• BIST 100

    10608,26%0,54
  • DOLAR

    41,95% -0,01
  • EURO

    48,82% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5548,45% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 1,28

Batman’da ekilen 70 bin fide karnabahardan biri mor olunca ilgi odağı oldu

03 Kasım 2023, Cuma 10:55
03 Kasım 2023, Cuma 10:55
Batman’da ekilen 70 bin fide karnabahardan biri mor olunca ilgi odağı oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman’da ekilen 70 bin fide karnabahardan biri mor olunca ilgi odağı oldu

Batman’da yaklaşık 50 dönümlük alanda ekilen 70 bin karnabahar fidesinden biri mor oluna ilgi odağı oldu.
Batman’da son yıllarda açık alanda sebze yetiştiriciliği ve bunun yanı sıra sera yetiştiriciliği her geçen gün artıyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bölgede kış sebzeleri yetiştirilmeye başlandı.
Balpınar beldesine bağlı Zorköy’de son yıllarda karnabahar, lahana gibi sebzelerin yetiştiriciliği oldukça yayılmaya başladı.
Yakın zamanda yaklaşık 50 dönümlük bir alanda karnabahar ekimi yapan çiftçi Haluk Oğuz, yetişen karnabaharların hasadını yapmaya başladı.
Yaklaşık 70 bin fide dikimi yaptığını belirten çiftçi Oğuz, hasat sırasında karşılaştığı mor karnabahar karşısında şaşırdı.
İlk defa böylesi canlı bir renkle karşılaştığını belirten Oğuz, 'Çiftçilikle uğraşıyorum. Her yıl 40-50 dönüme yakın karnabahar ekiyorum. Bu sene hasat zamanında mor bir karnabahar çıktı, çok şaşırdık. Mühendis arkadaşlarımıza söyledik onlarda gelip baktılar. Gelecek sene bulabilirsek bunu geliştirerek yetiştirmeyi düşünüyoruz. Tohumunu bulabilsek ekmeyi düşünüyoruz. 65-70 bin kök içerisinde bir tane mor renkli çıkması bizleri şaşırttı. İlk defa karşılaştık, çok şaşkınız” dedi.
Beyazın haricinde sarı, turuncu, yeşil ve mor renklerinde karnabaharların da Türkiye’nin bazı bölgelerinde nadiren de olsa yetiştirildiğini duyduğunu belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Dilhem Oğuz, canlı olarak ilk defa karşılaştığını dile getirdi.

'Kalori bakımından oldukça zengin'
Renkli karnabaharların kalori açısından oldukça iyi olduğunu aktaran Oğuz, “İlk defa mor karnabahar ile karşılaştım. Bu renkte karnabahar hem köyümüzde hem çevre köylerde bir ilk oldu. Sanırım ıslah çalışmaları sonucu bizim karnabaharların içerisine karışmış. Karnabahar demek, kardan kar beyaz anlamına geliyor. Artık buna morbahar mı, pembebahar mı dersiniz bilemiyorum. Türkiye’nin bazı bölgelerinde son yıllarda ıslah çalışmaları kapsamında mor, sarı, yeşil renklerde yetiştirilmeye başlandı. Biz de bunu çocuklara sevdirmek anlamında bölgemizde ilerleyen süreçte yetiştirmek isteriz. Kalori bakımından, vitamin bakımından oldukça güzel. Bunu görünce çok da şaşırdık. Çünkü ilk oldu hepsi beyaz bu mor' diye konuştu.
Batman’da son yıllarda karnabahar yetiştiriciliğinin önemli oranda arttığına dikkati çeken Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman’dan bölge illerine ciddi oranda sevkiyat yapıldığını kaydetti.
Aydiş, 'Seracılarla yaptığımız görüşmelerde her gün 15-20 kamyonet karnabaharı doğu illerine; Kars, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Van’a kadar gönderiyorlar. Ama hem sarı, hem yeşil, hem de böyle mor karnabaharların da tohumunu getirtmek lazım. Görüntüsü harika, insan çiğ olarak yemek istiyor. Aynı lavantaya benziyor. Diğer renkler de olursa çok daha güzel bir görsel olurdu. Çiftçilerimizle görüşeceğim. Gerekirse tohumunu getirip burada ekmek lazım” diye konuştu.

Mardin’de hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

İzmir'de selde kaybolan kişiyi arama çalışmaları sürüyor

Motorine 3 lira 4 kuruş zam gelecek

İşgalcilerin Lübnan’ın güneyine düzenlediği hava saldırısında 2 kişi şehit oldu

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Özdemirci'den okul ziyaretleri

Bazı kurumlara yeni atamalar Resmi Gazete’de yayımlandı

Sigara ve cep telefonlarında ÖTV oranları yeniden belirlendi

Mersinli esnaflardan çağrı: "Kira, vergi ve işsizlik belimizi büktü"

Ekrem İmamoğlu hakkında casusluk soruşturması başlatıldı

17 ilde siber suç operasyonu: 189 şüpheli gözaltına alındı

ABD ile Kanada arasında gerilimi: Ticaret görüşmeleri askıya alındı

Tele 1 Televizyonu Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ gözaltında

Türkiye, İran ve Afganistan'dan ortak demiryolu projesi

Türkiye İran ve Afganistan'dan ortak demiryolu projesi

İstanbul'da trafik kazası: 4 yaralı

Meteoroloji’den uyarı: Batı kesimlerde kuvvetli yağış bekleniyor

Erzurum'da korkutan deprem

Vucic: Putin ve Trump dünyanın farklı bir siyasi haritasını oluşturmaya çalışıyor

İrlanda yeni cumhurbaşkanını seçecek

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 7 yaralı

Trump: israil, Batı Şeria'ya bir şey yapmayacak

Aydın’da torununu kurtarmak isterken hayatını kaybetti

HAMAS, İslami Cihad ve Fetih liderleri, ateşkesin ikinci aşaması için Kahire'de

Batman'da hafif ticari araç ile iki motosiklet çarpıştı: 6 yaralı

Konya’da 95 kişiye İŞKUR destekli istihdam fırsatı

Mardin’de silah kaçakçılığı operasyonu: 1 tutuklama

Ankara Valisi Şahin, ANFİDAP üyelerini kabul etti

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

"Yağmur oluşturma" teknolojisi Hindistan'da başarıyla test edildi

Manisa’da kamyonet ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

İzmir'de selde kaybolan kişiyi arama çalışmaları sürüyor

Motorine 3 lira 4 kuruş zam gelecek

İşgalcilerin Lübnan’ın güneyine düzenlediği hava saldırısında 2 kişi şehit oldu

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Özdemirci'den okul ziyaretleri

Bazı kurumlara yeni atamalar Resmi Gazete’de yayımlandı

Sigara ve cep telefonlarında ÖTV oranları yeniden belirlendi