• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı

RÖPORTAJ 4.01.2025 12:41:23 0
Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı

Erteleme alışkanlığının motivasyon eksikliği, başarı kaygısı ve mükemmeliyetçilik gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirten Uzman Psikolojik Danışman Fatma Kaya, ertelemenin üstesinden gelmek için içsel motivasyonu artırarak kolay ulaşılabilir hedefler k

Son zamanlarda, insanların erteleme alışkanlığıyla daha fazla karşılaştığı gözlemleniyor. Bu alışkanlık, özellikle artan stres, yoğun iş temposu ve dijital dikkat dağılmaları nedeniyle yaygınlaşmış durumda.

Erteleme, kişinin önemli görevleri sürekli olarak sonraya bırakması ve bu da zamanla birikerek stres, kaygı ve verimlilik kaybına yol açabiliyor. Kişiler, mükemmeliyetçilik, başarı kaygısı veya motivasyon eksikliği gibi nedenlerle bu davranışa sürüklenebiliyor.

Uzman Psikolojik Danışman Fatma Kaya, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, erteleme alışkanlığının son zamanlarda giderek arttığına dikkat çekti.

Kaya, ertelemenin başlıca sebeplerinin motivasyon eksikliği, başarı kaygısı ve mükemmeliyetçilik olduğunu ifade etti.

"Ertelemenin birçok sebebi olabiliyor"

Erteleme denilen şeyin, belirli sebeplerden kaynaklı sorumluluklarını yerine getirememesi ve son ana bırakılması olduğunu kaydeden Kaya, " Ertelemenin birçok sebebi olabiliyor. Başta kişinin o işi yeterince önemsememesi, ya da kişinin o işi yapacak yeterince motivasyona sahip olmaması, başarıyla ilgili olan başarıya fazlaca anlam yüklemesi, başarısızlık kaygısı ya da takıntı problemleri gibi birçok sebep bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

Öncelikle ertelemenin kaynağının bulunması gerektiğini kaydeden Kaya, "Ertelemenin ana temel kaynağı motivasyon eksikliğiyse, bu yönde destek alınabilir ya da kendimizi içsel olarak motive edecek, iyi hissettirecek ödüllendirmeler yapabiliriz. Kişinin başarıya fazlaca anlam yüklemesi ise, başarısızlık yaşamaması adına daha kolay ulaşılabilir hedefler koymasında fayda vardır. Kişinin mükemmeliyetçilik anlayışından dolayı, 'Bu işi tam yapacağım ya da hiç yapmayacağım' düşüncesi ortaya çıkabilir. Tam yapmak her zaman için daha zordur ve kişi, işi tam yapamadığı için yapmamayı seçer." dedi.

"Erteleme, psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir"

Erteleyen insanların, belirli hastalıklara kapıldığı düşünülebildiğini vurgulayan Kaya, "Ancak erteleme bir hastalık olmamakla birlikte, sonrasında ertelendiği takdirde, belirli psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Stres, pişmanlık ve suçluluk hissi gibi rahatsızlıklar olabilir. Yeni yıla girdik ve yeni yılda yeni başlangıçlar diyoruz. Belki bu ertelediğimiz şeyler, yarım kalan işlerimizi tamamlamak için birer fırsat olabilir. Ertelediğimiz şeyleri gerçekleştirmek için kendimize bu noktada söz verebiliriz." diye belirtti.

"Ertelemeyi önlemek için somut veri olması önemlidir"

Ertelemeyi önlemek adına somut veri olması oldukça önemli olduğunu ifade eden Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ertelediğimiz noktaları, tamamlamak istediğimiz işleri bir kağıda yazıp, bunların arasından hangisi kolay ulaşılabilir, daha hızlı bir şekilde yapılabilecekse, bunları yapıp gerçekleştirip yanına bir işaret koyabiliriz. Yaptıkça da aslında başarıya yönelik motivasyonumuz artacaktır. Böylelikle bu planlamayı sağlamış olacağız." diye konuştu. (İLKHA)

Elektrik kontağından çıkan yangın aracı küle çevirdi

Bir rüya ile başlayan iyilik: Küçük Elifnur’dan Gazze’ye anlamlı bağış

Molla Kılıçaslan: Ümmetin birliğiyle zafer Müslümanların olacaktır

Hindistan'da yağışlar sele yol açtı: 3 ölü

Batman’da Şok İddia: Domuz Etleri Gizlice Satılıyor mu?

Rusya: Ukrayna, geçici ateşkese rağmen saldırılarına devam ediyor

Benin'de askeri birliğe saldırı: En az 70 asker öldü

Yapıcıoğlu: Allah Resulü'nün gösterdiği yoldan ilerlersek izzet buluruz

Gazze'de şehit sayısı 51 bin 201'e yükseldi

İstanbul'da on binler Filistin için yürüdü

Batman’da ahır yangını

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırılarında 10 sivil katledildi

Suriye’den BAE’ye uçuşlar başladı

Hindistan'da çöken binada ölü sayısı 11'e yükseldi

Ekvador'da Devlet Başkanı Noboa'ya suikast alarmı

Balıkesir'de tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Muğla'da zincirleme kaza: 2 ölü, 2 yaralı

Gazze’de kültürel soykırımın yeni yüzü: Siyonist rejim üzerine yapılan özel araştırmalar yok edildi

Siirt’te kooperatiflere yönelik hibe desteği için başvuru süreci başladı

Küçük yüreklerden Gazze’ye büyük destek

Siirt’te yaralı kızıl şahin koruma altına alındı, yavru ayı doğaya bırakıldı

Van'da 32 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Diyarbakır’daki büyük Mevlid-i Nebi etkinliği, İslam alemine ve batıya önemli mesajlarla son buldu

Kırsal alanda ot toplamaya giden adam kayalıklardan düşerek hayatını kaybetti

Göktaş Hoca: Gazze, gönlünüzde ne kadar kıymetliyse siz de Allah katında ve Peygamber yanında o kadar kıymetlisinizdir

Havada İngiltere-Rusya gerginliği

Kassam'dan "Kılıç Kıran" pusu operasyonu: Siyonistlere ağır darbe

Yapıcıoğlu'ndan Diyarbakır Mevlid-i Nebi etkinliği paylaşımı

Diyarbakır'da tarihi gün!

Yurdun tamamında çarşambadan itibaren yağış bekleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ