamak için neler yapılması gerekiyorsa onların üzerine yoğunlaşacağız ve gideceğiz. İki, eğer insanlar bağımlı olmuş ise bağımlılığı sadece bir asayiş problemi, bir güvenlik problemi olarak ya da adliyelik bir iş olarak görmeyeceğiz. Bu problemi ailesiyle beraber, toplumsal yapısıyla beraber, kendi istihdam olanaklarıyla beraber, kardeşleriyle beraber, annesiyle babasıyla beraber ve yakın arkadaş çevresiyle beraber ve bütüncül şekilde ekonomisiyle beraber ele alan bir model olarak ortaya koyacağız. Mücadelenin başarıya çıkabilmesi için çok boyutlu şekilde ele almamız gerekiyor." dedi.

"Tıbbi tedavi dışındaki yöntemlerle rehabilite edilebilecek"

Vali Canalp, bağımlılıkla mücadelede kurumsal kapasitenin önemine dikkat çekerek iki temel unsur bulunduğunu söyledi.

"Kurumsal kapasite için iki tane ana unsurumuz var. Bunlardan bir tanesi AMATEM, ikincisi de rehabilitasyon merkezidir. Eğer bağımlı birey tıbbi tedavi gerektirecek nitelikteyse AMATEM’de hizmet alacak. Ama tıbbi tedavi dışındaki yöntemlerle rehabilite edilebilecek bir bireyse, Bağımsız Yaşam Derneği ile hayata geçireceğimiz rehabilitasyon merkezinde desteklenecek."

"Binlerce insan şifa bulacak"

Canalp, tesisin kurulacağı alan ve imar planlarına ilişkin de bilgi verdi.

"Yedi dönüm üzerine biz AMATEM’i yapıyoruz. Geçmişte bazı liselerin uzak noktalara yapılmak zorunda kaldığını hatırlayın. Şimdi 42 bin dönüm imar yaptık ve burası sağlık tesisi olarak ayrılmış bir yer. Her yerde ihtiyacımız olan alanı anında kamu kurumlarına sunabiliyoruz. İmar demek düzenli kentleşme demek ve bu nedenle imarın önemi büyüktür. Bu projenin içerisinden yıllar içerisinde yüzlerce, binlerce insan şifa bulacak. Ve insanlar şifa buldukça biz buralarda olmasak bile o şifa bulan insanların, annelerin, babaların, evlatlarımızın huzurunu kendi içimizde hissedeceğiz. Allah hayli mübarek eylesin." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı

Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı

Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi

Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı

Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu

Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı

Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı

Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz

Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!

Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü

Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır

Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı

Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü

Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı

Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje

Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek

Konya’da kapalı yol ulaşıma açılıyor

Batman'da kaza: 2 yaralı

Gaziantep'te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Gaziantep'te güvenlik operasyonu: 25 şüpheli yakalandı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı

Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı