• BIST 100

    10903,91%1,63
  • DOLAR

    42,35% 0,05
  • EURO

    48,84% -0,44
  • GRAM ALTIN

    5566,17% 0,51
  • Ç. ALTIN

    9301,82% 0,93

Bakan Kurum: 'Diyarbakır’da 27 bin 253 konutun sahada fiilen yapımına başladık'

11 Mart 2023, Cumartesi 20:40
11 Mart 2023, Cumartesi 20:40
Bakan Kurum:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bakan Kurum: 'Diyarbakır’da 27 bin 253 konutun sahada fiilen yapımına başladık'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Diyarbakır’da 18 bin konut ve 3 bin köy evi olmak üzere toplamda 21 bin konutunun yapımını planladıklarını belirterek 'Uzman ekipler TOKİ ile birlikte bir master plan çerçevesi içinde Diyarbakır’ın kültür ve ruhunu bu plana yansıtacağız. Toplamda 27 bin 253 konutun sahada fiilen yapımına başlamış olduk.' dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Diyarbakır Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Başkanlığı’ndaki toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Değerlendirme toplantısı sonrası ilk konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, konutlar için gerekli çalışmaların yapıldığını ve sunumların incelendiğini vurguladı. Bakan Bozdağ, “Bakanımız ve ekibiyle beraber Diyarbakır’da deprem sonrası bugüne kadar şehirde yapılan çalışmaları enine boyuna değerlendirme yapma imkanımız oldu. Yıkılmış, ağır hasarlı, orta hasarlı yıkılacak binalar ve Diyarbakır’ımıza bu çerçevede yapılacak binalarla ilgili yapılan sunumlar heyetimiz tarafından değerlendirildi. Diyarbakır’ımızla ilgili önemli kararlar burada alındığını ifade ederim. Hem Türkiye’de deprem yaşanan yerlerde hem de Diyarbakır’da Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna taahhüt ettiği üzere vatandaşlarımızın yaşam şartları iyi ve depreme daha dayanıklı konutlar oluşturma konusunda büyük bir seferberliği bakanlığımız ve ilgili birimler tarafında yürütüldüğünü Diyarbakır’da da bir kez daha şahit olduk. Depremin hemen sonrasında 21 bin konutun inşasını başladığını görüyoruz, bu büyük bir başarıdır. İnşallah bu süreç içerisinde kalan konutları hızlıca vatandaşlarımıza halkımıza teslim edeceğiz” dedi.

'27 bin 253 konutun sahada fiilen yapımına başlamış olduk'
Bakan Kurum, Diyarbakır’da tarihe uygun bir şekilde konutları yapacaklarını belirterek “Diyarbakır’ı hep birlikte yeniden ayağı kaldıracağız. Tıpkı diğer 10 ilimizde olduğu gibi kalıcı konutlara ilişkinde yapılması gereken tüm çalışmaları depremin ilk anından nasıl seferber olduysa anlı anlayışla yürüteceğiz. Hasar tespit çalışmalarımızda sona geldik, 5 ilimizden olan Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis’te tespitler tamamlandı. Depremden etkilenen illerimizden 5 milyon 4 bin bağımsız bölümden oluşan hasar tespit çalışmaları çerçevesinde 1 milyon 760 bin binada inceleme yapılmış durumda. İçerisinde 820 bin 302 bağımsız bölümden oluşan 279 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ağır hasarlı ve orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk. Mikro bölgeleme çalışması yaptığımız alanlarda yapım sürecini başlattık. Diyarbakır’da 18 bin konut ve 3 bin köy konutu olmak üzere toplamda 21 bin konutunun yapımını planladık. Yapılacak yerleri istişare ettik. Uzman ekipler TOKİ ile birlikte bir master plan çerçevesi içinde Diyarbakır’ın kültür ve ruhunu bu plana yansıtacağız. Toplamda 27 bin 253 konutun sahada fiilen yapımına başlamış olduk. Önümüzdeki günlerde 309 bin konutun yapımını başlatmış olacağız. 11 ilimizde eş zamanlı olarak yürüyecek bu süreç. Diyarbakır’da şehrin geleceğine ilişkin tüm esnaf için yeni sanayi sitelerinin yerleri belirleyeceğiz. Tarihi surlarda hasar gören yerlerimiz var. Surların restorasyon süreci kaldığı yerden devam edecek. Tarihi camiler, hanlar, hamamlar zarar gören ne var ise aslında uygun bir şekilde ayağa kaldıracağız. Sur’da yaptığımız anlayış ile zarar gören tüm alanları aynı anlayış ile ayağa kaldıracağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TBMM eski Başkanı Toptan’a ziyaret

Şam, Netanyahu'nun Güney Suriye'deki tampon bölgeye yaptığı baskını kınadı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2026 bütçesi TBMM’de kabul edildi

Böcek ailesinin ölümüne ilişkin 4 şüpheli tutuklandı

DMM'den "Küresel Organize Suç Endeksi Raporu"ndaki iddialara yalanlama

Malatya'da epilepsi nöbeti geçiren kişi ağır yaralandı

TBMM, çocukların suça sürüklenme nedenlerini araştırmak üzere komisyon kurdu

HAMAS'tan işgalin katliam dolu ihlallerine karşı garantör ülkelere çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul Süreci sonuç odaklı bir anlayışla sürdürülmeli

Diyarbakır’daki zincirleme kazaya ilişkin Valilikten açıklama: Ölü sayısı 4’e yükseldi

Tarsus'ta Umut Kervanı'ndan muhtaçlara yardım

Tarsus’ta geniş çaplı asayiş ve huzur uygulaması: 32 şüpheli yakalandı

İşgalcilerin Gazze Şeridi'ndeki yerleşim yerlerine yönelik saldırılarında şehitler var

Diyarbakır’da zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 7 yaralı

Bakan Yumaklı: Her vatandaş mobil uygulamayla gıdada her türlü uygunsuzluğu iletebilecek

Mardin’de otomobil dereye uçtu: 1 ölü

Marmara'da Rus mürettebatın bulunduğu tankerde zehirlenme: 1 ölü

HÜDA PAR'ın ilettiği Kulu’nun taleplerine kurumlardan olumlu yanıt

Litvanya, Belarus ile sınırını açmaya karar verdi

Brüksel Havalimanı’nda 26 Kasım’da gidiş uçuşları iptal edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü

İstanbul Valiliği'nden gıda güvenliği toplantısı

Ekran bağımlılığı ağız sağlığını da tehdit ediyor!

Yurt genelinde son iki haftada 2 bin 386 düzensiz göçmen yakalandı

Mardin’deki cinayet için özel ekipten operasyon: 6 gözaltı

İşgalciler, Lübnan'a yönelik vahşi katliam sonrası saldırılarını sürdürüyor

Mardin’de kontrolden çıkan otomobil dereye yuvarlandı: 3 yaralı

Tayland'da sel felaketinde ölü sayısı 25'e ulaştı

Konya'da 31 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Beytepe Koleji Malatya Kampüsü'nden burs fırsatı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TBMM eski Başkanı Toptan’a ziyaret

Şam, Netanyahu'nun Güney Suriye'deki tampon bölgeye yaptığı baskını kınadı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2026 bütçesi TBMM’de kabul edildi

Böcek ailesinin ölümüne ilişkin 4 şüpheli tutuklandı

DMM'den "Küresel Organize Suç Endeksi Raporu"ndaki iddialara yalanlama

Malatya'da epilepsi nöbeti geçiren kişi ağır yaralandı

TBMM, çocukların suça sürüklenme nedenlerini araştırmak üzere komisyon kurdu