-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Bakan Tekin: CHP kendi tarihini ya bilmiyor ya inkar ediyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Dün Batman'da laiklikle ilgili sözlerine CHP cenahından gelen tepkilere işaret eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "CHP'nin mevcut yönetimi kendi tarihleriyle ilgili hiçbir şey bilmiyorlar. Ya da inkar ediyorlar." dedi.
Bakan Tekin, Rize'nin Güneysu ilçesindeki Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 8. Olağan İlçe Kongresi'ne katılarak bir konuşma yaptı.
Dün Batman'da laiklikle ilgili sözlerine CHP cenahından gelen tepkilere işaret eden Tekin, "Ben diyorum ki onlara o zaman sizin hizmetten anladığınız şeyle, temel hak ve hürriyetlerden anladığınız şeyle benimki farklı. Dün de Batman'da bu anlamda bazı açıklamalar yaptım. Yani bu bütçe görüşmesinin hemen sonrasında olduğu için yine bütçe görüşmelerinde özellikle dini inanç ve ibadet hürriyeti bağlamında Adalet ve Kalkınma Partisi uygulamalarının evrensel laiklik uygulamasıyla bağdaştığını, örtüştüğünü ama bunu eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminin, laiklik algısının Türkiye'ye özgü, kendine has özgürlükçü olmayan bir laiklik anlayışı olduğunu iddia ettim. Bunu da örnekleriyle söyledim. Şimdi o günden beri sosyal medyada CHP sözcülerinin tamamı çıkmış açıklama yapıyorlar. Ben bu açıklamalardan şunu anlıyorum, CHP'nin mevcut yönetimi kendi tarihleriyle ilgili hiçbir şey bilmiyorlar. Ya da inkar ediyorlar." dedi.
Başörtüsü maddesine karşı dava açtılar
2008 yılında, AK Parti'nin çok önemli bir anayasa değişikliği yaptığını belirten Tekin, "Anayasanın 42. maddesinde 'Başörtüsüne özgürlük' diye bilinen bir maddeyi bugün Cumhur İttifakı olarak birlikte hareket ettiğimiz Milliyetçi Hareket Partisi'yle beraber bir anayasa değişikliği gündeme geldi. Anayasanın 42. maddesine evrensel laiklikle bağdaşan ve dini inanç ve ibadetleri sebebiyle eğitim öğretim hakkı engellenen başörtülü kardeşlerimizin eğitim öğretim alabilmesini, özgürce alabilmesini sağlayacak bir düzenleme yaptık. Şimdi bize siyasalda, üniversitelerde okutulurken dendi ki anayasa değişiklikleri, anayasada değişiklik yapan değişiklikler, esas açısından Anayasa Mahkemesi'nin iptal davasına konu olamaz ama 2008 Şubat ayındaki bu değişikliği Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı iptal istemiyle. Buralar teknik bilgi. İfade etmek istediğim şey şu, şimdi eski 1940'lı yılları hatırlamıyorlar. Hatırlamak istemiyorlar. Oraları hatırlattığım için çok rahatsız oluyorlar. Huzurları bozuluyor adeta." diye konuştu.
CHP'nin 2008'de Anayasa Mahkemesi'ne başörtüsüyle ilgili iptal başvurusuna gerekçe olarak "anayasaya aykırı" olarak savunduğunu hatırlatan Tekin, şunları söyledi:
"Başörtüsünün, başörtüsüne özgürlük getiren düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu niye iddia etmişler? 3 tane ana gerekçeleri var. Bir, diyorlar ki toplumun huzuru ve milli dayanışma, yani anayasanın ilk 3 maddesindeki kavramsallaştırmalara başvuruyorlar. 'Başörtüsüne özgürlük getirmek, toplumun huzurunu bozar.' diyorlar. İki, diyorlar ki 'Başörtüsüne özgürlük getirmek anayasanın başlangıç kısmında ifade edilen genel ruha aykırıdır. Üçüncüsü de diyorlar ki anayasada tanımlanan, anayasanın ilk 3 maddesinde yer verilen laiklik ilkesine aykırıdır.'
Şimdi ben merak ediyorum. Gerçekten merak ediyorum. 2008 yılında başörtüsünün anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu iddia eden Cumhuriyet Halk Partisi'nin laiklik anlayışıyla benimkinin örtüşmesi mümkün mü? Ya da Anadolu insanının laiklik anlayışının örtüşmesi mümkün mü?"
Tekin, "Peki üniter devleti tartışmaya açan bir siyasi partiyle koalisyon yapmak anayasanın ilk 3 maddesine aykırı mıdır, değil midir mantık olarak? Anayasanın başlangıç kısmında vurgu yapılan Türk toplumsal geleneklerin ve Anayasa Mahkemesine açtıkları iptal davasında referans gösterdikleri, toplumun huzuru ifadesi madem çok önemsiyorsunuz, LGBT'yi savunmak buralara aykırı değil mi acaba? LGBT'yle beraber hareket etmek buralara aykırı değil mi acaba? Şimdi buradan hareketle bir sürü eleştiri yapıyorlar." diye ekledi. (İLKHA)
Siyoinst işgalciler Lübnan'da bir savaş suçu daha işledi: Sivil yerleşim yerine fosfor bombası kullandı
HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından ‘Kardeşlik İftarı’
Çığ nedeniyle ulaşım dururken mahsur kalan 40 yolcu kurtarıldı
Yoğun sis kazaya neden oldu: İş makinesi kontrolden çıktı
Diyarbakır’da sağanak yağış: Cadde ve sokaklar göle döndü
Şırnak’ta sel ve heyelan: Evler zarar gördü, çok sayıda hayvan telef oldu
Batman’da site içinde park halindeki araç alev aldı
Fransa’da yerel seçimlerin ilk turu yapıldı
CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesinde yolsuzluk operasyonu: 7 kişi tutuklandı
Kuveyt'teki İtalya-ABD hava üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi
Aksaray'da feci kaza: 2 ölü, 4 yaralı
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Kadir Gecesi mesajı
Kadir Gecesi’nde “Hediyem Kur’an Olsun” programı: Vatandaşlara Kur’an-ı Kerim hediye edilecek
Macaristan: Ukrayna AB'ye katılmayacak
Bayram yolculuğuna çıkacaklar öneri ve uyarılar
DSÖ: Hastane veya okul bombalamak savaş suçudur
İran Dışişleri Bakanı: Asla ateşkes ve müzakere talebinde bulunmadık
Hark Adası'nda petrol yüklemesi devam ediyor
İran ve Fransa Dışişleri Bakanları görüştü
Fransa gemileri İran'a karşı hiçbir saldırıya katılmayacak
Gaziantep'te otoombil bariyere çarptı: 1 ölü, 2 yaralı
Afganistan'dan Pakistan'a misilleme operasyonları
Eskişehir Umut Kervanı'ndan yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık yardımı
Siyonistler Gazze'de polis aracını bombaladı: 8 şehit
Kazakistan'da halk referandum için sandık başında
Rusya'da iki tramvay çarpıştı: 13 yaralı
İngiltere'nin Hürmüz Boğazı çıkmazı
Kırşehir'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Batmanlı minik Eymen'den Gazze'deki kardeşlerine anlamlı bağış
Uşak merkezli operasyonda 12 şüpheli tutuklandı
Yükleniyor






