9476,20%0,82
38,92% 0,13
44,03% -0,07
4121,03% -0,52
6643,34% -0,27
Bakan Yerlikaya, ülke genelinde göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçe yönelik dün düzenlenen denetim ve operasyonlara ilişkin bilgi verdi.
Yerlikaya, X hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "432 bin 630 kişinin kimlik kontrolü yapıldı. 27’si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 49 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 509 düzensiz göçmen yakalandı."
İki yıl önce mobil göç araçlarıyla kimlik kontrollerine başladıklarını hatırlatan Yerlikaya, "O dönemde kimlik sorduğumuz her 4 kişiden yaklaşık 3’ü düzensiz göçmendi. Bu oran yüzde 74,5’ti. Geçtiğimiz ay ise bu oran yüzde 1,8’e kadar düştü. Artık kimlik kontrolü yaptığımız her 100 kişiden sadece 2’si düzensiz göçmen çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin düzensiz göçe hedef olmaktan ve transit göç rotası olmaktan çıktığını belirten Bakan Yerlikaya, böylece düzensiz göç rotasının değiştiğini vurguladı.
Bakan Yerlikaya, metruk yerler, umuma açık eğlence mekânları, tır garajları, terminaller, limanlar, toplu taşıma durak ve istasyonlarında dün yapılan denetimlere 28 bin 321 personel ile 9 bin 19 ekibin katıldığını aktardı.
5 bin 817 noktada; 4 bin 280 metruk bina, 7 bin 862 umuma açık yer, 441 terminal ve 5 bin 734 diğer yerler olmak üzere toplam 18 bin 317 yerin kontrol edildiğini belirten Yerlikaya, tespit edilen düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemlerinin başlatıldığını söyletdi.
Yerlikaya, "Türkiye; göç yönetiminde, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, hukuk ve medeniyet değerlerine bağlı, kamu düzeni ve güvenliğinden asla taviz vermeden tüm dünyaya örnek bir model sunmaktadır. Göç konusunu; düzenli-düzensiz göç, uluslararası koruma, gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüş, göçmen kaçakçılığıyla mücadele ve sınır yönetimi gibi tüm boyutlarıyla ele alıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)