• BIST 100

    9998,2%-1,08
  • DOLAR

    40,02% 0,12
  • EURO

    46,96% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4251,56% -0,87
  • Ç. ALTIN

    6816,95% 0,06

Batman'da mor reyhanın ilk hasadı yapıldı

09 Temmuz 2025, Çarşamba 11:51
09 Temmuz 2025, Çarşamba 11:51
Batman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'da yaşayan çiftçi Şahin Özlük, ailesiyle birlikte 12 dönümlük arazide mor reyhan üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Şifalı bitki olarak bilinen mor reyhan, hem çayı hem de baharatı ile Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Batman'da alternatif tarım ürünlerine yönelen çiftçilerden Şahin Özlük, ailesiyle birlikte 4-5 yıldır mor reyhan üretimi yapıyor. 12 dönümlük arazide yetiştirilen ve antioksidan özelliğiyle bilinen mor reyhan, yoğun emekle yetiştiriliyor. Reyhanın şerbeti, baharatı ve aromatik kokusu sayesinde tüketici talebi her geçen gün artarken, ürünler Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

Batman'da ilk hasadına başlanan mor reyhan, yemeklerde tüketilen ve baharat olarak da kullanılan, güçlü bir antioksidan içerdiğini belirten Özlük, bu üründen elde ettiği gelirle geçimini sağladıklarını söyledi.

Üretim süreci boyunca emeği geçen ailesiyle birlikte, her aşamasına özen gösterdiklerini ve hem tarımda hem de pazarda başarı sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Özlük, bu yıl yapılan ilk hasadın ardından, reyhanın verimliliğinin oldukça umut verici olduğunu belirtti. Özlük, ürünlerinin pazar fiyatının yılsonunda en az 400 lirayı bulmasını bekliyor.

Özlük, "Tarlada yoğun emekle yetiştirdiğimiz mor reyhan, şifalı olduğu için her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Hem yemeklere lezzet katıyor hem de sağlığa fayda sağlıyor. Ürünlerimiz, hem kargo hem de özel teslimatlarla Türkiye’nin her yerine ulaşıyor," diyerek, üretim sürecindeki zorlukları ve kazandıkları başarıyı paylaştı.

"Şifalı olduğu için talep her geçen gün artıyor"

Ekim aşamasından şu ana kadar çok emek verdiklerini ifade eden Özlük, "Mesleğimiz çiftçiliktir ve şu anda reyhan ekiyoruz. 4-5 yıldır reyhan ekiyoruz ve bu tarlamız 12 dönümdür. Bu tarlayı iki kardeşim ve ailemle beraber ekiyoruz. Mayıs ayında ektiğimiz reyhanların ilaçlama, çapa, sulama ve bakımlarını yaparak oldukça fazla emek verdik. Ürünümüze 'mor reyhan' diyorlar. Şifalı olduğu için de talep çok oluyor. Millet, şerbetini yapıp içtiği gibi, kurutup baharat şeklinde de kullanarak her yemeğe ekleyebiliyor. Buradaki mor reyhanlarımızı Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz." dedi.

"Reyhanının kokusu güzel, tadı güzel, sağlıklı ve şifalıdır"

Mor reyhanlarını gölgede kuruttuktan sonra sattıklarını ifade eden Özlük, "Tarlada hasadını yaptığımız mor reyhanı çuvallara koyduktan sonra evimizin damında, çatı altında ve güneş görmeyecek şekilde kurutuyoruz. Ardından, talep üzerine isteyen yerlere gönderiyoruz. Ürünleri ya kargo yoluyla gönderiyoruz ya da alıcılar özel araçlarıyla gelip kendileri alıyor. Geçen sene kuru mor reyhanın kilosu 350 lirayı bulmuştu. Bu sene ise henüz satış yapmadığımız için fiyat belli değil. Çünkü daha ilk hasadı yeni yapıyoruz. Beklentimiz ise 400 liranın üstü olmasıdır. İlk kesim olduğu için verim iyi gözüküyor. Reyhanın kokusu güzel, tadı güzel, sağlıklı ve şifalıdır. Herkese tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Batman'da yöresel kültürün geçim kapısına dönüşen hikayesi: Tandır ekmeği

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan "Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı uyarı!

Bakan Uraloğlu: Grok için yasaklama da gündeme gelebilir

Batman Yenişehir Mahallesi’ni akrepler sardı

Tarım ve Orman Bakanlığından "yapay et" iddialarına yanıt

Malatya'da prostat kanseri tanısında bir ilk

OCHA: Gazze'deki insani durum felaket boyutunda ve sürekli kötüleşiyor

Bayırbucak'ta orman yangınları devam ediyor

Sosyal yardım programlarının aylık ödemeleri artırıldı

Sağlık Bakanlığı ekim ayında 18 bin personel alımı yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 1 yaralı

Türkiye, nüfus büyüklüğüne göre 18. sırada yer aldı

Battalgazi'de mahalle yolları yenileniyor

Mardin’de TOKİ girişinin kapatılmasının ardından toplu ulaşımda yeni güzergah belirlendi

Dünya Gıda Programı: Gazze’de insanlar sırf yiyecek aradıkları için ölüyor

HAMAS Siyasi Büro Üyesi El Rişk: Şartları dayatacak olan direniş olacaktır

Balıkesir Büyükşehir’e çevre kirliliğinden 6,6 milyon TL ceza

Mardinli babadan yeni doğan evladına anlamlı isim

Batman'da 25 yıl kesinleşmiş cezası buluna şahıs bir aylık takipten sonra yakalandı

Gaziantep Valiliği: Kural yoksa, kaza var

Bakır, ABD ithalat tarifesi haberleriyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Batman'da mor reyhanın ilk hasadı yapıldı

Fotokapanlar orman sansarını görüntüledi

Hindistan'da köprü çöktü: 9 ölü

Brent petrol 69,47 dolardan işlem görüyor

HAMAS, Lübnan'da bir liderine yönelik suikast iddiasını yalanladı

Soğan tarlada kaldı, çiftçi zarar etti: "Destek verilmezse tarımı bırakacağız"

Optisyen Aktolon: Dış görünüş ve ucuzluğa aldanarak gözlük satın almak risktir

Filistinlilerin evleri "bahanelerle" hedef alınıyor, işgal adım adım genişliyor

Konteyner kentteki çamaşır makinalarını çalan hırsızlar yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da yöresel kültürün geçim kapısına dönüşen hikayesi: Tandır ekmeği

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan "Tıbbi Kenevir Yasası”na karşı uyarı!

Bakan Uraloğlu: Grok için yasaklama da gündeme gelebilir

Batman Yenişehir Mahallesi’ni akrepler sardı

Tarım ve Orman Bakanlığından "yapay et" iddialarına yanıt

Malatya'da prostat kanseri tanısında bir ilk

OCHA: Gazze'deki insani durum felaket boyutunda ve sürekli kötüleşiyor