• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Bakan Bolat'tan "siyonist rejim ile ticaret" açıklaması

02 Kasım 2024, Cumartesi 08:46
02 Kasım 2024, Cumartesi 08:46
Bakan Bolat
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "israil kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, israille ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs'tan itibaren tamamen durdurulmuştur." dedi.

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından siyonist işgal rejimi ile ticaretin devam ettiğine dair iddialara yanıt verdi.

Bolat, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin israil ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemi tamamen kapalıdır!

Hükümetimiz, israil kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, israille ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur. Bu tarihten sonra, ülkemizden israile yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır. Aynı şekilde israilden ülkemize hiçbir sevkiyat bulunmamaktadır. israil ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır.

Diğer taraftan, 2 Mayıs 2024 tarihindeki Kararımızda belirttiğimiz üzere, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın isteği üzerine varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde ihracata, ancak “Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunu” Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’yla resmi yoldan teyitleşilmesi halinde müsaade edilmektedir.

Bu malların münhasıran Filistin tarafından kullanıldığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da birçok kez açıklanmış olup; mezkur malların Filistin ile ticaretimize ait olduğu ticaret verilerimizden de anlaşılmaktadır.

Nitekim 2022 yılında yaklaşık 7,7 milyar dolar yıllık toplam ithalatı, 6 milyona yakın nüfusu bulunan Filistin, her yıl dolaylı ya da doğrudan ithalatının yaklaşık yüzde 25’ini ülkemizden yapmaktadır. 2024 yılında Filistin’e yönelik ihracatımız istatistik sisteminde artık kendi kodu ile giriş yapılmaya başlanmış ve daha önceden israil kayıtlı olarak giden Filistin alımları, ülkemizin istatistik sisteminde artık Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır.

Kurulan ve zaman içerisinde güçlendirilen Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasında, her bir sevkiyat için Filistinli ithalatçılar, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığına başvurmakta ve sevkiyata ilişkin mutabık kalınan bilgilerin elektronik ortamda Bakanlığımız koordinasyonunda teyitleşilmesi sonrasında, sevkiyatlara ilişkin tescil işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda, ihracat beyannamelerinde gideceği ülke Filistin olarak beyan edilen sevkiyatlarda da,

▪ Filistinli ithalatçı firmalar öncelikle Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığına başvurmakta;

▪ Bu başvurunun uygun bulunması durumunda Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığınca düzenlenen teyit mektubu ülkemiz elektronik teyit kanalına ulaştırılmaktadır.

▪ Söz konusu bildirim konusu ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin gümrük idarelerince tesciline, ancak iletilen teyit mektubunun hem bu süreç içerisinde gerçekleşmiş olması, hem de ürünler ile ilgili değerlendirmelerin yapılması akabinde onaylanması halinde izin verilmektedir.

Ülkemize, Filistin’den yapılan ithalatlarda ise; Filistinli ihracatçıların ülkemize yönelik ihracat başvurusunun, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun bulunması durumunda, ülkemize iletmesi sonrasında ve geldiği ülke olarak Filistin olduğunun tevsiki onaylanmaktadır.

Ayrıca, Filistin’e Serbest Bölgeler ve antrepolardan yapılacak ithalat ve ihracat işlemleri de, aynı elektronik onay mekanizması kapsamındaki teyitleşme sonrasında tamamlanabilmektedir.

Ülkemiz bu mekanizma ile mazlum Filistin Halkının ihtiyaçlarını karşılamaya ve Filistin’in bu haklı davasında ekonomik olarak da yanında destek olmaya devam edecektir."

https://x.com/omerbolatTR/status/1852427529363112303

(İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Japonya’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı

Mersin’de Ramazan ayının gelişi coşkuyla karşılandı

Şanlıurfa'da tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 15 yaralı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar’dan Mersin'e ziyaret

Batman'da baraj kapakları açılıyor, yetkililerden uyarı geldi

Cansuyu Derneği'nden Ramazan öncesi 400 aileye yardım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Muğla’da kuvvetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi

Güney Afrika'da şap salgını: Ulusal afet hali ilan edildi

Nijerya'da yolcu otobüsüyle kamyonun çarpıştı: 11 ölü, 27 yaralı

Grönland gerilimi Münih Güvenlik Konferansı'na taşındı

Mardin’de evde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi ile bir araya geldi

Umman'da başlayan nükleer müzakerelerin ikinci turu Cenevre'de

Meteorolojiden Ege Bölesi için toz taşınımı uyarısı

Orban ile Zelenskiy arasında AB üyeliği gerginliği

Kazakistan Anayasa değişikliği için referanduma hazırlanıyor

Bursa için toz taşınımı uyarısı

NATO: Savaştan sonra Rusya daha tehlikeli hale gelecek

Ankara için toz taşınımı uyarısı

Ürdün, Gazze'de mobil ev projesi başlattı

Antalya'da freni boşalan tır otomobile çarptı: 1 ölü, 3 yaralı

Çin'de havai fişek mağazasında patlama: 8 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Konya’da kayıp Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Arjantin’de Milei karşıtı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü