• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!

17 Mart 2025, Pazartesi 19:52
17 Mart 2025, Pazartesi 19:52
Bahar aylarında artan alerjik burun akıntısına dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Vücudun bazı maddelere normalden daha fazla tepki verdiğini belirten uzmanlar, bu durumun sonucunda alerji ortaya çıktığını söylüyor.

Alerjik rinitin burun akıntısına neden olan yaygın bir alerji türü olduğunu dile getiren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, özellikle bahar aylarında sıklıkla görülen alerjik burun akıntısı hakkında bilgi verdi.

Kişiler hangi maddeye karşı alerjisi olduğunu test etmeli

‘Alerjik rinit’in burun akıntısı demek olduğunu dile getiren Rahimi, “Vücudun normalden daha fazla reaksiyon vermesi durumu alerji olarak adlandırılır.” dedi.

Alerji semptomlarını anlamak için ise mekanizmayı anlamak gerektiğini aktaran Rahimi, “Genellikle alerjinin bulunduğu üç yer vardır. Birincisi alerjik rinit, ikincisi akciğerlerde olan alerjik astım ve üçüncü ise ciltte bulunan ürtikerdir. Vücutta hangi maddelere karşı alerjinin olduğunu kişinin ilk önce kendi test etmeli. Örnek olarak mevsimsel polenlerin uçması ve reaksiyon olarak burun akıntısı, öksürme gibi belirtiler görülmesine mevsimsel alerjik rinit denir.” şeklinde konuştu.

Alerjiyi engellemek için tetikleyiciden  uzak durulmalı

Tedavinin birinci şartının bilinçlenmek ve alerjiyi uzak tutmak olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Kişinin kendisi de alerjiyi anlayabilir. Ancak bazen yeterli olmayabilir, bu durumda da hastanelerde laboratuvarlarda bazı testler yapılabilir.” dedi.

Bulgular tespit edildikten sonra ilaç tedavilerine başlandığını ifade eden Rahimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle alerjik rinit için antihistaminik kullanır ancak yan etki olarak uyku sersemliği yaptığı için tercih edilmez. Alerji sadece burunda ise etkili olarak kortizonlu burun spreyleri kullanılır. Burun spreyleri ikiye ayrılır. Kortizonlu spreyler ve kortizonsuz spreyler. Kortizonlu spreylerin çok fazla yan etkisi yoktur ve uzun zaman kullanılabilir. Kortizonsuz spreylerin ise bağımlılık yapma etkisi vardır ve uzun süre kullanılmaz.

Burundaki kozada ödem oluştuğu zaman sinüslerin kapakları tıkanır ve boşalamadığı için alerjik rinite bağlı sinüzite gelişir.   Bir diğer alerji türü ise poliptir. Burunda olmaması gereken yumuşak beyaz dokulu etler bulunur. Alınmaması durumunda büyüme gösterir ve cerrahi müdahale edilmesi gerekir. Etler alınsa bile alerjik reaksiyon hala devam edebilir. Bu süreç devam ederken doktorun verdiği spreyler kullanılmaya devam edilir. Alerjinin cerrahi müdahalesi bulunmaz. Alerjik spreyler; akıntı, kaşıntı ve burun tıkanıklığını giderir.”

Alerjik rinit, mevsimsel ya da bütün yıl görülebilir

Geçmeyen burun akıntısının alerjik kaynaklı olup olmadığı konusunu değerlendiren Rahimi, “Burun akıntısı bir göstergedir. Sinüzit, burun etleri, polip ya da alerji var mı diye bakılması gerekir. Bunun için de muayene olunmalı. Muayene olurken endoskopi ve önlü arkalı burun tomografisi çekilmesi gerekir. Sonuca göre de tedavi uygulanır.” dedi.

Alerji, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklara da değinen Rahimi sözlerini şöyle tamamladı:

“Alerjik rinitte; hapşırma, akıntı, kaşıntı ve burun akıntısı bulunur. Vücut kırgınlığı, ateş ve vücut titremesi gibi bulgulara rastlanmaz. Gribal enfeksiyonlar bir süre sonra kendiliğinden geçer. Nezle ve soğuk algınlığı viral enfeksiyonlar olduğu için antibiyotik kullanılmasa bile geçer. Alerjik rinit ise mevsimsel olur ya da yıl boyu devam eder.” (İLKHA)

Meksika'da "Z kuşağı" protestosu: 120 yaralı

İSKİ'den musluklardan çamurlu su akmasına ilişkin açıklama

Ara tatil sona eriyor: Yarın ders zili çalacak

"Yurt Dışındaki Filistinliler" Ulusal Halk Meclisi kurdu

Batı Şeria'da işgalci rejim saldırıları: Bir şehit, bir yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Doğu'da kar ve sağanak bekleniyor

Trump, Suudi Arabistan'a "F-35" satışını masaya koydu

Sudan ordusu Kuzey Kordofan'da iki bölgeyi geri aldı

İşgalci rejim, El Halil'deki İbrahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı

Mısır: Gazze'nin bölünmesi ya da Filistinlilerin yerinden edilmesi kırmızı çizgimizdir

Netanyahu, Gazze'de direnişi "zorla" bastıracak uluslararası güç istiyor

Trump yönetimi, Refah'taki direnişçiler için siyonist rejime baskıyı artırdı

Libya açıklarında göçmenleri taşıyan 2 tekne alabora oldu: 4 can kaybı

Meksika'da binlerce kişi sokağa indi

İstanbul'da metro inşaatında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

Claudia Fırtınası Portekiz’i etkisi altına aldı: 1 ölü, 28 yaralı

Çanakkale açıklarında 4 büyüklüğünde deprem

İstanbul'daki metro inşaatında iskele çöktü

Batman'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" sahabe programı düzenlendi

Siyonist rejim Gazzeli 15 şehidin naaşını teslim etti

HÜDA PAR'dan Elazığ’daki sanayi planına tepki

Tayvan'da çamur volkanı patladı

Şili'de halk devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor

ABD’nin Gazze tasarısına Rusya ve Çin’den veto

Hafif ticari araç ile cip çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı

Bakanlıklardan gıda zehirlenmelerine karşı uyarı

COP30 zirvesinde "ekokırım suç kabul edilsin" çağrısı

Malatya'da 21 bin 760 konut ve iş yeri için kura çekildi

Çin'den Japonya'ya seyahat uyarısı

Pakistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 5 ölü, 7 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meksika'da "Z kuşağı" protestosu: 120 yaralı

İSKİ'den musluklardan çamurlu su akmasına ilişkin açıklama

Ara tatil sona eriyor: Yarın ders zili çalacak

"Yurt Dışındaki Filistinliler" Ulusal Halk Meclisi kurdu

Batı Şeria'da işgalci rejim saldırıları: Bir şehit, bir yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Doğu'da kar ve sağanak bekleniyor

Trump, Suudi Arabistan'a "F-35" satışını masaya koydu