• BIST 100

    11347,73%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

Batman'da mor reyhanın ilk hasadı yapıldı

09 Temmuz 2025, Çarşamba 11:51
09 Temmuz 2025, Çarşamba 11:51
Batman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'da yaşayan çiftçi Şahin Özlük, ailesiyle birlikte 12 dönümlük arazide mor reyhan üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Şifalı bitki olarak bilinen mor reyhan, hem çayı hem de baharatı ile Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Batman'da alternatif tarım ürünlerine yönelen çiftçilerden Şahin Özlük, ailesiyle birlikte 4-5 yıldır mor reyhan üretimi yapıyor. 12 dönümlük arazide yetiştirilen ve antioksidan özelliğiyle bilinen mor reyhan, yoğun emekle yetiştiriliyor. Reyhanın şerbeti, baharatı ve aromatik kokusu sayesinde tüketici talebi her geçen gün artarken, ürünler Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

Batman'da ilk hasadına başlanan mor reyhan, yemeklerde tüketilen ve baharat olarak da kullanılan, güçlü bir antioksidan içerdiğini belirten Özlük, bu üründen elde ettiği gelirle geçimini sağladıklarını söyledi.

Üretim süreci boyunca emeği geçen ailesiyle birlikte, her aşamasına özen gösterdiklerini ve hem tarımda hem de pazarda başarı sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Özlük, bu yıl yapılan ilk hasadın ardından, reyhanın verimliliğinin oldukça umut verici olduğunu belirtti. Özlük, ürünlerinin pazar fiyatının yılsonunda en az 400 lirayı bulmasını bekliyor.

Özlük, "Tarlada yoğun emekle yetiştirdiğimiz mor reyhan, şifalı olduğu için her geçen gün daha fazla ilgi görüyor. Hem yemeklere lezzet katıyor hem de sağlığa fayda sağlıyor. Ürünlerimiz, hem kargo hem de özel teslimatlarla Türkiye’nin her yerine ulaşıyor," diyerek, üretim sürecindeki zorlukları ve kazandıkları başarıyı paylaştı.

"Şifalı olduğu için talep her geçen gün artıyor"

Ekim aşamasından şu ana kadar çok emek verdiklerini ifade eden Özlük, "Mesleğimiz çiftçiliktir ve şu anda reyhan ekiyoruz. 4-5 yıldır reyhan ekiyoruz ve bu tarlamız 12 dönümdür. Bu tarlayı iki kardeşim ve ailemle beraber ekiyoruz. Mayıs ayında ektiğimiz reyhanların ilaçlama, çapa, sulama ve bakımlarını yaparak oldukça fazla emek verdik. Ürünümüze 'mor reyhan' diyorlar. Şifalı olduğu için de talep çok oluyor. Millet, şerbetini yapıp içtiği gibi, kurutup baharat şeklinde de kullanarak her yemeğe ekleyebiliyor. Buradaki mor reyhanlarımızı Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz." dedi.

"Reyhanının kokusu güzel, tadı güzel, sağlıklı ve şifalıdır"

Mor reyhanlarını gölgede kuruttuktan sonra sattıklarını ifade eden Özlük, "Tarlada hasadını yaptığımız mor reyhanı çuvallara koyduktan sonra evimizin damında, çatı altında ve güneş görmeyecek şekilde kurutuyoruz. Ardından, talep üzerine isteyen yerlere gönderiyoruz. Ürünleri ya kargo yoluyla gönderiyoruz ya da alıcılar özel araçlarıyla gelip kendileri alıyor. Geçen sene kuru mor reyhanın kilosu 350 lirayı bulmuştu. Bu sene ise henüz satış yapmadığımız için fiyat belli değil. Çünkü daha ilk hasadı yeni yapıyoruz. Beklentimiz ise 400 liranın üstü olmasıdır. İlk kesim olduğu için verim iyi gözüküyor. Reyhanın kokusu güzel, tadı güzel, sağlıklı ve şifalıdır. Herkese tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kuraklık nedeniyle yerli sumak fiyatı yüzde 50 arttı

Malatya'da bal festivali düzenlendi

Kabine yarın Ahlat’ta toplanacak

Denizli’deki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltına alındı

Fatih Camii'nde binler Gazze için duaya durdu

Malatya'da 3 ayrı kazada 7 kişi yaralandı

Doğu Karadeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı

Gazze’de işgal saldırılarında 4 Filistinli şehit oldu

Malatya'da dün başlayan orman yangını kontrol altına alındı

Bakanlık’tan yeni eğitim yılı öncesi kırtasiye ürünlerine denetim

Avustralya'da Gazze’ye destek için büyük gösteri

Yeni eğitim yılı yaklaşıyor: İlk ders zili ne zaman çalacak?

Minik yüreklerden büyük fedakârlık

İstanbul’da uyuşturucu operasyonu: 218 kilo metamfetamin ele geçirildi

Öğrenci minibüsü tıra çarptı: 2 ölü, 10 yaralı

Zelenskiy: Rusya’ya baskı artırılmalı

Ticaret Bakanlığı’ndan uyarı: “Kurasız Hac” vaadiyle yapılan dolandırıcılıklara dikkat

ABD Savunma Bakanı, İran raporu sonrası DIA başkanını görevden aldı

Denizli Pamukkale'deki orman yangını büyük ölçüde söndürüldü

Han Yunus’ta bir işgal subayı öldürüldü

Suriye Merkez Bsı yeni banknot açıklaması

İstanbul’da bazı yollar trafiğe geçici olarak kapatıldı

Batman'da sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği araç takla attı

İstanbul'da gece denetimi: Onlarca kişi ve araç kontrol edildi

Sınır kapısında 26 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Yemen'de sel felaketi: 5'i çocuk 7 kişi hayatını kaybetti

Bugün hava nasıl olacak? İşte bölgelere göre tahminler

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Kuzey Kore Güney Kore'yi provokasyon yapmakla suçladı

Gazze ablukasını kırmak için kurulan Küresel Sumud Filosu hazırlıklarını tamamladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kuraklık nedeniyle yerli sumak fiyatı yüzde 50 arttı

Malatya'da bal festivali düzenlendi

Kabine yarın Ahlat’ta toplanacak

Denizli’deki orman yangınıyla ilgili bir kişi gözaltına alındı

Fatih Camii'nde binler Gazze için duaya durdu

Malatya'da 3 ayrı kazada 7 kişi yaralandı

Doğu Karadeniz için gök gürültülü sağanak uyarısı