-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,28% 0,03
-
EURO
51,24% -0,11
-
GRAM ALTIN
6718,25% 1,45
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Bal arılarından yapay zekâya yolculuk: Prof. Dr. Derviş Karaboğa Amasyalılarla buluştu
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Bal arılarının iş birliğinden esinlenerek yapay zekâ algoritması geliştiren Prof. Dr. Derviş Karaboğa, doğadaki kolektif zekânın insanlığa sunduğu ilhamı Amasya halkıyla paylaştı.
Dünya bilimine yön veren Türk akademisyenlerden biri olan Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa, bal arılarının koloni hâlindeki çalışma düzeninden esinlenerek geliştirdiği Yapay Arı Kolonisi (Artificial Bee Colony – ABC) algoritmasını Amasya’da vatandaşlarla paylaştı.
Amasya Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen etkinlikte Karaboğa, arıların doğadaki iş birliği, paylaşım ve verimlilik anlayışının bilgisayar bilimine nasıl yön verdiğini sade bir dille anlattı.
Amasya Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen etkinlikte Karaboğa, bal arılarının doğadaki iş birliği, paylaşım ve verimlilik anlayışının bilgisayar bilimine nasıl ilham verdiğini en basit haliyle vatandaşlara anlattı. Karaboğa, doğadan esinlenen bu yaklaşımın mühendislikten tarıma, endüstriden teknolojiye kadar birçok alanda verimliliği artıran yenilikçi çözümler sunduğunu vurguladı.

Bal arıları sadece bal yapmaz… Onlar, dünyanın en çalışkan mühendisleri
Karaboğa, arıların “kolektif zekâsının” insan toplulukları için de öğretici olduğuna dikkat çekerek: “Bir arı kolonisi, bilgi paylaşımı, görev dağılımı ve verimlilik konularında öyle ustadır ki, bu sistem benim yapay zekâ modelime esin kaynağı oldu.” dedi.
Etkinliğe katılan çiftçiler, arıcılar, muhtarlar, öğrenciler ve köy kadınları merakla doğanın ilham verdiği algoritmayı örneklerle dinledi.
Karaboğa, ABC algoritmasının yalnızca yapay zekâ ve optimizasyon alanlarında değil, aynı zamanda insan topluluklarının iş birliğiyle üretebilme becerilerini anlamada da önemli bir model sunduğunu ifade etti. Katılımcıların yapay zekâya dair sorularını da yanıtlayan Karaboğa, bilimin toplumla buluşmasının önemine dikkat çekti.
Amasya İmaret Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa; Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Amasya Muhtarlar Derneği Başkanı
Dursun Güvercin ve dernek üyeleri, Amasya Arıcılar Birliği Başkanı Şükrü Öztürk ve birlik üyeleri, çiftçiler, öğrenciler ve Amasya halkı katıldı.

Prof. Dr. Dervis Karaboğa kimdir?
Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi “Yapay Zeka Optimizasyon Teknikleri” kitabının yazarı. Akademik çevrelerce “Bilim Oscarları” olarak adlandırılan Türkiye’den 10 akademisyenin girdiği “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları 2017” listesinde yer aldı. Artifical Bee Colony (Yapay Arı Kolonisi) isimli algoritma çalışmasıyla yapay zeka konusunda dünyada öncü olan devletlerin bilim insanlarına örnek oldu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen, 2023 Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Uluslararası Akademi Ödülüne ödüle layık görüldü. ABC Algoritması Türkiye’nin dünyada en çok atıf alan makalelerinden biri.
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı
Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi
Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi
BM: Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen tedaviye ihtiyaç duyuyor
Rusya: Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik
Pakistan'dan ABD'ye füze programı yanıtı
İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 70 binden fazla sivil bina zarar gördü
Estonya: Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti
Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor
Mersin Valisi Atilla Toros: Bayramda 32 bin personelle sahadayız
ABD’nin enerji ablukası altındaki Küba’ya Rus petrolü
MTB Başkanı Özcan'dan Ramazan Bayramı mesajı
Umut Kervanı Tarsus’tan ihtiyaç sahiplerine iyilik köprüsü
Bayramda Mersin’de hava nasıl olacak?
Nevşehir'de zincirleme kaza: 2 ölü, 7 yaralı
Mutsuzluğun en büyük nedenlerinden biri kıyaslama davranışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Bölge ülkeleri Riyad toplantısı sonrası ortak bildiri yayımladı
Rusya'dan küresel piyasaya akaryakıt İhracat yasağı hazırlığı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Midyat’a ziyaret
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Bayramı vesile kılarak zulümlerin sona ermesi için dualar edelim
ABD’nin NATO’ya yönelik tehditleri sonrası Merz'den açıklama: Avrupa’nın önceliği savaşın sona ermesi
Yapıcıoğlu’ndan Ramazan Bayramı mesajı: Ümmetin ittihadı acil bir ihtiyaçtır
Meyvelerin raf ömrü doğal yağlarla uzatılıyor
Prof. Dr. Süleymanlı: Tüm zorluklara rağmen bayramlar varlığını sürdürüyor
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Bayramlar kardeşliğin ve ümmet bilincinin yeniden inşasıdır
Şırnak'ta bayram öncesi trafik seferberliği: 4 bin 300 personel sahada
AB: ABD ve israilin İran'a yönelik saldırıları uluslararası hukukta meşru bir zemine dayanmıyor
Erakçi: Altyapımıza yeniden saldırı olursa sınır tanımayacağız!
Yükleniyor







