• BIST 100

    15475,71%-0,76
  • DOLAR

    43,29% 0,06
  • EURO

    50,79% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6743,34% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10993,04% 2,81

Batman'da konut satışları yaz sezonunda durma noktasında!

19 Temmuz 2025, Cumartesi 14:32
19 Temmuz 2025, Cumartesi 14:32
Batman
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEBD) Batman İl Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, yaz sezonunda olmamıza rağmen Batman'da konut satışlarının geçmiş yıllara göre ciddi bir durgunluk yaşadığını açıkladı.

Batman'da konut satışları yaz sezonunda yaklaşık yüzde 85 oranında durdu.

Kentte eski daire fiyatları 2-3 milyon TL, sıfır daireler ise 5-20 milyon TL arasında seyrediyor.

Arsa sahiplerinin yüksek kat karşılığı pay talepleri ve yeni ruhsat ile çap izinlerinin verilmemesi fiyat artışında önemli rol oynuyor.

Kiralık daire sayısı fazla ve kira fiyatları genel olarak sabit kalırken, esnaf ise özellikle merkezi bölgelerdeki yüksek kira maliyetleri nedeniyle zor durumda.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEBD) Batman İl Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, yüksek konut fiyatları ve faizin satışları olumsuz etkilediğini belirtti.

Yaz sezonunda olmamıza rağmen, Batman'da konut satışlarının geçmiş yıllara göre ciddi bir durgunluk yaşadığını ifade eden TEBD Batman İl Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, eskiden yaz aylarında hareketli olan konut piyasasının, şu anda büyük bir sıkıntı içinde olduğunu anlattı.

"Piyasada büyük bir durgunluk yaşanıyor"

Değirmenci, "Geçmişte yaz ayları konut satışları açısından oldukça verimli geçerken, bu yıl fahiş fiyatlar ve konut kredisi olanaklarının kısıtlı olması nedeniyle piyasada büyük bir durgunluk yaşanıyor. Özellikle memurlar ve vatandaşlar, yüksek faiz oranları nedeniyle konut kredisi çekmekte zorlanıyor. Bu durum, fahiş fiyatlarla birleşince konut satışlarının yaklaşık yüzde 85 oranında durmasına yol açmış durumda." dedi.

"20 milyona çıkan daireler var"

Batman'daki daire fiyatlarının oldukça yüksek seviyelere ulaştığını aktaran Değirmenci, 20-25 yıllık eski dairelerin fiyatlarının 2-3 milyon TL arasında değiştiğini, sıfır dairelerin ise 5 milyon TL'den başlayıp 20 milyon TL'ye kadar çıktığını ifade etti. Bu fiyatların vatandaşın alım gücünü tamamen ortadan kaldırdığını söyledi.

"Arsa sahipleri yüksek pay istiyor"

Konut fiyatlarındaki artışın temel sebeplerinden birinin arsa sahiplerinin kat karşılığı projelerde yüzde 50 gibi yüksek pay talep etmesi olduğunu belirten Değirmenci, bunun müteahhitlerin maliyetlerini artırarak fiyatların iki katına çıkmasına neden olduğunu dile getirdi. Ayrıca müteahhitlerin kâr marjlarının yüksek tutulmasının fiyatları tavan yaptığını söyledi.

"Ruhsat izinleri çıkmadığı müddetçe sorunlar sürecek"

Bunun yanı sıra, belirli bölgelere yeni ruhsat ve çap izinleri verilmemesinin fiyat artışında etkili olduğuna dikkat çeken Değirmenci, "Örneğin, tamamlanmak üzere olan hastane bölgesine çap verilmediği için o çevrede eczane, kiralık veya satılık daire bulmak imkansız hale geliyor. Aynı şekilde, Hilal Mahallesi gibi bölgelere de çap ve ruhsat verilmesi gerekiyor. Bu izinler verilmediği sürece mevcut sorunların devam edeceği öngörülüyor." diye konuştu.

"Kira fiyatları sabit kaldı"

Kiralarla ilgili de değerlendirmede bulunan Değirmenci, "Batman'da şu anda binden fazla kiralık daire bulunuyor ve kira fiyatları genel olarak sabit kalmış durumda. Bazı kiralar en fazla yüzde 15-20 oranında artış göstermiş olsa da, genel bir yükseliş gözlemlenmiyor. Bunun nedeni, geçmişte kiraların çok fahiş seviyelere çıkmış olması ve şu anda daire bolluğu yaşanması. Atamalar ve tayinler bitmiş olmasına rağmen kiralık daire sayısı hâlâ yüksek." ifadelerini kullandı.

"Esnaf kiraları 300 bin TL'ye kadar çıktı"

Öte yandan esnafın kira maliyetleri nedeniyle zor durumda olduğunu belirten Değirmenci, özellikle Diyarbakır Caddesi gibi merkezi yerlerde kiraların 30 bin TL'den başlayıp 250-300 bin TL'ye kadar çıktığını söyledi.

"Esnaf kira maliyetleri nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor." diyen Değirmenci, şöyle devam etti: "Birçok esnaf, tüm çabalarına rağmen sadece kirasını çıkarabiliyor, hatta bazıları kirasını bile çıkaramıyor ve iflasın eşiğine geliyor. Bu durum, esnaf için sürdürülemez bir hal almış durumda. Bu konuda hem mülk sahiplerine hem de yetkililere çağrıda bulunmak istiyoruz." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Aydın açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Ticaret Bakanlığı zincir market temsilcileriyle toplantı yaptı

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı

İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı

Trump, Avrupa'ya yönelik planlanan gümrük vergilerini durdurdu

Barış Konseyi'ne 35 ülkenin katılması bekleniyor

Kastamonu’da uyuşturucu operasyonu: 19 gözaltı

Mersin Erdemli’de 3.9 büyüklüğünde deprem

Trump: Avrupa, doğru yönde gitmiyor

Cenin'de Siyonist saldırıların üzerinden bir yıl geçti: Yerinden etme, yıkım ve kısıtlamalar sürüyor

Çalışma Meclisi "Çalışma Hayatında Dijital Dönüşüm" gündemiyle toplanacak

Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 Müslüman ülke Barış Konseyi'ne katılma kararlarını açıkladı

Ağrı’da zincirleme trafik kazası: 6 yaralı

HAMAS ve İslami Cihad'dan 3 gazetecinin şehit edilmesine tepki

Rekabet Kurumu'ndan TEMU iddialarına yanıt

Bakan Tekin, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Amrullayev’le görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı'yla görüştü

Saadet Partisi’nden HÜDA PAR Mersin İl Başkanlığı’na hayırlı olsun ziyareti

İspanya'daki demiryolu kazasında ölü sayısı 43'e yükseldi

İngiltere, ABD'nin tehditlerine rağmen Grönland konusunda geri adım atmayacağını belirtti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Gençlik ve Spor Bakanı Bak ile bir araya geldi

Endonezya'da tren ile minibüs çarpıştı: 7 ölü

Siirt’te kar temizlerken düşen 16 yaşındaki genç ekiplerce kurtarıldı

Siirt tarımsal yatırım rehberi yayımlandı

Siyonistler, vahşice saldırılarını sürdüyor: 3'ü gazeteci 11 şehit

Balıkesir'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Göçerlerin zorlu kış şartlarındaki yaşam mücadelesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Aydın açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

Ticaret Bakanlığı zincir market temsilcileriyle toplantı yaptı

Suudi Arabistan'ın petrol ihracatı son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı

İşgalin Lübnan'a saldırılarında çoğu gazeteci 19 kişi yaralandı

Balıkesir'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha

ABD, DEAŞ tutuklularını Suriye'den Irak'a transfer etmeye başladı

Gaziantep’te motokuryelerin trafiğe çıkışı 2 gün süreyle yasaklandı