Batman’da ekilen 70 bin fide karnabahardan biri mor olunca ilgi odağı oldu

Tarih: 03.11.2023 10:55
Batman’da ekilen 70 bin fide karnabahardan biri mor olunca ilgi odağı oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Batman’da ekilen 70 bin fide karnabahardan biri mor olunca ilgi odağı oldu

Batman’da yaklaşık 50 dönümlük alanda ekilen 70 bin karnabahar fidesinden biri mor oluna ilgi odağı oldu.
Batman’da son yıllarda açık alanda sebze yetiştiriciliği ve bunun yanı sıra sera yetiştiriciliği her geçen gün artıyor. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bölgede kış sebzeleri yetiştirilmeye başlandı.
Balpınar beldesine bağlı Zorköy’de son yıllarda karnabahar, lahana gibi sebzelerin yetiştiriciliği oldukça yayılmaya başladı.
Yakın zamanda yaklaşık 50 dönümlük bir alanda karnabahar ekimi yapan çiftçi Haluk Oğuz, yetişen karnabaharların hasadını yapmaya başladı.
Yaklaşık 70 bin fide dikimi yaptığını belirten çiftçi Oğuz, hasat sırasında karşılaştığı mor karnabahar karşısında şaşırdı.
İlk defa böylesi canlı bir renkle karşılaştığını belirten Oğuz, 'Çiftçilikle uğraşıyorum. Her yıl 40-50 dönüme yakın karnabahar ekiyorum. Bu sene hasat zamanında mor bir karnabahar çıktı, çok şaşırdık. Mühendis arkadaşlarımıza söyledik onlarda gelip baktılar. Gelecek sene bulabilirsek bunu geliştirerek yetiştirmeyi düşünüyoruz. Tohumunu bulabilsek ekmeyi düşünüyoruz. 65-70 bin kök içerisinde bir tane mor renkli çıkması bizleri şaşırttı. İlk defa karşılaştık, çok şaşkınız” dedi.
Beyazın haricinde sarı, turuncu, yeşil ve mor renklerinde karnabaharların da Türkiye’nin bazı bölgelerinde nadiren de olsa yetiştirildiğini duyduğunu belirten Ziraat Yüksek Mühendisi Dilhem Oğuz, canlı olarak ilk defa karşılaştığını dile getirdi.

'Kalori bakımından oldukça zengin'
Renkli karnabaharların kalori açısından oldukça iyi olduğunu aktaran Oğuz, “İlk defa mor karnabahar ile karşılaştım. Bu renkte karnabahar hem köyümüzde hem çevre köylerde bir ilk oldu. Sanırım ıslah çalışmaları sonucu bizim karnabaharların içerisine karışmış. Karnabahar demek, kardan kar beyaz anlamına geliyor. Artık buna morbahar mı, pembebahar mı dersiniz bilemiyorum. Türkiye’nin bazı bölgelerinde son yıllarda ıslah çalışmaları kapsamında mor, sarı, yeşil renklerde yetiştirilmeye başlandı. Biz de bunu çocuklara sevdirmek anlamında bölgemizde ilerleyen süreçte yetiştirmek isteriz. Kalori bakımından, vitamin bakımından oldukça güzel. Bunu görünce çok da şaşırdık. Çünkü ilk oldu hepsi beyaz bu mor' diye konuştu.
Batman’da son yıllarda karnabahar yetiştiriciliğinin önemli oranda arttığına dikkati çeken Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman’dan bölge illerine ciddi oranda sevkiyat yapıldığını kaydetti.
Aydiş, 'Seracılarla yaptığımız görüşmelerde her gün 15-20 kamyonet karnabaharı doğu illerine; Kars, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Van’a kadar gönderiyorlar. Ama hem sarı, hem yeşil, hem de böyle mor karnabaharların da tohumunu getirtmek lazım. Görüntüsü harika, insan çiğ olarak yemek istiyor. Aynı lavantaya benziyor. Diğer renkler de olursa çok daha güzel bir görsel olurdu. Çiftçilerimizle görüşeceğim. Gerekirse tohumunu getirip burada ekmek lazım” diye konuştu.

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Siirt’te doğal gaz altyapısı genişletiliyor

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze için tüm İslam ülkeleri derhal harekete geçmeli

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Muğla'da orman yangını

Pakistan’da 5 katlı bina çöktü: 5 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Güzel ahlak gencin süsüdür

İtalya'da benzin istasyonunda patlama: 40 yaralı

Yükleniyor