Bakan Kurum COP29'da Türkiye'nin iklim vizyonunu paylaştı

DÜNYA 13.11.2024 14:55:51 0
Bakan Kurum COP29
Haberi Sesli Oku

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele vizyonunu ortaya koyan Uzun Dönem Yol Haritası'nı açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Azerbaycan'ın Bakü kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında aldığı önlemleri ve hedeflerini içeren Uzun Dönem Yol Haritası'nı açıkladı.

Bu kapsamda enerji, sanayi, binalar, ulaştırma, tarım, atık ve arazi kullanımı gibi öncelikli sektörlere odaklanıldığını belirten Bakan Kurum, "Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle 'insanlığa daha adil bir dünyayı teklif ediyoruz.' İnsani ve vicdani bir sorumluluk olarak gördüğümüz bu yolda küresel iş birliğini ve dayanışmayı en yüksek sesle dile getiriyoruz. Çünkü dünyanın bu birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyacı var" diye konuştu.

"Türkiye, dünyanın vicdan ve iyilik merkezidir"

Son 50 yılda hava, iklim veya su ile bağlantılı 11 binden fazla afetin yaşandığına, 2 milyonun üzerinde can kaybının olduğuna vurgu yapan Bakan Kurum, "Türkiye, raporlarla ortaya konulan bu gerçeklere hiçbir zaman sessiz kalmamış, pasif bir tutum içinde olmamıştır. Çünkü bizim ülkemiz taşıdığı değerler ve coğrafi derinliği itibarıyla, dünyanın vicdan ve iyilik merkezidir" şeklinde konuştu.

İklim finansmanı "daha adil bir dünya için" şart

COP29'un gündemi olan finansman kaynaklarına erişimin Türkiye için kritik önemde olduğunu söyleyen Bakan Kurum, "Hepinizin on yıllara uzanan bir tecrübeyle takdir edeceğiniz gibi, iklim finansmanı kesintisiz bir şekilde sunulduğunda, sera gazı emisyonlarımızı azaltmamıza ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamamıza yardımcı olmaktadır. Bu nedenle İklim finansmanına erişimin kolaylaştırılması 'daha adil bir dünya için' şarttır. Türkiye olarak her platformda COP29'u, iklim finansmanında bir dönüm noktası olarak gördüğümüzü ifade ediyoruz. Önümüzdeki 10 gün boyunca da burada, iklim finansmanının yeni hedeflerini belirlemeye çalışacağız" dedi.

2 yıllık çalışmalar sonucu 18 sektör için 89 strateji belirlendi

Bakan Murat Kurum, Türkiye'nin Uzun Dönemli Yol Haritası'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın COP29'da bir kez daha ilan ettiği 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi'ne ilişkin üst düzey bir taahhüt olduğuna vurgu yaptı. Bakan Kurum, yol haritasının 2 yıl boyunca kamu ve özel sektör temsilcileri ve STK'ların katkısıyla oluşturulduğunu belirtti. Bakan Kurum, 18 sektörde 89 stratejinin yer aldığı yol haritasının 'azaltım', 'uyum' ve bu iki konunun ortak noktalarının yer aldığı 'yatay kesen konular' başlığında toplandığını dile getirdi.

"Yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50'ye çıkaracağız"

Bakan Kurum, Türkiye'nin bu yılki emisyon miktarlarının analizinde en yüksek emisyon oranının yüzde 72 ile enerji sektöründe olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:

Bu nedenle Uzun Dönemli İklim Stratejisi Azaltım Hedeflerimiz kapsamında emisyonların çoğunun kaynaklandığı enerji sektöründe iddialı hedefler ortaya koyduk. Bugün, toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 59'a yükseltmiş olan bir ülkeyiz. Bu alanda; Avrupa'da 5'inci, dünyada 11'inci sırada yer alıyoruz. 2053 yılına kadar, enerji sektöründe; yenilenebilir enerji kaynaklarını olabildiğince arttırmayı hedefliyoruz. Birincil enerjide yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50'ye, nükleer enerjinin payını ise yüzde 30'a çıkarmayı planlıyoruz. Böylece; ulusal çapta kullanacağımız enerjinin yaklaşık yüksek 80'inini karbonsuz hale getireceğiz.

Enerji, sanayi, ulaştırma, tarım ve hayvancılık, binalar ile ormancılıkta emisyon azaltım hedefi

Türkiye'nin 2053'e kadar sanayi sektöründeki çimentoda yüzde 93, demir-çelikte yüzde 99, alüminyumda yüzde 75, binalar sektöründe ise emisyon oranını sıfıra yaklaştırmayı hedeflediğini belirten Bakan Kurum, bu alanda, toplam 2 milyar ton karbondioksit eşdeğeri emisyon salımının engelleneceğini ifade etti. Ulaştırma sektöründe yine 2053'e kadar 7 bin kilometre yüksek hızlı tren ve hızlı tren hattı inşa edileceğini, temiz ulaşım olan demiryollarının lojistikteki payını yüzde 5'ten yüzde 22'ye çıkarılacağını kaydeden Bakan Kurum, 2035 yılına kadar da elektrikli araç sayısını 4,2 milyona ulaştırıp yerlilik oranını ise yüzde 75'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Tarım sektöründe toprakların en az yüzde 10'unda organik tarımı hayata geçirmek istediklerini dile getiren Bakan Kurum, hayvancılıkta ise biyogaz tesislerini yaygınlaştırıp karbondioksit dışı emisyonların azaltılacağını ve gıda güvenliğinin korunacağına işaret etti. Bakan Kurum, ormancılık sektöründe ise mevcut ormanların korunması, millet bahçelerinin, yeşil alanların ve yeşil koridorların arttırılması yoluyla yutak alan kapasitenin yükseltileceğini vurguladı.

Sıfır atık prensibi yaygınlaşacak

Atık sektöründe de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen Sıfır Atık prensibinin yaygınlaştırılacağını dile getiren Bakan Kurum, "Atıkların düzenli depolama sahalarına gönderilmesine son vereceğiz. Atıkta, geri kazanım oranımızı yüzde 70'e çıkaracağız. Depozito Yönetim Sistemimizin makine ve altyapı kurulumunu, 2025 yılı sonuna kadar yapacak, ülke genelinde uygulamaya geçeceğiz. Metan emisyonlarının azaltılmasına önemli bir katkı sunmuş olacağız" dedi. (İLKHA)


Brezilya'da meydana gelen patlamada 1 kişi öldü

Kütahya'da trafik kazası: 1 ölü, 4 yaralı

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Nükleer silah üretme çabasında değiliz

Lübnan'a düzenlenen saldırılarda can kaybı 3 bin 386'ya yükseldi

McDonald's'ın hamburgerlerinden yedikten sonra hastalanan kişi sayısında artış

Katledilen 5 Irak Kürdistan vatandaşının mahkeme kararı açıklandı

İşçileri taşıyan kamyonet takla attı: 1 ölü, 7 yaralı

Buzdolabından çıkan yangın evde büyük hasara yol açtı

Polonya, Rusya'ya karşı "Doğu Kalkanı" projesine hız verdi

Cezaevi firarisi şahıs yapılan operasyonla yakalandı

Nijerya'da Lassa ateşi salgınında can kaybı artıyor

MAZLUMDER: Hukuka aykırı ve ölçüsüz gözaltılara son verilmeli

Şırnak'ta zincirleme kaza: 1 yaralı

İşgal ordusu Şam'ı bombaladı: 15 kişi hayatını kaybetti

Bayburt’ta tarihi eser operasyonu

İşgalcilerin Kuzey Gazze'de gerçekleştirdiği yeni bir katliam belgelendi

Çanakkale açıklarında 49 düzensiz göçmen yakalandı

İşgalci siyonist katiller, Filistinlilerin ev iş yerlerini yıkıyor

İşgal, Gazze şehrinde su kuyularının yüzde 70'ini tahrip etti

Hayalet ağların döngüsel ekonomiye kazandırılması sergisi açıldı

Süt tankeri ile kamyonun çarpıştı: 2 ölü

20 bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

2024-YKS spor bilimleri için ÖZYES ek yerleştirme sonuçları açıklandı

Şanlıurfa'dan iki hasta ambulans uçak ve helikopterle nakledildi

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma imzalandı

Uganda'da fidye için kaçırılan Mısırlı diplomat kurtarıldı

Rusya: Voznesenka yerleşim birimini ele geçirdik

Kahramanmaraş'ta orman yangını

İran'da maden ocağında göçük: 1 ölü, 2 yaralı

Bingöl'de çeşitli suçlardan aranan 3 kişi yakalandı

Yükleniyor