• BIST 100

    16459,75%-1,55
  • DOLAR

    43,53% 0,05
  • EURO

    51,52% 0,23
  • GRAM ALTIN

    6803,99% -1,50
  • Ç. ALTIN

    11644,36% -3,02

Bankada parası ve altını olanlar dikkat: Kredi kartında yeni dönem!

25 Eylül 2020, Cuma 18:24
25 Eylül 2020, Cuma 18:24
Bankada parası ve altını olanlar dikkat: Kredi kartında yeni dönem!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bankada parası ve altını olanlar dikkat: Kredi kartında yeni dönem!

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, pek çok sektörü etkilerken vatandaşların tüketim davranışlarında da değişimleri beraberinde getirdi. Özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu dönemlerde tüketiciler elektronik ticaret ve mobil uygulamalar yoluyla ihtiyaçlarını karşıladı. Bankacılık ve perakende sektörü, salgın döneminde teknoloji kullanımının en yoğun olduğu sektörlerin başında geldi. Salgın döneminde bankaların mobil uygulamalarını ve temassız kartları kullananların sayısı artış gösterirken, normalleşmenin başlamasıyla beraber vatandaşlar mobil şube ve temassız ödeme alışkanlıklarını devam ettiriyor.

BDDK, haziran ayındaki düzenlemesiyle kredi kartı sözleşmelerinin uzaktan erişim araçlarıyla imzalanmasının yolunu açmıştı. BDDK'nın bugünkü düzenlemesiyle de kart çıkaran kuruluşlar, karşılığı nakit, nakit benzeri kıymet ve hesaplar ile kıymetli maden olması durumunda, karşılık olan tutarı geçmemesi ve rehin sözleşmesi yapılması şartıyla, gelir beyanı ve gelir teyidi zorunluluğuna tabi olmaksızın kredi kartı limiti tespit edebilecek.

Analistler, ilk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin, aylık veya yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda tüm kart çıkaran kuruluşlardan edinilebilecek toplam kredi kartı limitinin 2 bin lira olarak belirlendiğini hatırlattı.

BDDK'nın söz konusu düzenlemesiyle bankada parası ya da altın hesabı olanlara yüksek kredi kartı limitinin tahsis edilmesinin yolunun açıldığını ifade eden analistler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 31,3 seviyesinde kayıt dışı çalışan bulunduğunu ve bunların resmi olarak bankalara belge sunamadığını ancak bu kişilerin bankalarda mevduatının bulunduğuna dikkati çekti.

Analistler, asgari ücretten bordrosu düzenlenen ancak aylık kazancı daha fazla olan kişilerin de yüksek limitli kredi kartı alamadığını söyledi.

Hem mevduat sahiplerinin hem de aylık gelirini tam olarak belgeleyemeyen kişilerin ilgili düzenlemeyle kredi kartı edinebilmesinin kredi kartı adedi ve hacminin gelecek dönemlerde artmasına katkı sağlayacağını dile getiren analistler, kartlı ödeme sisteminin, kayıt dışı ekonominin sisteme dahil edilmesi, vergi gelirlerinin artması, ekonomide canlılık yaratarak büyümeye katkı sağlaması, banka müşterisi olmayan kesimin finansal sisteme dahil edilmesi gibi birçok ekonomik ve toplumsal faydasının olduğunu kaydetti.

Bireysel kredi kart bakiyesi 6 ayda 12,8 milyar lira arttı

BDDK verilerinden derlediği bilgiye göre 18 Eylül itibarıyla bireysel kredi kartlarının bakiyesi 129,3 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Geçen yıl sonunda 115,4 milyar lira olan bireysel kredi kart bakiyesi, 8,5 ayda 13,8 milyar lira artış gösterdi.

İlk Kovid-19 salgınının Türkiye'de görülmeye başladığı mart ayı baz alındığında bireysel kredi kart bakiyesi, yaklaşık 6 aylık dönemde 12,8 milyar lira, kurumsal kredi kart bakiyesi de 11,3 milyar lira yükseldi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ağustos ayı verilerine göre Türkiye'de 72,6 milyon adet kredi kartı, 176 milyon adet banka kartı olmak üzere toplam kart sayısı ise 248,6 milyon adet civarında bulunuyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: TOKİ'nin asıl amacı dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapmak olmalı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu depremzede muhtarlarla buluştu

Gaziantep’te aranan 2 hükümlü yakalandı

Otomobilin çarptığı 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Van’da yasadışı avcılığa 43 bin lira ceza kesildi

Ateşkese rağmen siyonist işgalcilerden Lübnan'a hava saldırısı

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler Siirt’te anılacak

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Büyük yıkıma rağmen milletçe birbirimize sarıldık ve yeniden ayağa kalktık

İtalya'da çığ düşmesi sonucu 2 kişi öldü

Tarsus Umut Kervanı’ndan Suriye’ye yardım

ABD ve Rusya, üst düzey askeri diyaloğu yeniden başlatma konusunda anlaştılar

Çin Dışişleri Bakanı, Kübalı mevkidaşıyla görüştü

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye'ye geliyor

Nijerya'daki saldırılarda 170 sivil katledildi

Bakan Uraloğlu: Malatya Kuzey Çevre Yolu'nu bu yıl tamamlamayı hedefliyoruz

Yapıcıoğlu'ndan Üdürgücü'nün ailesine vefa ziyareti

HÜDA PAR: Epstein vakası, Batı’nın ahlaki ve vicdani sapkınlığını gösteren çarpıcı bir tablodur

Bakan Tekin: Deprem bölgesinde derslik sayısını deprem öncesine göre artırmayı hedefliyoruz

Yerlikaya: Dünyanın en büyük iyileştirme operasyonu gerçekleştirildi

Şanlıurfa’da 1007 adet sentetik ecza hap ele geçirildi

Avrupa Merkez Bsı faizi sabit tuttu

Şanlıurfa’da 1 kilo 700 gram skunk ele geçirildi

Ukrayna, Rusya'nın füze fırlatma üssünü vurduğunu açıkladı

El-Şifa Hastanesi’nde şehitlerin kimlik tespiti yapılıyor

Konya otogarı 2025’te yaklaşık 18 milyon yolcuya hizmet verdi

Konya için yağış ve fırtına uyarısı

Konya KOSKİ araç filosuna 19 yeni araç kazandırıldı

Depremde vefat edenler tüm okullarda anılacak

Malatya'da kaybolan çocuk bulundu

Rusya'da ülke dışına çıkarılmaya çalışılan 2,5 ton ağırlığında meteorit parçası ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: TOKİ'nin asıl amacı dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapmak olmalı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu depremzede muhtarlarla buluştu

Gaziantep’te aranan 2 hükümlü yakalandı

Otomobilin çarptığı 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Van’da yasadışı avcılığa 43 bin lira ceza kesildi

Ateşkese rağmen siyonist işgalcilerden Lübnan'a hava saldırısı

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler Siirt’te anılacak