• BIST 100

    11238,36%0,44
  • DOLAR

    42,58% 0,05
  • EURO

    49,53% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5757,84% 0,38
  • Ç. ALTIN

    9278,67% -0,18

Bahar dönemi kayısı ağaçlarında ilaçlama uyarısı

26 Şubat 2025, Çarşamba 15:59
26 Şubat 2025, Çarşamba 15:59
Bahar dönemi kayısı ağaçlarında ilaçlama uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Malatya Valiliği, kayısı ağaçlarında ilkbahar ilaçlamasıyla ilgili üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Valilikten yapılan açıklamada, kayısı üretiminin milli ekonomi için büyük önem taşıdığı vurgulanarak, hastalık ve zararlılarla bilinçli ve etkili mü

Açıklamada, ilkbaharda kayısı ağaçlarında yaygın olarak görülen Yaprak Delen (Çil), Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı ile monilya hastalığına karşı koruyucu mücadele yapılması gerektiği ifade edildi. Bu hastalıkların kayısı üretiminde ciddi verim kaybına yol açtığı hatırlatılarak, mücadeleye pembe tomurcuk döneminde başlanması gerektiği belirtildi.

Yaprak Delen (Çil) Hastalığı: Yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallarda zarar oluşturur. Yaprak üzerinde yağ lekesi şeklinde başlayan hastalık, zamanla kırmızımtırak ve kahverengi renge dönüşerek yaprakların saçma ile delinmiş gibi görünmesine neden olur. Verim kaybı yüzde 20-60 arasında değişebilir.

Monilya (Mumya) hastalığı: Çiçekler, çiçek sapları, sürgünler ve meyvelerde görülen bu fungal hastalık, çiçeklerin kahverengiye dönerek kurumasına ve zamk akıntısıyla dallarda asılı kalmasına neden olur. Hastalık sürgünlerin kurumasına ve dallarda kanser yaraları oluşmasına yol açar.

Bakteriyel Kanser ve Zamklanma hastalığı: En tipik belirtisi zamk akıntısı ile birlikte görülen kanser oluşumudur. Hastalıklı dallar zamanla çalılaşarak verimi düşürür. Uzun vadede ağaçların tamamen kurumasına sebep olabilir.

Tomurcuk Tırtılı zararlısı: Tomurcukları delerek içiyle beslenen bu zararlı, çiçek döneminde büyük hasarlara yol açar.

Mücadele yöntemleri

Valilik açıklamasında, hastalıklara karşı kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerinin uygulanması gerektiği belirtildi:

Kültürel önlemler

Hastalıklı tomurcukları ve kanser yaraları bulunan dallar budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı. Mumyalaşmış meyveler toplanarak yok edilmeli. Budama aletleri dezenfekte edilmeli. Ağaçların havalanmasını sağlayacak şekilde sulama, gübreleme ve budama yapılmalı.

Kimyasal mücadele

Yaprak Delen (Çil) hastalığına karşı ilk ilaçlama sonbaharda, ikinci ilaçlama pembe tomurcuk döneminde bordo bulamacı veya bakırlı fungisitlerle yapılmalı. Monilya hastalığına karşı birinci ilaçlama çiçeklenme başlangıcında, ikinci ilaçlama ise tam çiçeklenme döneminde uygulanmalı. Bakteriyel Kanser ve Zamklanma Hastalığı için pembe tomurcuk döneminde bordo bulamacı kullanılmalı. Tomurcuk Tırtılı zararlısı için 100 tomurcuk kontrol edilmeli, 10-15 arasında zararlı tespit edilirse ilaçlama yapılmalı.

Üreticilere önemli uyarılar

Şubat ve mart aylarında yaşanan iklim değişikliklerinin hastalıkları tetikleyebileceğine dikkat çeken valilik, üreticilerin ilaçlama işlemlerini aksatmaması gerektiğini belirtti. Çil hastalığına karşı ilaçlama yapılması gereken dönemin kaçırılmaması gerektiği vurgulanarak, yoğun yağışlı mevsimlerde ilaçlamanın tekrarlanması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca, ihracatta sorun yaşanmaması için üreticilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurarak ilaçlama için reçete almaları gerektiği hatırlatıldı. (İLKHA)                    

Meteoroloji'den yağmur ve kar uyarısı

ABD'li yetkili: Gazze'de ateşkesin ikinci aşaması için yoğun pazarlık yürütülüyor

Avrupa ülkelerinden UNRWA binalarına zorla girilmesine tepki

Asgari ücret pazarlığı cuma günü başlıyor

948 hâkim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi

BM: Gazze'de durum felaket boyutunda

Gazze'de bir şehit daha: Siyonist rejim ateşkesi bozmaya devam ediyor

BM'den işgal rejimine: Sarı hat dayatmasını tanımıyoruz

Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı

Çin ve Rusya'dan ortak hava devriyesi 

Konya’da uyuşturucu operasyonlarında 1 ayda 76 tutuklama

Bakan Bolat, Kanadalı mevkidaşı Sidhu ile ikili ticaret gündemini ele aldı

RSF: Dünyanın en çok gazeteci öldüren ülkesi israil

Rusya: ABD-Ukrayna görüşmesinin sonucunu bekliyoruz

Tekirdağ'da zincirleme kaza: 5 yaralı

Adana’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Malatya'da torbacı operasyonu: 1 gözaltı

Kongo'daki çatışmalarda 1 haftada 74 kişi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı’ndan Doğu Kudüs’teki UNRWA binasına baskına tepki

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bastı, Talmudik ayinler yaptı

AB, Ukrayna'ya gönderecek para bulamıyor

Su ürünleri avcılığında yeni dönem başlıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İtalya Başbakanı Meloni ile bir araya geldi

ABD: Nvidia çiplerinin Çin'e ihracatına izin verilecek

Bakan Uraloğlu: Türkiye son 10 yılda otoyol artış hızında Avrupa birincisi

Ukrayna seçim tartışmaları sürerken Zelenski'den yanıt geldi

Rusya: Güçlerimiz Ukrayna'daki tüm cephe hatlarında ilerliyor

CHP Milletvekili Çakır partisinden istifa etti

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Adliyelerdeki bütün emanet ve delil koruma süreçleri yeniden yapılandırılmalı

Bakan Bayraktar: Doğal gaz kapasitesini 161 milyon metreküpten 200 milyon metreküpe çıkaracağız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Meteoroloji'den yağmur ve kar uyarısı

ABD'li yetkili: Gazze'de ateşkesin ikinci aşaması için yoğun pazarlık yürütülüyor

Avrupa ülkelerinden UNRWA binalarına zorla girilmesine tepki

Asgari ücret pazarlığı cuma günü başlıyor

948 hâkim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi

BM: Gazze'de durum felaket boyutunda

Gazze'de bir şehit daha: Siyonist rejim ateşkesi bozmaya devam ediyor