• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,87% -0,11
  • EURO

    40,87% -0,18
  • GRAM ALTIN

    3795,88% -0,39
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Bakan Bolat'tan OVP değerlendirmesi

EKONOMİ 5.09.2024 16:30:32 0
Bakan Bolat

Ticaret Bakanı Bolat, 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programının (OVP) makroekonomik ve finansal istikrarı sağlamada ve ekonomik dönüşümü gerçekleştirmede bir yol haritası olacağını söyledi.

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından, kamuoyuna bugün açıklanan 2025-2027 dönemi OVP'sine ilişkin yaptığı değerlendirmede programın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda katılımcı bir anlayışla hazırlandığını ifade etti.

Bolat, "2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programımız makroekonomik ve finansal istikrarımızı sağlamada ve ekonomik dönüşümümüzü gerçekleştirmede bir yol haritası olacaktır." dedi.

Küresel ekonomik dengelerin yeniden şekillenmekte olduğunu, küresel düzeydeki gerilimlerin arttığı, dijitalleşme, yeşil dönüşüm gibi önemli dönüşümlerin yaşandığı bir dönemde, OVP'nin yönlerini belirlemede kendilerine ışık tutacağını ifade eden Bolat, şunları kaydetti:

"2025-2027 dönemini kapsayacak şekilde 3 yıllık hazırlanan OVP kapsamında temel makroekonomik hedeflerimizi ve ekonomik dönüşümümüzü sağlamak üzere yapısal politikalarımızı belirledik.

Önümüzdeki dönemde yatırım, üretim, ihracat ve istihdam eksenindeki politikalarla refah artışını sağlayan ve bu refahın adil bölüşümünü amaçlayan bir politika çerçevesi öngörüyoruz.

Cari işlemler açığımızın sürdürülebilir düzeylere düşürülebilmesi için ürün ve pazar çeşitlendirmesi, ticaret diplomasinin etkin bir şekilde kullanılması, ticaretin kolaylaştırılması, ihracatın finansman imkanlarının güçlendirilmesi, ithalat bağımlılığımızın başta stratejik sektörler olmak üzere azaltılması, hizmetler ihracatının geliştirilmesi ve sürdürülebilir ihracat stratejilerinin uygulanması temel politikalarımızı oluşturmaktadır.

Küresel ekonomi ve ticaretteki zayıf görünüme rağmen, ihracatımızın 2025 yılında 279,6 milyar dolara çıkmasını öngörüyoruz. Program döneminin sonu olan 2027 yılında ise ihracatımızın 319,6 milyar dolara ulaşmasını hedefliyoruz.

Program döneminde 2025 yılında 28,6 milyar dolar olması beklenen cari işlemler açığının kademeli bir şekilde 2027 yılında 22,6 milyar dolar seviyelerine düşürülmesini hedefliyoruz. Böylelikle, 2025 yılında yüzde 2 seviyesinde olan cari işlemler açığının GSYH içindeki payını, 2027 yılında yüzde 1,3 seviyesine düşüreceğiz.

Ülkemizin üretim ve ihracatının teknoloji kompozisyonunu yükselterek ve ekonomimizin ithalata bağımlılığını sürdürülebilir düzeylere çekerek, cari işlemler açığı sorununu sürdürülebilirlik temelinde çözmeyi amaçlıyoruz.

Orta Vadeli Program çerçevesinde atacağımız adımlar ile 'Türkiye Yüzyılı'nın inşası amacı doğrultusunda Bakanlık olarak çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu vesileyle Orta Vadeli Planımızın tüm milletimiz, ülkemiz ve ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: bakan bolat'tan ovp değerlendirmesi

Rusya: Donetsk'te Razliv yerleşim yerini ele geçirdik

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Azerbaycan'da

TESK Genel Başkanı Palandöken'den boykot açıklaması

Gazze'de açlık krizi derinleşiyor

Rusya ile Kuzey Kore 4 kilometrelik köprüyle birleşiyor

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması istişareler başladı

Batman'da trafik kazası: 7 yaralı

Boykot çağrılarına soruşturma başlatıldı

Otomobil takla atarak kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı

Meteorolojiden soğuk hava ve yağış uyarısı

Bayram tatilinde emniyet kemeri takmayan 17 bin 427 sürücüye işlem

Ruffles marka cipsler için acil toplatma kararı

Haiti'de 530 mahkum firar etti

Siyonist işgalciler Şati'de sivillere saldırdı: 3 şehit

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 41 tutuklama

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari hastaneye kaldırıldı

Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı

Lübnan: israil, saldırılarıyla BMGK'nin 1701 sayılı kararını ihlal etti

Diyarbakır'da bayramlaşma etkinliği düzenlendi

Antalya açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem

İzlanda'da yanardağ alarmı

Çin'den Tayvan'ın çevresini kuşatan tatbikat

Moldova 3 Rus diplomatı sınır dışı etti

Gaziantep'te narkotik suçlardan 1494 kişi gözaltına alındı

Malezya'da doğal gaz patlaması: 112 yaralı

Osmanlı Teşkilatı Batman İl Başkanlığında Yeni Dönem!

Kontrolden çıkan servis minibüsü devrildi: 1 ölü, 5 yaralı

Hindistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 17 ölü

Gümrük kapılarında 182 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ