• BIST 100

    9308,79%-0,04
  • DOLAR

    38,32% 0,05
  • EURO

    43,71% 0,80
  • GRAM ALTIN

    4103,93% 0,13
  • Ç. ALTIN

    6690,48% 0,00

Bakan Kacır, Türkçe verili yapay zeka dil modelini kullanıma sunacaklarını duyurdu

GÜNDEM 24.04.2025 16:02:42 0
Bakan Kacır, Türkçe verili yapay zeka dil modelini kullanıma sunacaklarını duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye'nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları h

Bakan Kacır, Yapay Zeka Teknolojileri" temasıyla bugün başlayan "7. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı"na katılarak bir konuşma yaptı.

Son 22 yılda verimliliği merkeze alan, teknolojiyi üretimle buluşturan, yerli ve milli kapasiteyi güçlendiren çok yönlü ve kararlı adımlar attıklarını dile getiren Kacır, Türkiye'yi dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri haline getirdiklerini söyledi.

Bakan Kacır, "Ülkemiz insansız hava aracı üretiminde dünya birincisi konumunda. Kendi eğitim uçağını, helikopterini, deniz platformlarını, kara araçlarını, uydularını üretebilen bir ülke. Güneş panelinden ticari araçlara, beyaz eşyadan demir çeliğe pek çok alanda Avrupa değer zincirlerinin kalbinde yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Çin'den sonra, Orta Avrupa'ya kadar uzanan kuşakta en fazla çeşitte ürünü, rekabetçi şekilde, en fazla ülkeye ihraç edebildiğine vurgu yapan Kacır, "Ülkemizin yıllık ihracatı 36 milyar dolar düzeyinden bugün itibarıyla 263 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Togg, elektrikli bağlantılı ve akıllı araç olarak yollarda yerini aldı ve böylece rekabetçi ve verimli üretim altyapısı, Türkiye'nin küresel ticaretteki rolünü de güçlendirdi." şeklinde konuştu.

Konuşmasına yapay zeka faaliyetleri üzerine devam eden Kacır "Yapay zeka geliştirme faaliyetleri toplumlara karşı doğrudan sorumluluk taşıyan devlet ya da akademi gibi yapılardan ziyade kar maksimizasyonunu önceleyen şirketlerce yürütülüyor. Teknoloji savaşlarının yeni bir cephesi olarak görülen bu alanda ABD ve Çin, dünyanın geri kalanıyla arasındaki mesafeyi giderek açıyor. Küresel aktörlerin Gazze gibi büyük insanlık dramları karşısında dahi ortak bir tutum sergileyememesi, yakın gelecekte yapay zeka kullanımına dair evrensel ilkelerde uzlaşılabileceğine yönelik umutları zayıflatıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin, yapay zekada dünyanın gerisinde kalmasının asla düşünülemeceğini vurgulayan Kacır, "Yapay zekanın yaygın bir şekilde benimsenmesiyle önümüzdeki yıllarda ekonomimizde anlamlı seviyede bir ilave büyüme sağlamamız mümkün. Ülkemizin yapay zeka devrimini en iyi şekilde değerlendirebilmesinin anahtarı, üretim sistemlerimizi, eğitim politikalarımızı ve teknoloji altyapımızı bütüncül bir stratejiyle şekillendirmektir. Girişimcilik ekosistemimizi, sanayimizi ve iş gücümüzü dijital ekonomiye hazır hale getirmektir, Milli Teknoloji Hamlesi'nin özü budur. Yapay zeka gibi çığır açan teknolojileri çok boyutlu bir bakış açısıyla fırsata dönüştürmek, teknoloji geliştirme ve üretimde ülkemizi hak ettiği noktaya taşımaktır. Güçlü insan kaynağı ve teknoloji geliştirme altyapısıyla, girişimcilik ekosistemiyle insanlık yararına teknoloji anlayışının bayraktarı ülkemizin 'insanlık için adalet ve merhamet' ilkelerini her zeminde savunmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Son olarak Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve TÜBİTAK bünyesindeki Yapay Zeka Enstitüsüne değinen Kacır "TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında son 22 yılda yapay zeka alanında 4 bin 800 proje ve 6 bin 275 kişiye 25 milyar liradan fazla destek verdik. TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrıları ile yapay zeka çözümlerine ihtiyaç duyan şirketlerin ve kamu kurumlarının, bu alanda teknoloji geliştiren yerli teknoloji tedarikçisi KOBİ'lerin, araştırma merkezlerinin projelerini destekledik. Teknoparklarda 2 bin 900'den fazla firma, yapay zeka alanında yenilikçi projelere imza attı. 218 AR-GE merkezimiz yapay zeka projeleri gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, Deneyap Teknoloji Atölyeleri ve Sektör Kampüste gibi girişimlerle gençlerimizi, geleceğin teknolojilerine yön veren bireyler olarak yetiştiriyoruz. Yapay zeka teknolojilerinin etkin biçimde geliştirilebilmesi ve hayata geçirilebilmesi için güçlü ve ileri düzeyde bir veri işleme altyapısının kritik önem taşıdığının bilincindeyiz. Büyük veri analizi ve yapay zeka araştırmalarını desteklemek üzere 35 bin dizüstü bilgisayar gücündeki süper bilgisayarımız ARF'i hizmete sunduk. Üyesi olduğumuz EuroHPC Ortak Girişimi ile dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından MareNostrum 5'e doğrudan erişim imkanına sahibiz. Önümüzdeki dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, ülkemizin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz. Yapay zeka dönüşüm programlarıyla yapay zeka teknolojilerinin üretim süreçlerinde kullanımını yaygınlaştıracağız. Türkiye'yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdüreceğiz." dedi. (İLKHA)

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Türkiye İtfaiyeciler Birliği Derneği'nin 14. Olağan Genel Kurul Toplantısı Malatya'da yapıldı

Malatya'da sahipsiz hayvanlara yaklaşma ve müdahale teknikleri eğitimi verildi

Kundaklama ve kurşunlama suçlarından aranan 10 kişi yakalandı

23 Nisan'da çocuk ruhuna aykırı etkinlikler tepki çekiyor

Büyükşehir Belediyesi semt konağı öğrencileri bursluluk sınavına hazır

Cizre'de 17 hafız ve hafize için belge takdim töreni düzenlendi

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Gaziantep'te izinsiz kazı yapan 3 kişi yakalandı

"Çatalca İçin Çeltik" projesi kapsamında tohum dağıtım yapıldı

İstanbul'da 3.7 büyüklüğünde deprem

Rusya ve Türkiye, Libya'da çözümü ilerletme çabalarını görüştü

Kilauea Yanardağı yeniden lav püskürttü

Avusturya ve Macaristan'dan AB'nin göç politikasına karşı yeni ittifak

Kıkırdak tümörü olduğu 10 yıl sonra ortaya çıktı

Yeni Zelanda Başbakanı Luxon Türkiye'ye geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Marjinallerin ne dediğine bakmadan, kentsel dönüşümü hayata geçirmeye odaklanmalıyız

Otomobil ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Pakistan'dan Hindistan'a misilleme: Ticaret anlaşmaları, ikili anlaşmalar ve hava sahaları askıya alındı

“Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışması” Türkiye finali Mardin’de yapıldı

Hindistan, Pakistan vatandaşlarının vizeleri askıya alındı

HÜDA PAR'dan zirai don felaketi yaşayan iller için "Afet bölgesi" çağrısı

Motosiklet üstünde limonata satarak geçimini sağlıyor

STK'lardan ortak çağrı: Mevlid-i Nebi etkinliğinde buluşalım

Şanlıurfa’da kanser tedavisinde TARE uygulaması başladı

Fransa'da okula bıçaklı saldırı: Bir ölü 3 yaralı

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yıldırımın düştüğü cami büyük hasar aldı

Şanlıurfa’da Gazze için farkındalık etkinliği düzenlendi

Çin, Trump’ı yalanladı: Gümrük müzakeresi yok, iddialar gerçek dışı

Diyarbakır'da 16'ncı Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ