EKONOMİ 2.08.2022 14:51:57 0

Bakan Varank'tan 100 milyar dolarlık altın ve gümüş rezervi mesajı: Şu anda toprak altında yatıyor

Bakan Varank
Haberi Sesli Oku

Bakan Varank'tan 100 milyar dolarlık altın ve gümüş rezervi mesajı: Şu anda toprak altında yatıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde üretim yapan bir madeni ziyaret etti. Bakan Varank'a Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu eşlik etti.

İşletme hakkında yetkililerden bilgi alan Bakan Varank, altın odasına geçti. Burada altının kıvamını kontrol eden Bakan Varank, potayı devirerek altın ve gümüş madenini, döküm kalıbına aktardı. Türkiye'nin altın ve gümüş üreten en önemli madenlerinden birini ziyaret ettiklerini aktaran Bakan Varank, 'Çanakkale programımızda bu tesisi ziyaret etmek istedik. TÜMAD Madencilik, Lapseki'de Türkiye'deki altın üretiminin yüzde 8'ini gerçekleştiriyor. Bu sene hedef, 3,5 ton altın, 2,5 ton gümüş üretmek. 2000 yılında Türkiye'de cevherler olmasına rağmen hiç altın üretimi yoktu. Türkiye'nin bütün altını yurt dışından ithal ediliyordu. 2000 yılından sonra madenlerimizin millileştirilmesi politikası çerçevesinde yıllık 42 ton altın üretimi gerçekleştiriyoruz' diye konuştu.

Altın üretimimizde büyük emek sahibi TÜMAD madenciliği ziyaret ettik.

2000’li yıllara kadar Türkiye’de yer altında cevherimiz olmasına rağmen hiç altın üretimi yoktu. Altını tamamen ithal ediyorduk.

Şimdi ise yılda 42 ton altın üretiyoruz.

Emeği geçenlere teşekkürler pic.twitter.com/yPrq6RGLdX

— Mustafa Varank (@varank) August 2, 2022

'KÖTÜ BİR UYGULAMA OLARAK GÖRMEMELİYİZ'

Bakan Varank, altın ve gümüş madenciliğinin ekonomi için önemine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

'Bununla ilgili çok ciddi ithalatlar olduğunu düşündüğümüzde bizim bu değerleri asla toprak altında bırakmamız gerekiyor. 800 kişi çalışıyor, maaşları da sordum. Ortalama maaşların 12-13 bin lirayı bulduğu bir işletmeden bahsediyoruz. Yüzde 80- 90 Lapseki'de Gelibolu'da yaşayan vatandaşlarımızın istihdam edildiği bir işletme. Madenler konusunda ülkemizde zaman zaman farklı tartışmalar olabiliyor. Ben açık konuşacağım. Bunların çoğunluğunun siyasi saiklerle olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çanakkale bölgesinde 80 ila 100 milyar dolarlık altın ve gümüş şu anda toprak altında yatıyor. Bunların gün yüzüne çıkarılması durumunda Çanakkale ekonomisinin geleceği durumu tahayyül etmemiz ve ona göre hareket etmemiz lazım. Dünya standartları ve almanız gereken tedbirler çok açık. Madencilik yaptıktan sonra sahaların rehabilitasyonu ile ilgili kurallar çok açık. Kurallara uyulduğu müddetçe madenciliği asla kötü bir uygulama olarak görmememiz, kamuoyuna yanıltmamamız lazım. ABD, Kanada ve Avrupa'da bu işler yapılıyorsa bizde de bunların önünün açılması gerekiyor.' (DHA)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRGirdi maliyetleri sofraya yansıyor: Market ile üretici arasında fiyat farkı açıldıHaberi Görüntüle

Bakan Kurum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRBakan Kurum'dan kira ve konut fiyatlarıyla ilgili açıklamaHaberi Görüntüle

Malta, Filistin devletini tanıyacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif'i kabul etti

İki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yolsuzluk lekesini bağırmakla çıkaramazsınız

Ekvador Devlet Başkanı Noboa göreve başladı

Gaziantep'te gerçekleştirilen denetimlerde aranan 23 kişi yakalandı

Konteyner gemisi “tehlikeli kargo” ile birlikte sulara gömüldü

Venezuela, sandık başına gidiyor

Kudüs Seriyyeleri siyonist bombalarla işgalcilere pusu kurdu

UNWRA: Gazze'de durum gittikçe daha da kötüleşiyor

Kamyonet şarampole devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Rusya-Ukrayna arasındaki esir takası tamamlandı

Yemen direnişi, Siyonist havalimanının hipersonik füzeyle hedef aldı

Meteorolojiden 38 il için sağanak ve fırtına uyarısı

Ankara için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara arasında heyetler arası görüşme

Umut Kervanı Ağrı Derneği Arama Kurtarma Ekibi, AFAD eğitimlerini başarıyla tamamladı

Gazze'de can kaybı 53 bin 939'a yükseldi

Çıkan yangında 155 dönüm ekili alan zarar gördü

Gümrük ekipleri 764 kilo metamfetamin ele geçirdi

İslami Cihad yetkilisi El Hindi: Bu kadar acı tecrübeye rağmen Arap rejimlerin Batı'ya teslimiyeti artık anlaşılır değil

Umut Kervanı’ndan Bitlis'te bayram öncesi onlarca aileye gıda yardımı

Siyonistler işgal topraklarını hızla genişletiyor

Bakan Tunç: 38 bin kadastro dosyasını yıl sonuna kadar sıfırlamayı hedefliyoruz

İDEV, Şanlıurfa'da bilgi yarışması düzenledi

Rusya: İstanbul'daki esir takası anlaşmaları tam olarak uygulandı

Sağlıklı bir vücut, sıvı dengesini sağlamakla yükümlü!

Küba Devlet Başkanı'ndan Gazze'de 9 evladını kaybeden doktora destek

Tulkerem kuşatma altında, binlerce aile yerinden edildi

Siyonist rejim çadırları bile bombalıyor: Deyr el-Belah'ta sığınmacı aile katledildi

Yükleniyor