• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Bakan Gürlek: Belirli miktarı geçen işlemlerde tapuda avukat sorumluluğu getireceğiz

04 Mart 2026, Çarşamba 02:38
04 Mart 2026, Çarşamba 02:38
Bakan Gürlek: Belirli miktarı geçen işlemlerde tapuda avukat sorumluluğu getireceğiz
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adalet Bakanı Akın Gürlek, avukatlardan gelen talepler doğrultusunda yeni yasal düzenlemelerin yapılacağı müjdesini vererek “12. Yargı Paketinde belirli miktarı geçen işlemlerde tapuda avukat sorumluluğu getireceğiz.” dedi.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul 2 Nolu Barosu tarafından düzenlenen iftar programına katıldı. Programda konuşan Bakan Gürlek, avukatlara yönelik yeni müjdeleri açıkladı.

Bakan Gürlek, İstanbul 2 Nolu Barosu’nun talebi doğrultusunda çeşitli yasal düzenlemeler üzerinde çalışmalara başladıklarını belirterek, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde savunmanın güçlendirilmesine yönelik temel hedefleri tespit ettiklerini kaydetti.

Gürlek, “Bu hedeflerden bazıları, bazı iş ve işlemlerde avukatla temsil zorunluluğunun getirilmesi. 12. Yargı Paketinde talimat da verdik şu an yasal düzenleme de yapılacak. Tabii Meclisimizin de aynı yönde bir irade gösterirse tapuda belirli miktarı geçen işlemlerde avukatla temsil zorunluluğu getirmeyi istiyoruz. Bu hem işlemlerin hukuki güvenliğe kavuşması hem de avukatlarımıza en azından küçük bir fayda sağlaması için önemli. Bu konuda Hukuk İşleri Genel Müdürlüğümüze ve Özel Kalem Müdürlüğümüze talimat verdim. İnşallah 12. Yargı Paketinde belirli miktarı geçen işlemlerde tapuda avukat sorumluluğu getireceğiz.”

Konuşmasında Çekmeköy’de menfur bir saldırıyla hayatını kaybeden Öğretmen Fatma Nur Çelik’e rahmet ve kederli ailesine başsağlığı dileyen Bakan Gürlek, süreci yakından takip ettiğini belirtti. 

Mülkün temeli adalet, savunmanın ana omurgasının ise avukatlar olduğunu vurgulayan Bakan Gürlek, avukatların adil yargılanma hakkının güvencesi olduğunu dile getirerek, “Yargılama, savcı, avukat ve hakimden oluşan üçlü bir yapıya sahiptir. Ancak üçü bir araya gelirse yargılama faaliyeti başlar. Bu üç unsur eşit derecede kıymetlidir. Yargı bağımsızlığının güvencesi bağımsız avukatlardır. Kanunlarımızda açıkça avukatların yargının kurucu unsuru olduğu yazılıdır.” dedi.

Uzlaşma ve arabuluculuk gibi alternatif çözüm yollarındaki başarılı katkıları için avukatlara teşekkür eden Bakan Gürlek, avukatlara yönelik son 24 yılda yapılan düzenlemeleri de şöyle sıraladı:

“Son 24 yılda avukatlarımızı doğrudan ilgilendiren pek çok çalışma yaptık. Önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavını getirerek mesleğe nitelik kazandırdık. Aynı anlamda aynı zamanda bir süzgeç niteliği bu sınav görüyor. Hukuk fakültelerinde ikinci öğretimi kaldırdık. Dikey geçiş sistemini kaldırdık. Fakültelere girişte başarı sıralamasını önce 125 bine daha sonra 100 bine getirerek hukuk fakültesinin nitelikli ve nicelikli bir kalite olmasını sağladık. Avukatların görevlerinden doğan suçlarda verilen bölge adliye mahkemesi kararlarının her halükarda Yargıtay’a gitmesi için gerekli olan yasal düzenlemeyi yaptık. Avukatlarımıza yeşil pasaport hakkı tanıdık. E-duruşma uygulamasını hayata geçirdik. Avukatlarımız video konferans yoluyla hem bürolarından hem de ofislerinden ya da başka yerden rahatlıkla duruşmalara katılım sağlıyorlar.”

Bakan Gürlek, son 24 yılda yapılan düzenlemeler arasında UYAP entegrasyonunu genişletilmesi, avukatlık hizmetlerindeki KDV oranının düşürülmesi gibi düzenlemelerin de bulunduğunu belirterek, “Mesleğe yeni başlayan avukatlara 5 yıl boyunca baro tarafından alınan keseneğin alınmamasını sağladık. Büro kurma giderleri olarak yeni başlayan özellikle meslektaşlarımıza finansman desteği sağladık. Bu konuda ilgili blarla gerekli görüşmeleri yaptık. Şu an finansal destekten yararlanıyorlar. 20 yıllık kıdeme sahip hukukçulara arabuluculuk imkanı tanıdık. Uzlaştırmacılara sadece uzlaştırmacı olabilmek için sadece hukuk fakültesi mezunu olma şartı getirdik. Tüm bu düzenlemeler savunmayı güçlendiren avukatlarımızın yıllardır dile getirdiği taleplere cevap veren önemli düzenlemelerdi.” şeklinde konuştu.

Bakan Gürlek, “Avukatlarımız, hak arama hürriyetinin teminatı, adalet sistemimizin vazgeçilmez kurucu unsurudur. Savunmanın güçlü olduğu yerde adalet daha da kökleşir, toplumsal güven daha da artar.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran, işgal rejimini ve ABD üslerini gece boyunca füzelerle vurdu

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 54,69 seviyesinde

Kuyumculardan vatandaşlara uyarı: Panik yapmayın, piyasa dengeye oturacak

İran’dan Lübnanlı gazeteciler için taziye mesajı

İşgal rejimi saldırısında 6 Filistinli şehit oldu

Kastamonu’da kuvvetli yağış uyarısı

Bursa’da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama

İran, Suudi Arabistan'daki ABD askeri üssünü vurdu: 15 yaralı

Katar ve Mısır’dan kritik zirve: Bölgesel gerilim masada

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin evine bombalı saldırı

5G kullanmak için ne gerekli?

Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı

Ülke genelinde kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto

Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı

İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi

ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü

Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı

Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı

Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi

Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı

Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor

Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran, işgal rejimini ve ABD üslerini gece boyunca füzelerle vurdu

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 54,69 seviyesinde

Kuyumculardan vatandaşlara uyarı: Panik yapmayın, piyasa dengeye oturacak

İran’dan Lübnanlı gazeteciler için taziye mesajı

İşgal rejimi saldırısında 6 Filistinli şehit oldu

Kastamonu’da kuvvetli yağış uyarısı

Bursa’da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı