GÜNDEM 24.09.2024 12:20:54 0

Bakan Yumaklı: Değirmencilik ürünlerine talepte ciddi artış bekliyoruz

Bakan Yumaklı: Değirmencilik ürünlerine talepte ciddi artış bekliyoruz
Haberi Sesli Oku

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Un ve yem gibi sektörlerin, ana üretim kalemlerine olan ihtiyacı da artacağı için özellikle de 2024'ün ikinci yarısından itibaren sektörde ciddi bir talep artışı bekliyoruz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin dünyada un ihracatında birinci, makarna ihracatında da ikinci sırada olduğunu belirterek, "2023 yılı itibarıyla Türkiye'nin dünya un pazarındaki payı yüzde 23. Bu da dünyadaki her 4 un paketinden birisinde Türkiye'deki üreticilerin emeğinin bulunduğunu gösteriyor." dedi.

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı tarafından düzenlenen ve dünya tahıl sektörünün önemli buluşmaları arasında yer alan "3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi" Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı.

Bakan Yumaklı, "Değişen İklimde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği" mottosuyla düzenlenen etkinliğin açılışında, Azerbaycan'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dünyanın farklı yöne doğru evrildiği bir dönemden geçtiklerini ifade eden Yumaklı, küresel ekonomik belirsizliklerin ve jeopolitik gerginliklerin yanı sıra devrim niteliğindeki teknolojik dönüşüm rüzgarlarının yaşandığı bir ortamda olduklarını söyledi.

Yumaklı, özellikle küresel ısınma ve iklim değişikliği etkilerinin su ve tarım üzerinde en çok hissedildiği bir süreçten geçtiklerini kaydederek, "Bu süreç içinde de değirmencilik ürünleri başta olmak üzere gıda arz güvenliği tüm ülkeler için stratejik bir alan olarak yer alıyor." diye konuştu.

Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gıda güvenliğinin kritik önemini bir kez daha hatırlattığını anımsatan Yumaklı, son asırda yaşanan ve gelecekte yaşanması beklenen nüfus artışının gıda ve suya ihtiyacını daha da artıracağını anlattı.

Bakan Yumaklı, "Önümüzdeki 27 yılda yapılan projeksiyonlara göre dünya nüfusunun 2 milyar daha artarak 10 milyara çıkması bekleniyor. Türkiye nüfusu ise 1960 yılında 27 milyonken son 63 yılda 3 katına çıkarak 85 milyona ulaştı. 2050 yılında da 105 milyonu geçecek. Bu gerçek, Türkiye için olduğu gibi diğer ülkeler için de geçerlidir. Dolayısıyla da gıdaya ve suya olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor." diye konuştu.

"Değirmencilik ürünlerine talepte ciddi artış bekliyoruz"

Bakan Yumaklı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, nüfus artışına bağlı olarak 2050'de bugünden yüzde 55 daha fazla suya, yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını söyledi.

"Bu gerçek, gıda ve tarım politikalarımızı geleceğe hazırlarken, en önemli gerekçemizi oluşturmaktadır." diyen Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada yaşanan bu süreçler, gıdayı işleyerek yarı mamul ve mamule dönüştüren değirmencilik sektörünün de önemini tüm dünyada artıracaktır. Bu anlamda özellikle tahıl depolama ve taşıma sistemlerine olan ilgi dünya çapında artmıştır. Yine değirmen makinelerine, beklenenin ötesinde bir ilgi oluşmuş ve ciddi bir kapasite artışı yaşanmıştır. Un ve yem gibi sektörlerin, ana üretim kalemlerine olan ihtiyacı da artacağı için özellikle de 2024'ün ikinci yarısından itibaren sektörde ciddi bir talep artışı bekliyoruz."

Yumaklı, dünya değirmencilik ürünleri ticaret hacminin son 5 yılda yaklaşık yüzde 40 arttığını belirterek, 2023'te ticaret hacminin 60 milyar dolar seviyelerine ulaştığını aktardı.

"Değirmen sektörünün 2024'te yeni bir rekor kırmasını beliyoruz"

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Türkiye değirmen sektörünün dünya ihracatındaki lider pozisyonunu uzun yıllardır devam ettirdiğini belirterek, Türkiye genelinde yaklaşık 600 un fabrikasının bulunduğunu söyledi.

Buradaki değirmencilerin çoğunun üçüncü veya dördüncü kuşak olarak bayrağı devraldığını dile getiren Yumaklı, şunları kaydetti:

"Bunu büyük bir avantaj olarak görüyoruz. Sektörün, maliyetlerdeki rekabet gücü, kalitede ve hizmette gösterdiği üstün başarılar sayesinde önümüzdeki yıllarda da dünyadaki liderliğini sürdüreceğini öngörüyoruz. 2022 yılını 2 milyar dolar civarında ihracatla tamamlayan Türk değirmen sektörü, 2023'ü de dünyadaki ekonomik sıkılaşmaya ve savaşlara rağmen 1,9 milyar doların üzerinde bir rakamla kapattı. Sektörün 2024'ün sonunda bunun çok daha üzerinde bir rakamla rekor kıracağına inanıyoruz."

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin yıllık un üretim kapasitesinin yaklaşık 32 milyon ton civarında olduğunu ancak fiilen kullanılan kapasitenin genellikle bunun altında kaldığını ve kapasite kullanımının yüzde 45-50 civarında gerçekleştiğini anlattı.

Bu sorunun aşılması gerektiğini vurgulayan Yumaklı, sektörün altyapı sağlamlığının bütün imkanların en üst düzeyde kullanılmasıyla mümkün olacağını söyledi. (İLKHA)

"Müslümanlar ellerinden gelen her türlü imkân ile direnişe destek vermeli"

Bayram tatilinin 7 gününde 62 kişi hayatını kaybetti

Meteoroloji’den 11 il için "Sarı kodlu" uyarı: Sağanak ve kar geliyor

Nijerya'da silahlı saldırılarda 52 kişi öldü

Siyonist rejimin Gazzeli sağlık görevlilerini infaz ettiği görüntüler ortaya çıktı

Batman'da kasten öldürme olayı: 3 şüpheli tutuklandı

Gazze'de işgal saldırısında 11 Filistinli şehid oldu

Diyarbakır esnafı bayramın bereketinden memnun kaldı

TESK: Enflasyonu düşürmenin yolu perakende yasası

Otomobile çarpan motosiklet kullanılamaz hale geldi

Yeni Yüzyıl Partisi Kahramanmaraş İl Başkanlığına Güner’i Atadı

Severek yapılan egzersizler, stresle başa çıkmanın anahtarı!

İran Cumhurbaşkanı, lüks seyahati nedeniyle yardımcısını görevden aldı

71 ilde uyuşturucu operasyonu: 516 kişi tutuklandı

Trump’ın tarife hamlesi sonrası Powell’dan ilk uyarı

Dünya Müslüman Âlimler Birliğinden Gazze fetvası: İşgale karşı silahlı cihad, imkânı olan Müslüman üzerine farzdır

Uşak'ta iki işçi servisinin çarpışmasında 20 kişi yaralandı

Gazze’de 534 günlük kabus: 39 binden fazla çocuk ailesiz kaldı

Psikologlardan "Serbest Meslek İcrası" hakkındaki yönetmeliğe tepki

ABD'den alınacak 20 bin piyade tüfeği Yahudi çetelere dağıtılacak

İstanbul Havalimanı’nda 455 kilo uyuşturucu ele geçirildi

İDO Dikili Midilli seferleri başlıyor

Emlak sektörü zor günler geçiriyor: Konut fiyatları düşmedi

Kira geliri beyanname sürecinde son 2 gün

Elektrik ve doğal gaza yapılan yeni zamlı tarifeler başladı

Kriviy Rig saldırısı: Rusya ve Ukrayna'dan çelişkili iddialar

Bursa’da yangın faciası: İki küçük kardeş hayatını kaybetti

Güneydoğu'da 5 kente sel ve su baskını uyarısı

Meteorolojiden 14 kente "kuvvetli" yağış uyarısı

BM: Batı Şeria’da 1967’den bu yana en büyük zorunlu göç yaşanıyor

Yükleniyor