• BIST 100

    13989,52%-0,14
  • DOLAR

    42,94% 0,04
  • EURO

    50,55% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6065,11% 1,38
  • Ç. ALTIN

    9945,44% 1,10

Batman'da fıstık hasadı başladı

21 Eylül 2025, Pazar 15:08
21 Eylül 2025, Pazar 15:08
Batman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'da fıstık hasadına başlayan çiftçiler, bu yıl verimin geçen yıla göre yüzde 50 düştüğünü belirtti. Döllenme dönemindeki olumsuz hava koşulları ve artan maliyetler rekolteyi düşürürken, azalan ürün nedeniyle fiyatların yükselmesi bekleniyor.

Batman'da fıstık üretimiyle geçimini sağlayan çiftçiler, bu yılki hasat sezonuna buruk başladı. Binatlı köyünde hasada başlayan üreticiler, döllenme döneminde yaşanan soğuk ve rüzgarlı havanın verimi ciddi şekilde etkilediğini, maliyetlerin artmasının da üretimi zorlaştırdığını ifade etti. Fıstıkta hem iç doluluk oranı azaldı hem de rekolte düştü. Ürün azlığının ise fiyatlara yansıması bekleniyor.

Geçen yıla kıyasla ürün miktarında yüzde 50'ye varan bir düşüş yaşandığına dikkat çeken çiftçiler, buna rağmen piyasada oluşan ürün kıtlığı nedeniyle fiyatların yükselmesini bekliyor.  Diğer yandan gübre, ilaç ve işçilik maliyetlerindeki artışın üreticiye büyük bir yük bindirdiğini vurgulayan üreticiler, devlet desteğinin artırılması çağrısında bulundu.

"Bu yıl verim düşük"

Fıstık hasadına başladıklarını belirten fıstık üreticisi Muhammed Eren, "Yaklaşık 40 dönüm fıstık ağaçlarımız var. 2-3 gündür hasat yapıyoruz, 10-15 işçiyle birlikte çalışıyoruz. Hasat edilen fıstıkları çuvallayıp köydeki değirmende kabuklarını ayırıyoruz. Ardından fıstıklar 3-4 gün boyunca damda kurutuluyor. Bu yıl verim düşük çünkü döllenme döneminde soğuk ve rüzgarlı hava nedeniyle döllenme gerçekleşmedi. Bu da fıstıkların çoğunun boş olmasına ve fire oranının artmasına yol açtı." dedi.

"Yaklaşık yüzde 50 verim kaybı var"

Geçen yıla göre büyük oranda verim kaybı yaşandığını belirten Eren, "Geçen yıl 40 dönümden yaklaşık 2 ton 300 kilo ürün almıştık. Bu yıl ise en fazla 1 ton 300 kilo bekliyoruz. Yaklaşık yüzde 50 verim kaybı var. Geçen yıl kilosu 420-430 liraydı, bu yıl fire fazla olduğu için fiyatların 530-550 lira arasında olmasını bekliyoruz. Eğer yağmur yağmazsa, sulama yapıyoruz; yağmur yağarsa, gerek kalmıyor." şeklinde konuştu.

"Hem iklim şartları hem de artan maliyetler çiftçiyi zorluyor"

Bir diğer üretici Mustafa Eren de aynı sorunlara dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:
"Bu yıl bölgemizde yaklaşık iki haftadır fıstık hasadı yapılıyor. Biz de dünden itibaren hasada başladık. Fıstıklar değirmende yıkanıp kabukları soyuluyor, sonra uygun alanlarda güneşte kurutuluyor. Kurutma sonrası ürün ya iç piyasaya ya da ihracata sunuluyor. Bu sene rekoltede ciddi düşüş var. Hem iklim şartları hem de artan maliyetler nedeniyle çiftçi zor durumda. İlaç fiyatlarındaki yükseliş, sert rüzgarlar ve aşırı sıcaklar fıstığın gelişimini olumsuz etkiledi. İç doluluk azaldı, gramaj düştü."

"Rekolte düşüşü fıstık fiyatlarını yükseltecek"

Rekolte kaybının fiyatlara etkisini de değerlendiren Eren, "Yaklaşık yüzde 40 oranında bir kayıp var. Bu da fiyatlara yansıyacak. Şu anda fıstığın dip fiyatı 550 TL civarında. Ürün az olduğu için fiyatların artması kaçınılmaz. Devletin çiftçiye olan desteğini sürdürmesini istiyoruz. Çünkü çiftçilik bu ülkenin temel yapı taşlarından biridir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: batman'da fıstık hasadı başladı

Nijerya'da 25 katlı binada yangın: 5 ölü, 12 yaralı

Bingöl’de kaygan yol kazaya neden oldu: 1 yaralı

Belçika'da iki tramvay çarpıştıı: 9 yaralı

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

Zonguldak'ta iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

ABD’den İran ve Venezuela’daki 10 kuruluş ve kişiye yaptırım

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Enerji gibi temel ihtiyaçlarda devlet daha fazla sorumluluk üstlenmeli

Tayland: Kamboçya sınırına duvar inşa etmeyi planlıyoruz

Karayolları, yoğun kar ve buzlanmaya karşı tüm önlemleri aldı

Letonya, Rusya sınırına 280 kilometrelik çit inşa etti

Yükseköğretim ile savunma sanayi arasında stratejik iş birliği

Güneydoğu Bölgesi’nde kuvvetli ve yer yer yoğun kar bekleniyor

Kastamonu’da karla kapanan köydeki hasta hastaneye yetiştirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil'in Somaliland'ı tanıma kararı gayrimeşrudur, kabul edilemez

Malatya'da okullar yarın tatil edildi

Siirt'te etkili olan buzlanma, trafik kazalarına neden oldu: 4 yaralı

ABD'den, Danimarka'ya askeri ekipman satışına onay

Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem

Mardin’de eğitime bir gün daha ara verildi

Adana halkından sosyal medyada 18 yaş sınırı çağrısı

Meteoroloji’den kuvvetli kar ve yağış uyarısı

Bakan Fidan, Somalili mevkidaşı Abdüsselam Abdi Ali ile görüştü

Şırnak’ta okullara kar tatili

Siirt’te karla mücadele çalışmaları masaya yatırıldı

İşgalci siyonistler yine onlarca Filistinliyi tutukladı

İstanbul Valiliği'nden kapanacak yollara ilişkin açıklama

Kar yağışı sonrası Hasankeyf'te kartpostallık manzaralar oluştu

Diyarbakır'da eğitime bir gün daha ara verildi

İspanya'da çığ felaketi: 3 ölü, 3 kişi kurtarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya'da 25 katlı binada yangın: 5 ölü, 12 yaralı

Bingöl’de kaygan yol kazaya neden oldu: 1 yaralı

Belçika'da iki tramvay çarpıştıı: 9 yaralı

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor

Zonguldak'ta iki otomobil çarpıştı: 7 yaralı

ABD’den İran ve Venezuela’daki 10 kuruluş ve kişiye yaptırım

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Somali ilişkileri yeni bir safhaya taşınıyor