• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Bakan Uraloğlu: Şanlıurfa-Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi'nin yapımına başlamayı planlıyoruz

28 Kasım 2025, Cuma 14:04
28 Kasım 2025, Cuma 14:04
Bakan Uraloğlu: Şanlıurfa-Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Mardin’de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını anlattı; Şanlıurfa–Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ve Mardin Lojistik Merkezi için çalışmalara başlayacaklarını açıkladı.

Bir dizi ziyaret ve programlara katılmak üzere Mardin’e gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan çeşitli temaslarda bulundular.

Artuklu ilçesinde düzenlenen programda konuşan Bakan Uraloğlu, ulaştırma alanında yapılan yatırımları anlattı ve Mardin’e yönelik yeni projelerin startının verileceğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, Mardin’e yapılan yatırımların devam edeceğini vurgulayarak ulaştırma, altyapı ve teknoloji alanında yeni projelerin bölge ekonomisine önemli katkılar sunacağını aktardı.

Bakan Uraloğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Son 23 yıla 100 yıllık işler sığdırdık. Sosyal alandan ekonomiye, hukuktan dış politikaya, eğitimden sağlığa, savunma sanayine, ulaşımdan çevre ve şehirciliğe, üretimden teknolojiye her alanda ülkemize çağ atlatan Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde; vesayetin zincirlerini kırdık. Rekabetçi bir ekonomi inşa ederek, Türkiye Yüzyılı'na; üretim, istihdam, ihracat ve milli gelirde rekorlar kırarak girdik. Yol, köprü, havalimanı, hastane, okul, üniversite, fabrika gibi dev eserler inşa etmekle yetinmedik; milletimizin hayallerine korkusuzca koşacağı bir Türkiye’yi inşa ettik. Marmaray’dan Avrasya Tüneli’ne, İstanbul Havalimanı’ndan Yavuz Sultan Selim, Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüleri’ne; İzmir–İstanbul, Ankara–Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları’na kadar dev projeleri birbiri ardına hayata geçirdik. Bölünmüş yol ağımızı 6 bin 100 kilometreden 29 bin 992 kilometreye, otoyol ağımızı bin 714 kilometreden 3 bin 796 kilometreye çıkardık. Demiryolu ağımızı 10 bin 948 kilometreden 13 bin 919 kilometreye yükselttik ve sıfırdan 2 bin 251 kilometre hızlı tren hattı inşa ettik.” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin güvenlik alanındaki dönüşümüne değinerek, “Terörsüz Türkiye vizyonuyla, yarım asırdır huzurumuzu ve gençlerimizin geleceğini çalan terörü bitirmek üzereyiz. Terör ülkemize 2 trilyon dolarlık fatura çıkardı. Bu kaynak sanayiye, üretime, yatırıma dönüşseydi çok başka bir Türkiye olurdu. Ama artık o karanlık defteri kapatıyoruz. Terörle mücadeleye harcanan kaynağı artık üretime, teknolojiye, refaha yönlendiriyoruz. Bir zamanlar girilmez denilen dağlarda bugün petrol üretiyoruz, milli yatırımlarımız yükseliyor.” dedi.

“31 milyar liralık yatırım hayata geçirdik”

Bakan Uraloğlu, Mardin’e yapılan yatırımlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Mardin’in ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 31 milyar liralık yatırım hayata geçirdik. 2002 yılında 28 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 291 kilometreye yükselttik, 20 kilometre olan BSK kaplamalı yol uzunluğunu ise 423 kilometreye çıkardık. Kızıltepe–Viranşehir, Kızıltepe–Nusaybin, Mardin–Diyarbakır, Mardin–Kızıltepe, Midyat Şehir Geçişi ve bağlantı yolları gibi önemli projeleri tamamladık. Midyat Şehir Geçişini açtık. Mardin Şehir Geçişi'nde Kızıltepe, Artuklu Üniversitesi ve Kızıltepe Şehir Geçişi Köprülü Kavşaklarını inşa ettik. Ceylanpınar–Kızıltepe Yolu, Kızıltepe Güney İmar Çevre Yolu, Mardin–Kızıltepe Yolu, Mardin–Midyat Yolu, Midyat Kuzeydoğu Çevre Yolu ve Kızıltepe bakımevi inşası gibi 6 önemli karayolu projemizin de yapımına devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Şanlıurfa–Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi'nin yapımına başlamayı da planlıyoruz”

Demiryolu projesi ile havaalanı yatırımlarına da değinen Uraloğlu, “Bölgenin ticaretine, ekonomisine can verecek demiryolu projelerini de hayata geçirdik. Mardin il sınırlarındaki mevcut konvansiyonel hattın tamamını yeniledik. Diyarbakır–Mazıdağı İltisak Hattını inşa ettik. Karkamış–Nusaybin ve Mardin–Şenyurt arasındaki rehabilitasyon çalışmalarımızı yıl sonuna kadar tamamlayıp, 2026 yılının ilk çeyreği sonunda hattımızı hizmete açmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Şanlıurfa–Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi'nin yapımına başlamayı da planlıyoruz. Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı'mızı da büyüterek 2014 yılında açtığımız yeni terminal binası ile yolcu kapasitesini 3 milyon yolcuya yükselttik. 2002’de 19 bin olan yolcu sayısını 2024’te 768 binin üzerine çıkardık. Bu yılın ilk 10 ayında 688 bin 570 yolcu ağırladık. İç hat trafiğinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’ya haftalık toplam 50 uçuş operasyonu gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Bakan Tunç: Aileyi hedef alan ifsat edici akımlara karşı önleyici adımlar atacağız

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 22 şüpheli gözaltına alındı

Azerbaycan'dan yapılan benzin ithalatı, Ermenistan'da benzin fiyatlarını düşürdü

MEMUR-SEN Bingöl Şube Başkanı Budunoğlu: İlçelerde konut ve ekonomik sorunlar ciddi boyutta

BTD Genel Başkanı Yılmaz: Yeni yıl zamlarıyla tüketici alarm veriyor

Vali Gül, İstanbul’un son 3 yılına ilişkin asayiş verilerini paylaştı

Avrupa'da soğuk hava uçuşları aksattı

Malatya'da yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan yollar tekrar açılıyor

Gaziantep Kent Konseyi başkanı Güzelbey: Tarım alanlarına sahip çıkın

Adana’da kayıp kişi için arama kurtarma çalışması başlatıldı

Bakan Tekin: Aile güçlenmeden eğitim hedefe ulaşamaz

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten dizilerde alkol kullanımının özendirilmesine ilişkin soru önergesi

Konya İtfaiyesi 2025’te 15 bin 497 vakaya müdahale etti

Malatya'da kontrolden çıkan otomobil sulama kanalına düştü

Konya Taş Bina’daki Siyer Sergisi Konyalılardan yoğun ilgi görüyor

Keşmir'de kamyonet uçuruma yuvarlandı: 4 ölü 6 yaralı

Şanlıurfa’da göçmen kaçakçılığına büyük darbe

Sarıgeçili: "Atamalar planlı, kadrolu ve adil olmalı"

Yerlikaya: Halka hizmet, Hakk’a hizmettir

Zayıflama iğneleriyle ilgili uzmandan uyarı

Siverek’te ilçe halk kütüphanesi ile bebek ve çocuk kütüphanesi hizmete açıldı

Gazze'de soğuk nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Pentagon, Trump'a İran'a karşı "daha geniş kapsamlı" saldırı seçenekleri sunuyor

Doç. Dr. Özdemir: Din eğitiminin altın anahtarı gönüllere girmektir

Öğrenciler yarıyıl tatilinde her kademeye özel yayınlarla desteklenecek

Her an facia yaşanabilir: Kurtalan girişinde tonlarca ağırlık tehlike saçıyor

Adana’da saldırıya uğrayan öğretmen konuştu: Silahla ateş edilerek can güvenliğimiz tehlikeye atıldı

Adana'da öğretmene yönelik şiddet dolayısıyla eğitimciler bir araya geldi

BM: Gazze'de akut yetersiz beslenme vakaları 95 bine dayandı

Antalya Alanya’da kaçak gözlük operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Tunç: Aileyi hedef alan ifsat edici akımlara karşı önleyici adımlar atacağız

Şanlıurfa’da tefecilik operasyonu: 22 şüpheli gözaltına alındı

Azerbaycan'dan yapılan benzin ithalatı, Ermenistan'da benzin fiyatlarını düşürdü

MEMUR-SEN Bingöl Şube Başkanı Budunoğlu: İlçelerde konut ve ekonomik sorunlar ciddi boyutta

BTD Genel Başkanı Yılmaz: Yeni yıl zamlarıyla tüketici alarm veriyor

Vali Gül, İstanbul’un son 3 yılına ilişkin asayiş verilerini paylaştı

Avrupa'da soğuk hava uçuşları aksattı