Tarih: 28.10.2024 11:59

Batman'da ayçiçeği hasadı yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Beşiri ilçesine bağlı Danalı köyünde "2'nci ürün ayçiçeği hasat etkinliği" programı düzenlendi.

Programa; Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş, Beşiri Kaymakamı Muhammed Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Batman Ziraat Odası Sekreteri Ebubekir Doğan ve çiftçiler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, ikinci ürün olarak yetiştirilen ayçiçeğinin hasadını gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Bin 675 dönüm yağlı ayçiçeği ekilişimiz oldu"

Yağlık ayçiçeği ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Aydın, "2023 yılında birinci üründen başladık. Bu sene hem birinci hem de ikinci ürün olarak ekilişlerimiz devam etti. İl Özel İdaremizin ilaç ve gübre desteği, bakanlığımızın da yüzde 75 tohum desteğiyle beraber bu sene bin 675 dönüm yağlı ayçiçeği ekilişimiz oldu." dedi.

"Mısır yerine ayçiçeği ekilmesini istiyoruz"

Çiftçilere her sene farklı ürün ekmelerini tavsiye eden Aydın, "Üreticilerimizden isteğimiz yeni planlı üretim döneminde her sene mısır ekilişi yerine ayçiçeği ekmeleridir. Her sene aynı ürünü ekersek aslında doğru değil. Buğday da ekseniz, arpa da ekseniz, mısır da ekseniz doğru değil. Çünkü mısır toprakta sömürücü bir bitki. Özellikle tarla sahipleri bunu umursamalı. Mısır yerine arada bir buğday, yağlık ayçiçeği veya diğer ürünleri katmalıyız." diye konuştu.

"Mısırdan daha fazla getirisi var"

Bu seneden itibaren artık planlı üretime geçtiklerini hatırlatan Aydın, "Yağlık ayçiçeği, buğdayla beraber ekildiği zaman, yani birinci ürün olarak buğday, ikinci ürün olarak yağlık ayçiçeği ekildiği zaman mısırdan daha fazla getirisi olan bir ürün. Burası yaklaşık 120 dönüm civarındadır. Beklentimiz iyi bir hasılat elde etmek." ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından ayçiçeği hasadı yapıldı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —