• BIST 100

    9484,39%-0,31
  • DOLAR

    38,80% -0,09
  • EURO

    44,00% 0,31
  • GRAM ALTIN

    4120,60% 0,34
  • Ç. ALTIN

    6670,45% 0,67

Baharatçılar istişare toplantısında buluştu

EKONOMİ 23.12.2022 11:05:02 0
Baharatçılar istişare toplantısında buluştu

Baharatçılar istişare toplantısında buluştu

Baharat sektör temsilcileri, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından düzenlenen “Baharat Sektörü İstişare’ toplantısında bir araya geldi. Türkiye’nin çeşitli illerinden toplantıya katılan baharat üreticileri; nane, sumak ve kırmızıbiber üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulundu.
GTB Meclis Salonunda düzenlenen toplantıya, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep Üniversitesi Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Arif Akpınar, Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Güngör, İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi Emin Demirci, Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Yönetim Kurulu Üyesi ve GTB Meclis Üyesi Haydar Yalçınkaya ile GTB 12 Nolu Baharatçılar Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Arar konuşmacı olarak katıldı.
Baharat gastronominin gizli lezzet sırrı
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, baharatın köklü bir yemek kültürüne sahip olan Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzet unsuru olduğunu söyledi.
Ticaret yolları aracılığıyla dünyayı dolaşan ilk ürünlerden olan baharatın; sahip olduğu özel kokusu, rengi ve lezzetiyle asırlardır mutfaklarda baş tacı edildiğine dikkat çeken Akıncı, “Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan ama değeri ve önemi her geçen gün daha da artan baharat, günümüzde stratejik bir ürün olarak karşımıza çıkmakta. Gastronominin gizli lezzet sırını oluşturan baharat, yenilikçi kullanımları sayesinde artık dünya ticaretinde yüksek bir performans sergilemekte. Birçok sektörde yeni istihdam kolları oluşturarak ticaret hacmini geliştiren baharatta daha büyük adımlarla ilerleyebilmemiz için kaliteli ve bilimsel üretim mutlaka değişmez mottomuz olmalı. Bu bağlamda bugün gerçekleştirdiğimiz baharat sektör toplantısını, sektörde yaşanan bazı sorunların çözümü noktasında önemli bir ortak akıl birlikteliği olarak değerlendiriyorum” dedi.
Gaziantep Üniversitesi Fitoterapi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu ise toplantıda yaptığı konuşmada, baharat üretiminin Gaziantep ve Türkiye için önemine değindi.
Gaziantep’in sanayi ve ticarette olduğu kadar baharat üretiminde de Türkiye’nin öncü şehirleri arasında yer aldığını vurgulayan Şekeroğlu, bazı ürünlerde ülke üretiminin tamamına yakınının Gaziantep’ten gerçekleştirildiğini ifade etti.
Gaziantep’in Gastronominin başkenti olarak anıldığını ve baharatın gastronominin önemli saç ayaklarından birini oluşturduğunu kaydeden Şekeroğlu, “Bugün özellikle Nane, Sumak ve Kırmızıbiber üretiminde yaşanan sorunları, talep ve önerileri görüşmek üzere sektör temsilcilerimizle bir araya geldik. Üreticilerimizin bu konulardaki görüşleri sorunların çözümü noktasında yeni yol haritaları oluşturulmasına katkı sağlayacak. Ülkemizin dünya genelinde baharat sektöründe bir pazarı var. Bu pazarları kaybetmemenin ve yeni pazarlar oluşturmanın yolu ise kaliteye önem vererek sürdürülebilirliği sağlamaktan geçiyor” diye konuştu.
Baharat üreticilerinin talep ve önerilerini dile getirdiği toplantıda, kırmızıbiber, nane ve sumak üretiminde yaşanan sorunlar ve sahada alınması gereken tedbirlerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantıda ayrıca sumak üretimine ve işlemesine yönelik yapılacak yatırımların önemi, nane üretiminde yabancı otla mücadelede etkili kontrol yöntemlerinin belirlenmesi ve kullanılması, kırmızıbiberde yerel biber popülasyonlarının koruma altına alınması ve gen havuzunun geliştirilmesi, kırmızıbiberde kurutma şartlarının iyileştirilmesi, kurutma öncesinde sap çekilmesi ve biberin parçalanarak kurutulması konuları da istişare edildi.
[gallery ids=',71782,71783,71784,71785']

ABD'de silahlı eylem: İki siyonist diplomat öldü

İstanbul’da Özel Halk Otobüsleri kontak kapattı: Ulaşımda aksamalar yaşanıyor

Siyonist işgal rejiminin saldırılarında 75 Gazzeli şehit oldu

Bazı bölgelerde hava sıcaklığı 10 derece artacak

Muğla açıklarında 6 büyüklüğünde deprem

Lavrov: Önce ateşkesin sağlanması gerektiği yaklaşımını reddediyoruz

İşgal ordusu Gazze'nin kuzeyindeki sivilleri zorla göç ettiriyor

Gabon ile Ekvator Ginesi arasındaki sınır tartışmasında nihai karar açıklandı

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Ukrayna'da askeri eğitim merkezi vuruldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Rusya'ya gidiyor

ABD'de orman yangını

RTÜK'e 3 yeni üye seçildi

AB'den Rusya'nın "gölge filosu'na yaptırım kararı

Gazze'de can kaybı 53 bin 655'e yükseldi

ABD ve Filipinler'den ortak askeri tatbikat

Antalya'da uyuşturucu madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi

İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmelerin beşinci turu Roma'da

Müftü Yardımcısı Kiraz: İsrafa, aşırıya kaçmadan iyilikle tedavi olun

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Fuarlar bölgemizin kalkınması için büyük önem arz ediyor

KKTC Meclisi Başkanı Öztürkler: Gazze’de yapılan soykırım Kıbrıs’ta da yapılmak istendi

Manila'da gecekondu mahallesinde yangın: 2 ölü, 2 yaralı

Eski Ukraynalı siyasetçiye İspanya'da suikast

İran, Rusya ile Stratejik Ortaklık Anlaşmasını onayladı

Böbrek taşının belirtilerini önemseyin!

Fransa'da meydana gelen selde 3 ölü, 2 kayıp

İran, elçilik saldırısı failini idam etti

Ticari taksi ile kamyonet çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Gaziantep Umut Kervanı ihtiyaç sahibi ailelere gıda dağıtımı gerçekleştirdi

Son bir ayda deneme sınavlarına ağırlık verin!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ