9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından düzenlenen ve esnafın yoğun ilgi gösterdiği "Beraber Çalışma Kültürü ve Allah ile Ticaret" panelinde yapılan konuşmalarda Müslümanlar arasında sağlam bir ahit ve sözleşme kültürünün yerleşmesi gerektiğine vurg
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) tarafından esnafa yönelik yazar Mehmet Göktaş ve Araştırmacı-Yazar Dr. Abdulkadir Turan'ın konuşmacı olarak katıldığı "Beraber Çalışma Kültürü ve Allah ile Ticaret" konulu panel düzenlendi.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri, oda başkanları, iş adamları ve çok sayıda esnaf katıldı.
Programda açılış ve selamlama konuşması yapan Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, oda olarak eğitim seminerleri ve bilgilendirme programları yaptıklarını söyledi.
Mehmet Sıddık Çiftçi
"Esnaf tuz konumundadır"
Programlardaki amaçlarının esnafın ticaretlerini ve yaşamlarını daha güzel yapmalarına yardımcı olmak ve çok daha güzel, iyi yerlere gelmelerini sağlamak olduğunu belirten Çiftçi, "Biz esnaflar toplumun temel dinamiklerindeniz, bizlerin topluma örnek olmakta çok büyük sorumluluğumuz vardır. Biz esnaflar tuz konumundayız ve tuzun kokmaması lazımdır. Bu yüzden bizler, müşterilerimize hem güven vereceğiz hem de nezaket kurallarını en güzel şekilde göstereceğiz. Bu bizim hem insani hem İslami sorumluluğumuzdur." dedi.
Tarihte esnaf teşkilatları, ahilik teşkilatı çok güzel hizmetler ve çalışmalar yaptığını anımsatan Çiftçi, "O kadar güzel çalışmalar yapmışlar ki otorite de sıkıntılar baş gösterdiği zamanlarda, kendileri düzeni muhafaza etmeye çalışmışlar ve kargaşaya izin vermemişlerdir. Bu sebepten dolayı bizlere büyük sorumluluk düşmektedir." diye konuştu.
Ardından panelist yazar Mehmet Göktaş ve Araştırmacı-Yazar Dr. Abdulkadir Turan, "Allah ile Ticaret" ve "Ticarette Beraber Çalışma Kültürü" temasıyla birer sunum yaptılar.
Doktor Abdulkadir Turan
"Müslümanlar arasında sağlam bir ahit ve sözleşme kültürü yerleşmeli"
İslam'da esas olan ticaret öncesi sağlam sözleşmeler ve aynı zamanda Allah korkusu ile güven olduğunu belirten Araştırmacı-Yazar Doktor Abdulkadir Turan, "Allah korkusu kardeşimle sözleşme yapmana engel olmamalı. Eğer Allah korkusu adı altında kardeşinle sözleme yapmamışsan, demek ki sen İslam'da hiçbir şey anlamamışsın. Bedevi ahlaklara göre kardeşlerimizle sözleşme yapmamız ayıp olarak gösterildi. Kişinin sözleşme yapmamak için 'sen ağabeyine güvenmiyor musun' sözü bedeviliktir ve aynı zamanda cahilliktir. Allah Teâlâ'nın insan yapısını bizden daha iyi bilmediğinizi mi zannediyorsunuz? İnsanlar kültürleri İslam olarak tarif etmeye başladı ve bu öyle değildir. Çünkü kültürümüzün mühim bir kısmı eski cahili yaşamdan geliyor ve ondan kaynaklı sorunları da İslam'a yüklememiz büyük bir problemdir. Bu hem Kur'an-ı Kerim'e hem de sünnete aykırıdır. Bunun için Müslümanlar arasında sağlam bir ahit ve sözleşme kültürünün yerleşmesi lazım ve buna razı olmalıyız." diye konuştu.
Mehmet Göktaş
"Allah ile mal ve can ticareti yapmak çok önemlidir"
Ardından sunumlarına yapmak üzere kürsüye çıkan yazar Mehmet Göktaş ise, şunları söyledi:
"Allah ile mal ve can ticareti yapmak o kadar önemlidir ki dünyanın dengesini bu ticaret düzeni sağlar. Asıl olan bu ticareti yapabilmektedir. Herkes bugün bu ticareti yapamaz. Eğer yapmak istiyorsanız kurallarını bilmeniz lazım. Ticaret Allah ile ticarettir ve bugün insanların Allah ile ticareti olmadığı için ve 'benim hayatım, ömrüm, gençliğim ve her şeyim âlemlerin Rabbi olan Allah içindir' mantığı yoksa 'Allah'ı unutanlar gibi olmayın ki sizde kendinizi unutursunuz veya Allah size kendinizi unutturur' dediği noktaya geliriz ki bu felaketlerin en büyüğüdür. Ayeti kerimede Allah Teâlâ, 'Eğer siz dönerseniz ve Allah yolunda mallarınızı harcamaktan imtina eder ve bu şekilde yüz çevirirseniz, iyi bilin ki Allah sizin yerinize başkalarını getirir ve onlar size benzemez.' diye buyuruyor." (İLKHA)