-
BIST 100
16252,82%1,87
-
DOLAR
44,21% 0,05
-
EURO
51,21% 0,41
-
GRAM ALTIN
7119,63% 0,11
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,00
Bakan Yumaklı: Su ürünleri ihracatı 2,3 milyar dolara ulaştı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025 yılında su ürünleri ihracatının 2,3 milyar dolara yükseldiğini, bu rakamın yaklaşık 500 milyon dolarının somondan elde edildiğini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Artvin’de Borçka Baraj Gölü’nde faaliyet gösteren balıkçılık somon üretim tesisini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Yumaklı, ziyaret kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürü Neşet Ulutaş ile Artvin Su Ürünleri Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Önder Alkan’dan bilgi aldı.
Balıkçılıkta üretim rekoru
Burada açıklamalarda bulunan Yumaklı, balıkçılık sektörünün son yıllarda önemli bir gelişim gösterdiğini belirterek, üretimin 1 milyon ton seviyesine ulaşmasının sektörün potansiyelini üretime dönüştürdüğünü ifade etti.
Yetiştiricilikte 10 kat artış
Türkiye’de balık yetiştiriciliğinin son 23 yılda 10 kat arttığına dikkat çeken Yumaklı, üretimin yaklaşık 650 bin ton seviyesine geldiğini söyledi. Türk somonu, alabalık, levrek ve çipura gibi ürünlerin dünya pazarlarında marka haline geldiğini vurguladı.
Üretim planlaması başarı sağladı
Su ürünlerinde üretim planlamasına 2024 yılından itibaren geçildiğini hatırlatan Yumaklı, yetiştiricilik ve avcılıkta uygulanan planlamanın yüzde 95’in üzerinde başarıyla yürütüldüğünü dile getirdi. Bakan Yumaklı, 2025 yılında su ürünleri ihracatının 2,3 milyar dolara ulaştığını belirterek, bunun yaklaşık 500 milyon dolarının Türkiye somonundan elde edildiğini söyledi. Son 8 yılda Türkiye somonu üretiminin 15 kat arttığını kaydetti.
Artvin ekonomisine katkı
Artvin’in Türkiye somonu üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Yumaklı, kentte 11 tesis bulunduğunu ve bu tesislerin yaklaşık 765 milyon liralık ekonomik büyüklük oluşturduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye’nin su ürünleri alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, sektöre katkı sunan üreticilere teşekkür etti. Bakan Yumaklı, programının devamında Artvin Valiliğini ziyaret ederek Vali Turan Ergün ile görüştü. (İLKHA)
İran'ın misillemesi siyonist rejime zor bir gece yaşattı
Fas’ta Kadir Gecesi’nde 900 bin kişi aynı safta teravih kıldı
Bayramda köprü, otoyol ve toplu taşıma ücretsiz
İşgal rejimi Kudüs çevresinde de ibadet edilmesini engelliyor
Döviz kurlarında son durum
Altın fiyatlarında kritik eşik aşağı yönlü kırıldı
İran, Mosaad ajanını idam etti
Batı ve iç bölgelerde sağanak yağış, Marmara'da kuvvetli rüzgâr, doğuda çığ tehlikesi
Petrol yükseldi, benzine zam sınırlı yansıdı
2026'da Filistinlilere yönelik işgalci saldırıları 16 bini aştı
ABD uçak gemisi Yunanistan'a çekildi: İran vurduğunu açıklamıştı
Kudüs'te basına baskı: Siyonist rejim gerçekleri susturmaya çalışıyor
Körfez'de kritik gece: İran'dan füze ve İHA operasyonları
Gazze'de sivil araca siyonist saldırı: 3 şehit, 14 yaralı
İran'ın misillemesi Tel Aviv'i vurdu: Parçacıklı füzeler büyük yıkıma yol açtı
Bağdat ve Erbil Türkiye üzerinden petrol ihracatında uzlaştı
Eskişehir'de motosiklet kazasında sürücü hayatını kaybetti
FETÖ hükümlüsü Malatya'da yakalandı
Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 4 gözaltı
Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi: Laricani şehit edildi
Artvin'de bayram öncesi gıda ve fiyat denetimleri sıkılaştırıldı
Kayısıda çiçeklenme başladı: Üreticilere monilya uyarısı
Bozcaada hattında bazı araçların geçişine kısıtlama
AB: Rusya ile diyalog kurmaya hazırlanmalıyız
Hatay'da 1.1 kilogram esrar ele geçirildi: 1 tutuklama
AB’nin Kosova’ya uyguladığı cezai tedbirler kaldırıldı
Yapıcıoğlu: Siyonistlerin "Vadedilmiş topraklar" hedefinde Türkiye de var
Mardin’de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ağır yaralandı
Nijerya'da bombalı saldırı: 23 ölü, 100’den fazla yaralı
Yükleniyor






