-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Barak Ovası, Fırat Nehri’nin sularıyla buluşuyor: 10 bin kişiye istihdam sağlanacak
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep’te 93 bin 350 dekar tarım arazisini sulayacak Barak Sulaması inşaat sözleşmesinin imzalandığını duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep’te tarımsal üretimi artıracak dev bir yatırımı kamuoyuyla paylaştı. Bakan Yumaklı, 93 bin 350 dekar tarım arazisini Fırat Nehri’nin sularıyla buluşturacak Barak Sulaması Projesi’nin yapım sözleşmesinin imzalandığını açıkladı.
Bakan Yumaklı, Gaziantep'te 93 bin dekardan fazla alanı Fırat Nehri'nin sularıyla buluşturacak Barak Sulaması inşaatı için imzaların atıldığını belirterek “3 milyar liraya mal olacak proje ile Birecik Barajı'nda depolanan Fırat'ın serin suları, Barak Ovası'na ulaşacak ve artık Fırat, Barak türkülerinde bereketin adı olacak" ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek Gaziantep P2 Pompaj Sulaması 2. Kısım (Barak Sulaması) Projesi'nin ihale sürecinin tamamlanarak yapım sözleşmesinin imzaladığını duyurdu.
Bakanlık olarak suyu merkeze alarak oluşturdukları politikalarla ülkenin tarımsal üretimine, suyuna, ormanına ve gıdasına yön verdiklerinin altını çizen Yumaklı, tarım arazilerinden en yüksek verimi almaya yönelik modern sulamayı yaygınlaştırmak amacıyla da önemli projeleri hayata geçirdiklerine dikkati çekti.
Bakan Yumaklı, Gaziantep P2 Pompaj Sulaması 2. Kısım (Barak Sulaması) Projesi'nin de ülke tarımına güç katacak yıldız projelerden biri olduğuna işaret ederek, şu bilgileri aktardı:
“Bereketli hilalin kadim kenti olan gazi şehrimiz, Gaziantep P2 Pompaj Sulaması 2. Kısım (Barak Sulaması) Projesi ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün tarımsal altyapı yatırımlarından aslan payını almakta. Bu bağlamda, Gaziantep ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor. Yetiştirdiği tarım ürünleriyle marka şehirlerimizden biri olan Gaziantep'in su kaynaklarının etkin kullanımı ve tarımsal sulama ihtiyacının karşılanması amacıyla inşa edilecek Barak Sulaması tamamlandığında 93 bin 350 dekar tarım arazisi suyla buluşturulacak. 3 milyar liraya mal olacak projenin tamamlanmasıyla birlikte, Birecik Barajı'nda depolanan Fırat'ın serin suları, Barak Ovası'na ulaşacak ve artık Fırat' Barak türkülerinde bereketin adı olacak."
Bakan Yumaklı, proje kapsamında; toplam uzunluğu 12 bin 910 metre olan 6 adet tahliye kanalı, 285 kilometre uzunluğunda kapalı sistem borulu şebeke ve bin 484 adet sanat yapısı inşa edileceğini dile getirerek “Projenin işletme safhasında sürdürülebilir olması adına ise pompa istasyonlarımızın enerji ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla proje muhtevasında 9.4 megavat kurulu güce sahip güneş enerji santrali inşa ederek çiftçilerimizin suya erişimini daha ekonomik hale getireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Gaziantep P2 Pompaj Sulaması 2. Kısım (Barak Sulaması) Projesi'nin bölge ekonomisine yapacağı katkıya da değinen Yumaklı, “Projemizin hayata geçirilmesiyle 2025 yılı rakamlarıyla milli ekonomiye yılda yaklaşık 1 milyar liralık katkı sağlaması planlanıyor. Bu önemli yatırım, bölge üreticimizin gelir seviyesini yükseltirken aynı zamanda bölge ekonomisinin kalkınmasında da lokomotif rol üstlenecek." vurgusu yaptı.
Bakan Yumaklı, dünyada ve ülkemizde küresel iklim değişikliğinin etkilerinin daha yoğun hissedilmeye başlandığını, yağış rejiminde önemli değişiklikler gözlenirken birçok bölgede kuraklık yaşandığını belirterek “Projenin tamamlanarak bölgede sulu tarıma geçilmesiyle bitki paterninde yaşanacak önemli değişiklikle birlikte 10 bin kişiye ilave istihdam sağlanacağı öngörülüyor. Ülkemiz ve bölgemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı
Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü
Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı
Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı
Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı
Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje
Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek
Konya’da kapalı yol ulaşıma açılıyor
Batman'da kaza: 2 yaralı
Gaziantep'te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
Gaziantep'te güvenlik operasyonu: 25 şüpheli yakalandı
Endonezya, 16 yaş altı çocuklar için sosyal medya yasağını yürürlüğe koydu
Deprem bölgesindeki esnafa "iş sürekliliği" desteği
İran, Dubai'de 500'den fazla Amerikalı askerin saklandığı yerleri hedef aldı: "Ağır kayıplar var"
Yükleniyor







