Batman'da Canlı Hayvan Pazarı geçici olarak kapatıldı

Tarih: 03.07.2025 13:35 Güncelleme: 03.07.2025 13:35
Batman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Batman Canlı Hayvan Pazarı, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın genelgesi kapsamında 81 ilde uygulandığı gibi geçici olarak kapatıldı. Kentte şap hastalığına rastlanmazken, kesim işlemleri veteriner hekimler gözetiminde devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ülke genelinde başlattığı şap hastalığına karşı tedbirler kapsamında, Batman Canlı Hayvan Pazarı geçici süreyle kapatıldı.

Kentte şu ana kadar şap hastalığına rastlanmadığını belirten Batman Canlı Hayvan Pazarı ve İvme Et Entegre Tesisi İşletmecisi Turan Songur, vatandaşların et, süt ve süt ürünlerini gönül rahatlığıyla tüketebileceğini söyledi.

Veteriner hekim kontrolünde yapılan kesimlerin devam ettiğini ifade eden Songur, besicilerin süreç boyunca sabırlı olmalarını tavsiye etti.

Songur, şap hastalığı hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. "Şap hastalığı zoonoz karakterde bir hastalık olmayıp insanlara bulaşması söz konusu değildir. Kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta olup güvenle tüketilebilir," diyen Songur, vatandaşların endişe etmesine gerek olmadığını vurguladı.

"Batman'da şap hastalığına rastlanmadı"

Songur, "Yakın zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığı ile ilgili bir açıklamada bulundu. Şap hastalığının bazı illerde görüldüğünü biliyoruz. Ancak Batman'da şap hastalığına rastlanmadığı için vatandaşlarımız etini, sütünü ve peynirini gönül rahatlığıyla alıp tüketebilir. Ancak Bakanlığın yayınlamış olduğu genelge 81 ili kapsadığı için yasağı uygulamak zorundayız. Bu nedenle şu anda Batman Canlı Hayvan Pazarı, alınan tedbirler doğrultusunda geçici olarak kapatılmıştır. Ancak kesimlerimiz devam etmektedir. Besicilerimiz, hayvanlarını doğrudan kesime getirebilmektedir. Veterinerler eşliğinde yapılan kesimlerin ardından etler, sağlıklı bir şekilde kasaplara dağıtılmaktadır." dedi.

"Şap hastalığı hayvandan insana geçen bir hastalık değildir"

Şap hastalığının hayvandan insana bulaşmadığını hatırlatan Songur, sürecin Bakanlık tarafından titizlikle yürütüldüğünü belirtti:

"Şap hastalığı hayvandan insana geçen bir hastalık değildir; hayvandan hayvana bulaşmaktadır. Bu tür durumlarda, hayvanların toplu olarak bir arada bulunmaması sağlanmaktadır. Bu durum, aşılar tamamlanıncaya kadar geçerlidir. Ülke genelinde aşılama tamamlandıktan sonra bu problem ortadan kalkacaktır. Bu sürecin çok uzun süreceğini tahmin etmiyorum çünkü Bakanlık bu konuya dört elle sarıldı ve hızlı bir şekilde tüm illerde denetimler ile aşılamalar, Tarım İl Müdürlükleri tarafından uygulanmaktadır."

"Şap hastalığının dışında, kaçak etler insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir"

Kırmızı et alırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Songur, "Vatandaşlara tavsiyemiz, kırmızı et alırken mühürlü olmasına dikkat etmeleridir. Böylece sağlıklı et tüketebilirler. Çünkü burada kesilen hayvanlar, veteriner hekimlerin kontrolünden geçmektedir. Şap hastalığının dışında, kaçak etler insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Besicilere çağrımız ise, Bakanlığın uyguladığı yasak nedeniyle canlı hayvan pazarında hayvanların toplu bulunmasına izin verilmediğidir. Bu süreçte besicilerimiz bazı sıkıntılar yaşayabilir; ancak sabırlı olmalarını tavsiye ediyoruz." (İLKHA)

Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Yükleniyor