• BIST 100

    10720,36%-0,06
  • DOLAR

    41,81% 0,21
  • EURO

    48,58% 0,39
  • GRAM ALTIN

    5396,00% 1,10
  • Ç. ALTIN

    8923,84% -1,56

Bakımsız Klimalar Lejyoner Hastalığına Yol Açabilir!

20 Ağustos 2025, Çarşamba 14:25
20 Ağustos 2025, Çarşamba 14:25
Bakımsız Klimalar Lejyoner Hastalığına Yol Açabilir!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte klima kullanımı da yaygınlaşıyor. Uzmanlar, klima sistemlerinin düzenli bakımının yapılmaması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinan Bodur, yaz mevsiminde daha sık görülen Lejyoner hastalığına dikkat çekti.

Lejyoner hastalığının "Legionella pneumophila" isimli bakterinin neden olduğu, genellikle klima, havalandırma sistemleri, jakuziler ve su tanklarında üreyen ciddi bir enfeksiyon olduğunu belirten Dr. Bodur, bu bakterinin solunum yoluyla vücuda alınması durumunda akciğerlerde pnömoni (zatürre) gelişebildiğini vurguladı.

Dr. Bodur, özellikle merkezi klima sistemlerinde su tanklarının ve filtrelerin düzenli temizlenmemesi halinde bakterinin kolayca çoğaldığını belirterek şunları söyledi:

"Yoğun sıcaklar nedeniyle insanlar günün büyük bölümünü klimalı ortamlarda geçiriyor. Ancak bakımı yapılmamış, filtreleri kirli olan klimalar ciddi bir sağlık tehdidine dönüşebilir. Lejyoner hastalığı, zatürreye benzer belirtilerle ortaya çıkar ve bazı durumlarda hayatı tehdit edebilir."

Bodur, "Klimalar düzenli olarak temizlenmeli, filtreleri değiştirilmeli ve özellikle merkezi sistemlerde su tankları dezenfekte edilmelidir. Sağlığımız için bakımı yapılmamış klimalardan uzak duralım." dedi.

Lejyoner Hastalığı nedir? Kimler Risk Altındadır? belirti ve klinik seyirleri nelerdir?

Lejyoner hastalığı ilk olarak 1976 yılında ABD'nin Philadelphia kentinde yapılan Amerikan Lejyonerleri (gaziler) toplantısında ortaya çıktı. Toplantının yapıldığı otelde konaklayan gazilerde zatürre benzeri şikâyetler gelişti. Yapılan incelemeler sonucunda, otelin klima ve banyo tesisatlarında bulunan bir bakterinin bu vakalardan sorumlu olduğu keşfedildi. Hastalık ilk olarak gaziler arasında görüldüğü için "Lejyoner pnömonisi" adı verildi. O tarihten sonra, bu bakterinin özellikle su kaynaklı sistemlerde ve klimalarda hızla çoğalabileceği anlaşıldı.

Lejyoner hastalığına yakalanma riski özellikle ileri yaşta olan, kronik hastalıkları bulunan, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde yüksektir. KOAH gibi kronik akciğer hastalıkları olanlar, sigara içenler, diyabet veya böbrek hastalığı bulunanlar da risk grubundadır. Kapalı ve klimalı ortamlarda uzun süre kalan kişiler, özellikle merkezi sistem klimaların kullanıldığı alanlarda daha fazla risk taşır.

Legionella bakterisinin neden olduğu pnömoniler genellikle atipik pnömoni tablosu ile seyreder. Bu nedenle tipik zatürre bulgularından çok, solunum dışı belirtiler ön plandadır. Yüksek ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, mide bulantısı, ishal ve zihinsel bulanıklık (konfüzyon) sık görülen belirtiler arasındadır. Öksürük ve nefes darlığı genellikle daha sonra ortaya çıkar. Bu durum, hastalığın erken dönemde grip veya viral enfeksiyonlarla karıştırılmasına yol açabilir. (İLKHA)

ABD'de mühimmat tesisi patlamasında kayıp 18 kişi aranıyor

Dr. İmad Guwani: Farklı proje akımlarıyla ümmetin çocuklarını çalıyorlar

Çekya'da koalisyon hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varıldı

Meksika'da sağanak yağış sele yol açtı: 23 ölü

Prof. Dr. Çiçek: Kürt halkı İslam'a girdikten sonra tamamen İslami bir kimlikle şekillendi

Çok sayıda uygarlığın hüküm sürdüğü 6 bin yıllık Cizre Kalesi müzeye dönüştürüldü

Siirt’in ekonomik dönüşümü için 9 tematik başlıkta çalıştay düzenlendi

Molla Özekinci, Ümmet ve alimler asli kimliklerine büründüklerinde yol nurlanır

Abdullatif Yasin: Kaliteli içerikler üreten İslami medya platformları kurmalıdır

Göktaş: Siz ortaya güzelce bir Müslümanlık koyun onlar kendiliğinden teslim olacaklar

Dr. Muhammed Reşad: "Doğru bir İslami yol, sağlam bir fikirden geçer"

Meteorolojiden 3 bölgeye fırtına uyarısı

Mersin'de cuma ruhu okul bahçesinde yaşandı

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonlarında 12 kişi tutuklandı

Rus saldırısında İngiliz subayların hayatını kaybettiği iddia edildi

Tekruri: "Mal ile cihad, can ile cihaddan daha önceliklidir"

Cizre’de feci kaza: 8 yaralı

Bingöl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ceviz hasadı uyarısı

Adana'da tarihi köprüde feci kaza: 1 ölü

Hazine arazilerini sahte belgelerle sattıkları iddiasıyla 13 kişi gözaltına alındı

Batmanlı çocuklardan Gazze'ye umut dolu yardım

Cizre'de iki araç çarpıştı: 8 kişi yaralandı

Saldırılar sürüyor: Gazze Şeridi'nde 11 şehidin cenazesine ulaşıldı, 9 bin 500 kişi halen kayıp

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Batman'da okuldaki yangın paniğe neden oldu

HAMAS Sözcüsü Berhum, Diyarbakır'daki Alimler Buluşması'nda konuştu: Onların zelil olmaları kalplerimizi ferahlattı

İTTİHADUL ULEMA 10. kez alimleri Diyarbakır'da bir araya getirdi

Kızılay'dan Gazze'ye 5 yardım tırı ulaştı

Molla Özekinci: Siyonizmin, ahtapot şeklinde uzanan kollarının kesildiği vakte yaklaştık

Ortadoğu Uzmanı Dr. Öncer: israil, saldırgan yüzünü gizlemek için sahte barış oyunu oynuyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


ABD'de mühimmat tesisi patlamasında kayıp 18 kişi aranıyor

Dr. İmad Guwani: Farklı proje akımlarıyla ümmetin çocuklarını çalıyorlar

Çekya'da koalisyon hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varıldı

Meksika'da sağanak yağış sele yol açtı: 23 ölü

Prof. Dr. Çiçek: Kürt halkı İslam'a girdikten sonra tamamen İslami bir kimlikle şekillendi

Çok sayıda uygarlığın hüküm sürdüğü 6 bin yıllık Cizre Kalesi müzeye dönüştürüldü

Siirt’in ekonomik dönüşümü için 9 tematik başlıkta çalıştay düzenlendi