• BIST 100

    15961,60%-0,25
  • DOLAR

    43,38% 0,00
  • EURO

    52,09% -0,27
  • GRAM ALTIN

    7338,36% 1,59
  • Ç. ALTIN

    11686,98% 0,00

Batı'dan İran'a yeni baskı: Nükleer anlaşma için tehdit ve şantaj

18 Temmuz 2025, Cuma 07:30
18 Temmuz 2025, Cuma 07:30
Batı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Avrupa ülkeleri, İran'a yönelik yasa dışı yaptırımları yeniden devreye sokmakla tehdit etti. Tahran, Batı'nın bu tutumunu "yeni bir diplomatik sabotaj" olarak nitelendirdi.

İran'ın nükleer programı, Batı'nın yeniden baskı ve tehdit aracı hâline geldi. Fransa, Almanya, İngiltere ve Avrupa Birliği dışişleri bakanları, İranlı mevkidaşları Abbas Irakçi'ye, nükleer anlaşmada ilerleme sağlanmaması durumunda Birleşmiş Milletler yaptırımlarını geri getireceklerini bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Batılı ülkelerin İran'a "snapback" mekanizması yoluyla tüm uluslararası yaptırımları yeniden uygulamaya hazır olduğu ifade edildi. Ancak İranlı yetkililer, bu tehdidi Batı'nın diplomatik sabrının değil, siyasi dayatmasının göstergesi olarak değerlendirdi.

İran: Bu Avrupa'nın rolünün sonu olur

İran, geçtiğimiz hafta yaptığı uyarıda, bu yaptırım tehdidinin gerçekleşmesi durumunda Avrupa'nın İran'ın nükleer dosyasındaki diplomatik rolünün tamamen sona ereceğini açıkladı.

Öte yandan, Irakçi ile ABD temsilcisi Steve Witkoff arasında Umman aracılığıyla yürütülen müzakereler, Haziran ayında siyonist rejimin İran'a karşı başlattığı saldırıların ardından kesintiye uğradı. 13 Haziran'da başlayan ve 12 gün süren saldırılarda ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesislerini bombaladı.

Tahran, bu saldırılara rağmen nükleer programını sürdüreceğini ilan etti. İran, Batı'nın aksine programın askeri değil tamamen sivil ve enerji ihtiyacına dönük olduğunu vurguluyor.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran'ın uranyum zenginleştirme hakkını tanımadığını belirterek bunu "kırmızı çizgi" ilan etmiş durumda. Bu da Batı'nın İran'a karşı çifte standart uyguladığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

İran'a göre, yaşananlar bir kez daha Batı'nın "anlaşma" kavramını yalnızca kendi çıkarlarını koruduğu sürece anlamlı bulduğunu ve aksi hâlde uluslararası hukuk kurallarını çiğnemekte beis görmediğini ortaya koyuyor.

Tahran, herhangi bir tehdide boyun eğmeyeceğini ve meşru haklarını savunmayı sürdüreceğini net biçimde vurguluyor.

Snapback nedir?

"Snapback", 2015 tarihli Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) içinde yer alan bir maddeye dayanıyor. Buna göre, İran'ın anlaşmaya uymadığı iddia edildiğinde, herhangi bir taraf, BM Güvenlik Konseyi'ne başvurarak otomatik olarak eski yaptırımların yeniden yürürlüğe girmesini talep edebiliyor. Bu mekanizma, herhangi bir veto hakkı olmaksızın yürürlüğe giriyor. İran'a göre bu madde, özellikle Batı tarafından siyasi baskı aracı olarak kötüye kullanılıyor. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Trafikte Kuralları İhlal Edenlere 200 Bin TL’ye Kadar Ceza

Brent petrol 64,47 dolardan işlem görüyor

Diyarbakır'da aşırı yüklü kamyon tehlike saçtı

Geleceği İnşa Eden Yapı: Aile Batman’da Ele Alınıyor

Portekiz’de uyuşturucu operasyonu: Denizaltıda 9 ton kokain ele geçirildi

Yeşilay ile Milli Eğitim’den Bağımlılıkla Mücadelede Güçlü İş Birliği

Döviz kurlarında son durum

Çanakkale Boğazı’nda gemi arızası: Geçişler geçici olarak askıya alındı

Eğitim Gönül İşidir, Gönüller Yapmaya Geldik

46 ilde FETÖ operasyonu: 151 şüpheli yakalandı

Hatay'da 1 milyon 392 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Altın rekora devam ediyor

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış bekleniyor

Trump'tan Irak'a açık müdahale: Maliki dönerse destek yok

İşgalciler Refah'ta büyük kamp kurmaya hazırlanıyor, sınır kapısı perşembe açılabilir

MGK bugün toplanıyor: Gündemde Suriye ve Gazze var

Trump yığınağı artırıyor, Tahran dayatmaları reddediyor: Savaş kapıda mı?

Katil Netanyahu'dan şantaj: Silahsızlanma olmadan imar yok

Siyonist rejim ateşkesi yine hiçe saydı: Gazze'de 4 şehit

Azerbaycan ile Ermenistan arasında enerji taşımacılığı anlaşması

Van'da 10 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana'da minibüs devrildi: 13 yaralı

Iğdır’da aranan 3 hükümlü yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Trabzon'da 3.8 büyüklüğünde deprem

BM: Basra Körfezi'ndeki gerilimden çok endişeliyiz

AB ve Hindistan arasında kapsamlı ticaret anlaşması

Yunanistan’da 4.5 büyüklüğünde deprem

DMM’den Türk Telekom iddialarına yalanlama

Mesud Pezeşkiyan ile Veliaht Prens Selman görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trafikte Kuralları İhlal Edenlere 200 Bin TL’ye Kadar Ceza

Brent petrol 64,47 dolardan işlem görüyor

Diyarbakır'da aşırı yüklü kamyon tehlike saçtı

Geleceği İnşa Eden Yapı: Aile Batman’da Ele Alınıyor

Portekiz’de uyuşturucu operasyonu: Denizaltıda 9 ton kokain ele geçirildi

Yeşilay ile Milli Eğitim’den Bağımlılıkla Mücadelede Güçlü İş Birliği

Döviz kurlarında son durum