• BIST 100

    16085,83%0,82
  • DOLAR

    44,20% 0,08
  • EURO

    50,85% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7135,99% 0,38
  • Ç. ALTIN

    11534,35% 0,00

Bakan Bayraktar: Çağrı Bey sondaj gemisi Somali’ye uğurlandı

15 Şubat 2026, Pazar 19:17
15 Şubat 2026, Pazar 19:17
Bakan Bayraktar: Çağrı Bey sondaj gemisi Somali’ye uğurlandı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Mavi Vatan dışındaki ilk sondaj görevi kapsamında 7’nci nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Çağrı Bey’in Somali’ye uğurlandığını bildirdi.

Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hasan Şeyh Mahmud’un ortaya koyduğu güçlü irade ve stratejik vizyon sayesinde Türkiye ile Somali arasındaki ilişkilerde yeni ve tarihî bir eşik aşıldığını bildirdi.

Bayraktar, milli enerji filosunun en yeni üyesi olan 7. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Çağrı Bey’in, Türkiye’nin Mavi Vatan dışındaki ilk sondaj görevini icra etmek üzere Somali’ye uğurlandığını belirtti.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin üç ayrı deniz bloğunda yürüttüğü çalışmaların ardından belirlenen lokasyonda yaklaşık 7 bin 500 metre derinliğe ulaşacak bir sondaj operasyonunun başlatılacağını aktaran Bayraktar, Somali açıklarında sondaj gerçekleştirilecek kuyuya “Curad-1” adının verildiğini ifade etti.

“Curad-1” isminin Somali’de “ilk doğan evlat” anlamına geldiğini kaydeden Bayraktar, bunun Somali denizlerindeki ilk operasyonu simgelediğini ve aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası sahalardaki ilk derin deniz sondajını temsil ettiğini bildirdi.

Türkiye’nin artık yalnızca kendi sahalarında arama yapan değil, uluslararası coğrafyalarda da ortaklıklar ve stratejik iş birlikleriyle faaliyet gösteren bir enerji aktörü konumunda olduğunu vurgulayan Bayraktar, derin deniz aramacılığında kazanılan tecrübenin dost ve kardeş ülkelerle paylaşılmasından gurur duyduklarını belirtti.

Bayraktar, mevcut projeksiyonla 2028’de yaklaşık 500 bin varil petrol ve doğal gaz üretim seviyesine ulaşması öngörülen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın, yurt içi ve uluslararası sahalardaki çalışmaların eş zamanlı büyütülmesiyle 1 milyon varillik üretim kapasitesine çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Törenin, Somali Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Dahir Shire Mohamed ile Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur’un katılımlarıyla gerçekleştirildiğini belirten Bayraktar, atılan adımın iki ülke arasındaki stratejik iş birliğinin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Bayraktar, söz konusu adımın Türkiye ve Somali halkı için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni etti. (İLKHA)  

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Berber esnafından tıraşlarınızı "Son güne bırakmayın" uyarısı

Balistik füzenin parçaları BAE’de bir kişinin ölümüne yol açtı

Rize’de uyuşturucu operasyonu: 13 tutuklama

Eczacılar: İlaç fiyatlama politikaları OECD ülkeleri baz alınarak belirlenmeli

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,96 seviyesine

İzmit’te kumar denetimi: İşyeri mühürlendi

Siyonist işgalciler Yusuf Türbesi'ni işgal etti, provokasyonlar sıradanlaştı

İl il bayram namazı saatleri

Batman'da aranan 42 hükümlü yakalandı

Kocaeli’de aranan hükümlü yakalandı

Devrim Muhafızları: 57. Dalga operasyonu başarıyla gerçekleştirildi

Batman'da kaçakçılık operasyonu: 12 şüpheli gözaltına alındı

AYM’den iki ortaklı limited şirketlere ilişkin iptal kararı

Adana’da kavga: Biri ağır 2 yaralı

Bayram öncesinde benzine 2,17 liralık zam

Afyonkarahisar’da uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama

21 yıl sonra bulunan çalıntı traktör sahibine teslim edildi

Brent petrol 103,90 dolardan işlem görüyor

Siyonist işgalciler, Filistinlilerin 500 dönümlük arazisini çitle çevirdi

Batman'da orman suçlarına sıkı denetim

Yabancı yatırımların ihracattaki payı yüzde 30 oldu

İşgalciler Batı Şeria'da evleri bastı, Filistinlileri esir aldı

Gaziantep'te Kadir Gecesi dualarla idrak edildi

İran: Savaşı siz başlattınız, biz bitireceğiz

Ankara’da dolandırıcılık operasyonu: 103 gözaltı

Trump gözünü Venezuela’ya dikti, "51. eyalet" diye paylaştı

Tahıl tohumluklarında yeni dönem: Sertifikasyon işlemleri TYS üzerinden yürütülecek

Rad'a Gücü, siyonist rejime bağlı casus grubu hedef aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Zalimin hasmı mazlumun dostu olacağız

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Berber esnafından tıraşlarınızı "Son güne bırakmayın" uyarısı

Balistik füzenin parçaları BAE’de bir kişinin ölümüne yol açtı

Rize’de uyuşturucu operasyonu: 13 tutuklama

Eczacılar: İlaç fiyatlama politikaları OECD ülkeleri baz alınarak belirlenmeli

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 45,96 seviyesine

İzmit’te kumar denetimi: İşyeri mühürlendi

Siyonist işgalciler Yusuf Türbesi'ni işgal etti, provokasyonlar sıradanlaştı