• BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,53% -0,48
  • EURO

    47,61% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4352,92% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

Bakan Yumaklı: Bu yıl 3 milyon, gelecek yıl ise 6 milyon tuz çalısı üretmiş olacağız

25 Nisan 2025, Cuma 03:23
25 Nisan 2025, Cuma 03:23
Bakan Yumaklı: Bu yıl 3 milyon, gelecek yıl ise 6 milyon tuz çalısı üretmiş olacağız
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mardin Tuz Çalısı Üretim Merkezi’ni ziyaret ederek, bitkinin erozyonla mücadele ve küçükbaş hayvancılıkta sağlayacağı katkılara dikkat çekti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mardin’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında ilk durağı olarak Tuz Çalısı Üretim Merkezi oldu .

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yumaklı, tarımsal üretimde yeni yaklaşımlar geliştirdiklerini belirterek, tuz çalısının önemine dikkat çekti.

Bakan Yumaklı, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Tuz çalısı, erozyona karşı da önemli bir direnç sağlayan bir bitkidir. Hayvancılıkla beraber her şeyde olduğu gibi, her türlü şartlara göre tarımsal üretimin her alanında yeni projeler ve yeni yaklaşımlar oluşturmaya gayret ediyoruz.” dedi.

Türkiye’de mera ıslahı ve küçükbaş hayvancılığın gelişimi için tuz çalısının önemli bir rol oynayacağını vurgulayan Yumaklı, “Bu tuz çalısı, Türkiye’de mera ıslahları konusunda ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesinde son derece önemli olup, bu alanda yetiştirilen ve yetiştirilecek olan fidanlar sadece Mardin’in değil, çevredeki illerin de ihtiyacını karşılamış olacak. Bu yıl 3 milyon, gelecek yıl da 6 milyon tuz çalısı üretmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, tuz çalısının yanı sıra yer fıstığı, nohut ve farklı ürünlerin de bölgede yetiştirileceğini söyleyen Yumaklı, 2025 yılı itibariyle 2,6 milyon dekarlık alanın ıslah edileceğini aktararak, “Son 25 yılda 25 milyon dekar alanı ıslah etmiş durumdayız. Her bölgenin kendine özgü şartları var. Ancak özellikle su konusu başta olmak üzere dikkatli olmamız gereken hususlar var. Bu nedenle iklim dirençli bitkilerin yetiştirilmesi konusunda azami gayret sarf ediyoruz. Bu proje kapsamında 1,5 milyar liralık kaynak ayırmış durumdayız. Gölgelikler, sıvatlar, sondajlı su çıkarılması gibi ihtiyaçlar için bütçeden pay ayıracağız. Çadırlar, güneş panelleri, süt sağım makineleri gibi birçok unsur bu bütçeyle karşılanacak.” ifadelerini kullandı.

Mardin’in üretim kapasitesine değinen Yumaklı, “Mardin’in bereketli ovalarında ciddi bir üretim gücü var. Son 23 yılda Mardin’e tarım, orman ve su alanlarında 208 milyar liralık yatırım ve destek sağladık. 54 su ve sulama eseri kazandırdık. Mardin’in başarısını daha ileriye taşımak üzere sadece bakanlığımızın değil, en uç noktadaki arkadaşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz,” ifadelerine yer verdi.

Ziyaret programına Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, AK Parti Mardin Milletvekili Faruk Kılıç, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem ve Tarım ve Orman İl Müdürü Memduh Dinler de katıldı.

Buradaki ziyaretin ardından Yumaklı, ardından Mardin Valiliği'ni ziyaret ederek, şeref defterini imzaladı. (İLKHA)

Bulgaristan'daki orman yangını Türkiye sınırına dayandı

Aktivistlerden Refah Sınır Kapısı'nın açılması talebi

AB ile ABD masaya oturmaya hazırlanıyor

Siirt’te geleneksel sünnet şöleni coşkusu

Bursa'daki yangında yerleşim yerleri tehlike altında

İki otomobilin çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı

Endonezya'da 5.7 büyüklüğünde deprem

Karakoyun Deresi için "Urfa’nın ayıbı hâline gelmiştir" tepkisi

Ukrayna'nın askeri savunma tesisleri hedef alındı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Bugün 76 yangınla mücadele ettik

Bursa yanıyor: TOKİ konutları boşaltıyor

İstanbul'da yangınlarla ilgili yeni önlem

Köy halkı sorunlarına çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu

Peru'da otobüs kazası: 18 ölü, 48 yaralı

Karabük'te orman yangını 4. gününde

Eğitim-Bir-Sen, 93 maddelik teklif dosyasıyla toplu sözleşme masasında

DMM, "Türkiye'nin buğdayda ithalata bağımlı hale geldiği" iddialarını yalanladı

Frankfurt'ta binlerce kişi Filistin için yürüdü

HÜDA PAR heyetinden “Genç İçin Bir Saat” derneğine ziyaret

Toplu taşımada klima zorunluluğu talebi

Bingöl'de iki farklı noktada çıkan yangınlar kontrol altına alındı

Tayland-Kamboçya sınırında çatışmalar şiddetlendi

Yaz aylarında artan sıcaklıklar sıvı tüketimini hayati hale getiriyor

Kocaeli'de orman yangını

Pakistan'da muson yağmurları sele yol açtı: 262 ölü

MHRS'ye aile hekimine yönlendirme ekranı geldi

Bakan Uraloğlu: Bursa yüksek hızlı tren hattı 2026 yılında hizmete girecek

Batman'da Gazze çadırı kuruldu

Müftü Dolu: Yatılı yaz Kur'an kurslarında öğrenci sayısını bine çıkarmayı hedefliyoruz

ABD'de üniversitede silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bulgaristan'daki orman yangını Türkiye sınırına dayandı

Aktivistlerden Refah Sınır Kapısı'nın açılması talebi

AB ile ABD masaya oturmaya hazırlanıyor

Siirt’te geleneksel sünnet şöleni coşkusu

Bursa'daki yangında yerleşim yerleri tehlike altında

İki otomobilin çarpıştığı kazada 7 kişi yaralandı

Endonezya'da 5.7 büyüklüğünde deprem