• BIST 100

    16585,73%-1,05
  • DOLAR

    43,92% 0,12
  • EURO

    51,91% 0,09
  • GRAM ALTIN

    7434,92% 1,41
  • Ç. ALTIN

    11883,52% 0,57

Bakan Uraloğlu: Şanlıurfa-Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi'nin yapımına başlamayı planlıyoruz

28 Kasım 2025, Cuma 14:04
28 Kasım 2025, Cuma 14:04
Bakan Uraloğlu: Şanlıurfa-Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Mardin’de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını anlattı; Şanlıurfa–Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ve Mardin Lojistik Merkezi için çalışmalara başlayacaklarını açıkladı.

Bir dizi ziyaret ve programlara katılmak üzere Mardin’e gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan çeşitli temaslarda bulundular.

Artuklu ilçesinde düzenlenen programda konuşan Bakan Uraloğlu, ulaştırma alanında yapılan yatırımları anlattı ve Mardin’e yönelik yeni projelerin startının verileceğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, Mardin’e yapılan yatırımların devam edeceğini vurgulayarak ulaştırma, altyapı ve teknoloji alanında yeni projelerin bölge ekonomisine önemli katkılar sunacağını aktardı.

Bakan Uraloğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Son 23 yıla 100 yıllık işler sığdırdık. Sosyal alandan ekonomiye, hukuktan dış politikaya, eğitimden sağlığa, savunma sanayine, ulaşımdan çevre ve şehirciliğe, üretimden teknolojiye her alanda ülkemize çağ atlatan Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde; vesayetin zincirlerini kırdık. Rekabetçi bir ekonomi inşa ederek, Türkiye Yüzyılı'na; üretim, istihdam, ihracat ve milli gelirde rekorlar kırarak girdik. Yol, köprü, havalimanı, hastane, okul, üniversite, fabrika gibi dev eserler inşa etmekle yetinmedik; milletimizin hayallerine korkusuzca koşacağı bir Türkiye’yi inşa ettik. Marmaray’dan Avrasya Tüneli’ne, İstanbul Havalimanı’ndan Yavuz Sultan Selim, Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüleri’ne; İzmir–İstanbul, Ankara–Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları’na kadar dev projeleri birbiri ardına hayata geçirdik. Bölünmüş yol ağımızı 6 bin 100 kilometreden 29 bin 992 kilometreye, otoyol ağımızı bin 714 kilometreden 3 bin 796 kilometreye çıkardık. Demiryolu ağımızı 10 bin 948 kilometreden 13 bin 919 kilometreye yükselttik ve sıfırdan 2 bin 251 kilometre hızlı tren hattı inşa ettik.” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin güvenlik alanındaki dönüşümüne değinerek, “Terörsüz Türkiye vizyonuyla, yarım asırdır huzurumuzu ve gençlerimizin geleceğini çalan terörü bitirmek üzereyiz. Terör ülkemize 2 trilyon dolarlık fatura çıkardı. Bu kaynak sanayiye, üretime, yatırıma dönüşseydi çok başka bir Türkiye olurdu. Ama artık o karanlık defteri kapatıyoruz. Terörle mücadeleye harcanan kaynağı artık üretime, teknolojiye, refaha yönlendiriyoruz. Bir zamanlar girilmez denilen dağlarda bugün petrol üretiyoruz, milli yatırımlarımız yükseliyor.” dedi.

“31 milyar liralık yatırım hayata geçirdik”

Bakan Uraloğlu, Mardin’e yapılan yatırımlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Mardin’in ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 31 milyar liralık yatırım hayata geçirdik. 2002 yılında 28 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 291 kilometreye yükselttik, 20 kilometre olan BSK kaplamalı yol uzunluğunu ise 423 kilometreye çıkardık. Kızıltepe–Viranşehir, Kızıltepe–Nusaybin, Mardin–Diyarbakır, Mardin–Kızıltepe, Midyat Şehir Geçişi ve bağlantı yolları gibi önemli projeleri tamamladık. Midyat Şehir Geçişini açtık. Mardin Şehir Geçişi'nde Kızıltepe, Artuklu Üniversitesi ve Kızıltepe Şehir Geçişi Köprülü Kavşaklarını inşa ettik. Ceylanpınar–Kızıltepe Yolu, Kızıltepe Güney İmar Çevre Yolu, Mardin–Kızıltepe Yolu, Mardin–Midyat Yolu, Midyat Kuzeydoğu Çevre Yolu ve Kızıltepe bakımevi inşası gibi 6 önemli karayolu projemizin de yapımına devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Şanlıurfa–Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi'nin yapımına başlamayı da planlıyoruz”

Demiryolu projesi ile havaalanı yatırımlarına da değinen Uraloğlu, “Bölgenin ticaretine, ekonomisine can verecek demiryolu projelerini de hayata geçirdik. Mardin il sınırlarındaki mevcut konvansiyonel hattın tamamını yeniledik. Diyarbakır–Mazıdağı İltisak Hattını inşa ettik. Karkamış–Nusaybin ve Mardin–Şenyurt arasındaki rehabilitasyon çalışmalarımızı yıl sonuna kadar tamamlayıp, 2026 yılının ilk çeyreği sonunda hattımızı hizmete açmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Şanlıurfa–Mardin Hızlı Demiryolu Projesi ile Mardin Lojistik Merkezi'nin yapımına başlamayı da planlıyoruz. Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar Havalimanı'mızı da büyüterek 2014 yılında açtığımız yeni terminal binası ile yolcu kapasitesini 3 milyon yolcuya yükselttik. 2002’de 19 bin olan yolcu sayısını 2024’te 768 binin üzerine çıkardık. Bu yılın ilk 10 ayında 688 bin 570 yolcu ağırladık. İç hat trafiğinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’ya haftalık toplam 50 uçuş operasyonu gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

DMM: Türkiye’nin İran’a saldırılara destek verdiği iddiası asılsız

Bakan Gürlek: 28 Şubat demokrasimizin alnında kara bir lekedir

Akademisyen Sönmez'den İran'a saldırılara tepki: Yarın sıra diğer İslam ülkelerine de gelecek

Özgür Der Başkanı Kaya, Ramazan etkinliklerinden duyulan rahatsızlığı değerlendirdi

İran’da kız ilkokulu hedef alındı: En az 40 öğrenci şehit oldu

Siirt’e 19 hekim kadrosu tahsis edildi

Cizre'de hatimle teravih namazı geleneği devam ediyor

Orta Doğu’da Gerilim Tırmanıyor: 24 Ölü, 60 Yaralı; İsrail 20 Bin Yedek Askeri Göreve Çağırdı

İran Dışişleri Bakanlığı: İran Silahlı Kuvvetleri tüm imkân ve kapasitesini kullanacaktır

Dezenformasyon Merkezi: İran sınırından kaçak giriş iddiaları asılsız

İş lnsanı Dakak: Türkiye, üretimde ilk sırada olan ülkeleri model almalı

Postmodern darbe 28 Şubat: Hedefte milletin inancı ve değerleri vardı

TOKİ şantiyesindeki işçi konteynerlerinde yangın

Gaziantep'te tarihi eser operasyonu: 195 adet sikke ele geçirildi

Siirt’te aile kavgası sokağa taştı: Polis havaya ateş açtı, 3 kişi gözaltında

İzmir’de planlı su kesintileri

İran: Artık kırmızı çizgi yok, her şey mümkün

Almanya’da da 14 yaş altına sosyal medya kısıtlaması gündemde

İşgal rejimi Mescid-i Aksa ve Harem-i İbrahim Camisi’ni kapattı

İran, ABD müttefiki Arap ülkelerini vurdu

THY, Orta Doğu seferlerini iptal etti

Diyarbakır’da 84 yaşındaki zihinsel engelli Salih Ertaş 20 gündür aranıyor

Cemre suya düştü ama Ağrı'da soğuklardan kayak pistinde kış mesaisi sürüyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: 28 Şubat, milli iradeye yönelik bir saldırıdır

200 milyon dolarlık sözleşme krizi: Trump yönetimiyle Anthropic karşı karşıya

HAKSİAD Başkanı Turgut: Zulme karşı birleşmeliyiz

HÜDA PAR'dan "İran'a yönelik saldırı" açıklaması: Bölge ülkeleri zorbalığa karşı dayanışma içinde olmalı

İstanbul’da iş yeri kurşunlama ve tehdit olaylarına karışan 7 şüpheli yakalandı

İran, Bahreyn'deki ABD 5. Filo Üssü'nü hedef aldı

Osmaniye’de 3,5 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


DMM: Türkiye’nin İran’a saldırılara destek verdiği iddiası asılsız

Bakan Gürlek: 28 Şubat demokrasimizin alnında kara bir lekedir

Akademisyen Sönmez'den İran'a saldırılara tepki: Yarın sıra diğer İslam ülkelerine de gelecek

Özgür Der Başkanı Kaya, Ramazan etkinliklerinden duyulan rahatsızlığı değerlendirdi

İran’da kız ilkokulu hedef alındı: En az 40 öğrenci şehit oldu

Siirt’e 19 hekim kadrosu tahsis edildi

Cizre'de hatimle teravih namazı geleneği devam ediyor