• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,19% 0,20
  • EURO

    48,31% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4758,20% 1,43
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Bakan Kurum depremle ilgili son bilgileri paylaştı: “10 ilde 307 bin 763 bina incelendi”

14 Şubat 2023, Salı 00:45
14 Şubat 2023, Salı 00:45
Bakan Kurum depremle ilgili son bilgileri paylaştı: “10 ilde 307 bin 763 bina incelendi”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bakan Kurum depremle ilgili son bilgileri paylaştı: “10 ilde 307 bin 763 bina incelendi”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Bakan Kurum 10 ilde 307 bin 763 binanın incelendiğini belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde, çok sayıda binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü Gaziantep’e gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum toplantı düzenledi. Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantıya Bakan Kurum’un yanı sıra, eski bakanlar Mehmet Şimşek ve Abdülhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arıkan, askeri erkan, AFAD yetkilileri ve kurum müdürleri katıldı. Bakan Kurum 10 ilde 307 bin 763 binanın incelendiğini söyleyerek, Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konutu seferberliğini başlatarak, 1 yıl içerisinde tamamlayacaklarını ifade etti.
Bakan Kurum, 'Depremden dolayı yıkım yaşayan tüm illerimizde eş zamanlı olarak, adeta bir seferberlik ruhuyla harekete geçecek, Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konutu seferberliğini başlatıp, 1 yıl içerisinde tamamlayacağız” dedi.
“Arama-kurtarma devam ediyor”
Bakan Murat Kurum, arama- kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini ifade ederek, kentte ilk dakikadan itibaren arama-kurtarma çalışmalarının yapıldığı bina sayısının bin 324 olduğunu AFAD’ın öncülüğünde şu anda 18 enkazda devam ettiğini belirterek, 'Bugün depremin 8’inci gününde, 186’ıncı saatindeyiz. Biraz önce Kahramanmaraş’ımızdan geldik, 1 gün önce de Hatay’daydık. Hem Hatay Antakya, Serinyol ve Samandağ’da; hem de Kahramanmaraş Merkez ve Elbistan’da, bakanlarımızla, vekillerimizle, belediye başkanlarımızla koordinasyon toplantılarımızı yaptık. Depremin yaralarını bir an önce sarmak için atacağımız adımları, yapacağımız yeni yuvalarımızı ve dükkanlarımızı inşa edeceğimiz yerleri hep birlikte istişare ettik. Şimdi de tekrar Gaziantep’teyiz. Gaziantep’te can kaybı sayımız 3 bin 531’e ulaştı. Arama-kurtarma faaliyetleri sonucunda afetten kurtarılan kardeşlerimizin sayısı 15 bin 10 oldu. Kardeşlerimizin hastanelerimizdeki tedavi süreçlerini, anbean takip ediyoruz. Gaziantep’te ilk dakika itibariyle, arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı bina sayısı bin 324’tü. AFAD’ın öncülüğünde şu anda 18 enkazda, 3 bin 644 arama kurtarma personelimiz şu dakikada kardeşlerimizi çıkarmak için çalışıyor. Toplamda ise 23 bin 059 arama kurtarma personeli ve gönüllü kardeşimizle, hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yine Gaziantep’te 159 saat sonra çıkan Saadet kızımız, 170 saat sonra çıkan 40 yaşındaki Sibel kardeşimiz milletimize hakikaten büyük moral olmuşlardı. Biraz önce Kahramanmaraş’ta bir kardeşimizden daha 185. saatte bir müjde daha aldık. 10 yaşındaki Ayça kızımızın haberi hepimizi, tüm Türkiye’yi sevince boğdu. Enkazdan kurtarılan kardeşlerimizin insani ihtiyaçlarına yönelik güçlü bir çalışma yürütüyoruz. Sahra Çadırlarımız ve Sahra Hastanemiz 7/24 hizmet veriyor. Yine 22 bin 51 çadırımızı kurduk. İhtiyaç doğrultusunda bu sayıyı 35 bine çıkaracağız' şeklinde konuştu.
“Konteyner sayısı 15 bine çıkacak”
Konteyner sayısının arttığını ifade eden Bakan Kurum, 'Yine vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını karşılayacak bin 626 konteyneri kurduk. Konteyner sayımızı 15 bine çıkaracağız. Gaziantep’mizde sosyal tesisler, camiler, taziye evleri, spor tesisleri, kültür merkezlerimizle 130 bin vatandaşımıza barınma hizmeti veriyoruz. Mobil mutfaklar, aş evleri, gıda depoları, tuvaletlerimizle hizmetimize devam ediyoruz. Üç öğün yemek ve su ikramıyla beraber; hastalarımıza ilaçlar getiriyor, çocuklarımıza kesintisiz mama temin ediyoruz. İller bankamızla, Gaziantep Büyükşehir Belediyemizle; tüm altyapı çalışmalarını yürütüyoruz. Şu anda Gaziantep Merkez, Şahinbey ve Şehitkâmil’de, Nurdağı ve İslahiye’de su ve elektrik hizmetini kesintisiz veriyoruz. Gaziantep Merkezde enerji arzında herhangi bir sorun yok. İslahiye’de 68 köy, Nurdağı’nda 35 köyümüze elektrik veriyoruz. Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın kesintisiz iletişim sağlaması için 36 mobil baz istasyonumuzu kurduk. Şu an bölgede büyük oranda iletişim problemi kalmadı’’ ifadelerine yer verdi.
’10 ilde 307 bin 763 bina incelendi’
Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Kurum, '10 ilde hasar tespit çalışmalarımız toplam 6 bin personelle devam ediyor. Şu ana kadar 10 ilde 307 bin 763 bina, yani 1 milyon 586 bin 901 ev ve işyerini inceledik. Bunlardan 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu da yaklaşık olarak 190 bin 172 konut ve iş yerine denk geliyor. Şu ana kadar, Gaziantep’imizde de, 10 bin 777 binada bulunan toplam 24 bin 687 ev ve iş yerinin yıkık ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Hasar tespiti yapılmış olan vatandaşlarımız, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden evinin hasar durumuna ilişkin bilgi alabilirler” dedi.
‘Tarihin en büyük projesini 1 yıl içerisinde tamamlayacağız’
Konut projesini 1 yıl içerisinde tamamlayacaklarının altını çizen Kurum, 'Buradan depremzede kardeşlerimizi bir kez daha uyarıyoruz. Meydana gelen böylesi büyük depremden sonra artçılar devam ediyor. Bu yüzden vatandaşlarımızdan ricamız şudur: AFAD koordinasyonu olmadan, hasar durumu belli olmadan, asla ve asla eşyalarınızı evlerden almak için içeri girmeyelim. Yeni acılara sebebiyet vermeyelim. Enkaz kaldırma çalışmalarımıza başladık. 10 ilimizde de afet konutlarımızı yapacağımız alanlara dair hem yer tespit hem de zemin etüd çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Depremden dolayı yıkım yaşayan tüm illerimizde eş zamanlı olarak; adeta bir seferberlik ruhuyla harekete geçecek; Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konutu seferberliğini başlatıp, 1 yıl içerisinde tamamlayacağız' diye konuştu.
[gallery ids=',114229']

Bozyazı Devlet Hastanesi'nde yeni ek hizmet binası için geri sayım başladı

Silah ruhsatı harçlarında artış

Bakan Bolat: Yüksek teknolojili ihracatın payı yüzde 42,5’e yükseldi

Gazze'de şehit olan çocuklar için Budapeşte'de anma töreni

Mersin’de tarihi eser kaçakçılarına operasyon: 2 kişi gözaltında

Mersin'de kenevir operasyonu: 1 tutuklama

Mersin Şehir Hastanesi'ne saha incelemesi

Sevabite: Gazze'de insanî durum felaket, zorla göç tehlikesi gerçek

Yatlar ve teknelere ÖTV oranı yüzde 8’e çıkarıldı

Katil rejim, Şatilla Kampı'nda bir evi hedef aldı: 5 şehit

İşgal rejimi Müşteha Kulesi’ni canlı yayında vurdu

Gün 701: Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik kitlesel saldırısı sürüyor

KPSS maratonu yarın başlıyor

Askeri mahkemeler Filistinli esirlerin serbest bırakılmasını engelliyor

Siber dolandırıcılık operasyonunda 34 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Meteoroloji'den 11 il için kuvvetli yağış uyarısı

Gazze halkından "Asrın Kervanı"na büyük destek

5 üniversiteye rektör atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni atamalar ve görevden almalar

Maduro: Vatanımızı savunmaktan asla geri durmayız

Trump: HAMAS ile derin müzakereler yürütüyoruz

Gazze'de katliam: Bir günde 70 şehit

Trump, Savunma Bakanlığı’nın adını "Savaş Bakanlığı" olarak değiştiren kararnameyi imzaladı

Bakan Kurum'dan sosyal konut projesi ve TOKİ indirimi açıklaması

Batman’da otomobil takla attı: 2 yaralı

Umut Kervanı kurban etlerini konserveleyerek Gazze’ye ulaştırdı

Rusya: Donetsk'te Markovo'nun kontrolü Rus birliklerine geçti

Kazakistan'da 13 ton 183 kilogram kokain ele geçirildi

Arap Birliği'nden "büyük israil projesi"ne karşı tüm dünyaya baskı çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bozyazı Devlet Hastanesi'nde yeni ek hizmet binası için geri sayım başladı

Silah ruhsatı harçlarında artış

Bakan Bolat: Yüksek teknolojili ihracatın payı yüzde 42,5’e yükseldi

Gazze'de şehit olan çocuklar için Budapeşte'de anma töreni

Mersin’de tarihi eser kaçakçılarına operasyon: 2 kişi gözaltında

Mersin'de kenevir operasyonu: 1 tutuklama

Mersin Şehir Hastanesi'ne saha incelemesi