• BIST 100

    10941,37%0,65
  • DOLAR

    40,89% 0,07
  • EURO

    47,81% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4398,70% 0,36
  • Ç. ALTIN

    7056,83% 0,00

Batman'da sağlık hizmetlerine erişim zorluğu: Çözüm çağrısı yapıldı

17 Aralık 2024, Salı 01:47
17 Aralık 2024, Salı 01:47
Batman
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman'daki hastanelerdeki yoğunluk ve randevu sistemindeki sıkıntılar, sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştıran en büyük etkenler arasında yer alıyor. Şehrin sağlık sorunlarına dikkat çeken Batman Sağ-Çev Başkanı Ömer Faruk Dursun, çözüm önerileri sundu.

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (Sağ-Çev) Başkanı Ömer Faruk Dursun, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliği ve kalite sorunlarına dikkat çekerek, kentteki sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Dursun, sağlık sistemindeki aksaklıkların çözülmesi için bir dizi öneri sundu.

Ömer Faruk Dursun

Ömer Faruk Dursun, yaptığı açıklamada, özellikle hastanelerdeki yoğunluk, randevu sistemiyle ilgili yaşanan aksaklıklar ve sağlık personeli eksikliği gibi kritik sorunların, bölgedeki sağlık hizmetlerinin kalitesini doğrudan etkilediğini ifade etti. Dursun, sağlık alanındaki bu olumsuzlukların, özellikle çevre il ve kırsal alanlardan gelen hastalar ile daha da derinleştiğini belirtti.

Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi konusunda önemli adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Dursun, halkın daha kaliteli sağlık hizmetlerine erişimi için gereken çalışmaların hızla hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Sağlık altyapısının yetersiz olması, halkın sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlıyor"

Özellikle uzman doktorlara ulaşmakta yaşanan zorlukların, vatandaşları mağdur ettiğini söyleyen Dursun, "Hastanelerin yoğunluğu, doktor ve sağlık personeli eksikliği gibi sorunlar, sağlık sisteminin işleyişini doğrudan etkileyen kritik meselelerdir. Özellikle bazı bölgelerde sağlık altyapısının yetersiz olması, halkın sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlamaktadır. Büyükşehirlerde nüfus artışı ve kırsal alanlardan gelen göç, hastanelerdeki hasta yoğunluğunu artırmaktadır. Bu durum, acil servislerde uzun bekleme sürelerine ve poliklinik hizmetlerinde yetersizliğe neden olmaktadır." dedi.

"Hastalar uzun bekleme süreleriyle karşılaşıyor"

Randevu sistemi, yoğunluğu yönetmek için geliştirilmiş olsa da, özellikle uzman doktorlara ulaşımda hâlâ sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Dursun, şöyle devam etti:

"Doktor ve hemşire açığı, özellikle kırsal bölgelerde belirgin bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Sağlık personelinin büyük şehirlerde yoğunlaşması, kırsal kesimlerde hizmetin aksamasına yol açmaktadır. Sağlık personelinin iş yükünün fazla olması, tükenmişlik sendromu gibi mesleki sorunlara sebep olmaktadır. Bu durum, hizmet kalitesini de olumsuz etkileyebilir. Sağlık hizmetlerine erişimde sosyoekonomik faktörler önemli bir rol oynamaktadır. Maddi durumu yetersiz olan bireyler, özel hastaneleri tercih edemezken, devlet hastanelerinde uzun bekleme süreleriyle karşılaşmaktadır. Ulaşım sorunu, özellikle kırsal bölgelerde yaşayanların sağlık hizmetlerine erişimini engelleyen bir diğer faktördür."

"Sağlık tesisleri yenilenmeli ve modern cihazlarla donatılmalıdır"

Dursun, sağlık hizmetlerinin daha verimli hale getirilmesi için birkaç çözüm önerisi sundu:

"Sağlık altyapısının modernizasyonu, özellikle kırsal alanlarda büyük bir ihtiyaçtır. Yetersiz ekipman, eski binalar ve sınırlı teknolojik imkanlar, verilen hizmetin kalitesini düşürmektedir. Sağlık ocakları ve aile hekimliği merkezlerinin yaygınlaştırılması, temel sağlık hizmetlerine erişimi artırabilir. Doktor ve sağlık personelinin bölgesel dağılımını dengeleyecek politikalar geliştirilmelidir. Kırsal alanlarda çalışanlara teşvikler verilmesi bu konuda etkili olabilir. Sağlık tesislerinin yenilenmesi ve modern cihazlarla donatılması gerekmektedir. Ayrıca mobil sağlık birimleri ile kırsal bölgelere hizmet götürülebilir. Sağlık personeli yetiştiren eğitim kurumlarının sayısı artırılmalı ve mezunlar hızla istihdam edilmelidir."

"İlimiz sağlık alanında bölgenin üssü konumuna getirilmelidir"

Yapımı süren devlet hastanelerin de bir an önce bitirilip faaliyete geçmesi gerektiğini vurgulayan Dursun, "İlimizin sağlık alanında bölgenin üssü konumuna getirilmesi için ilimiz merkez ve ilçelerindeki sağlık altyapısının güçlendirilme çalışmalarının yanı sıra, ilimiz Güney çevre yolu üzerindeki Batman Şehir Stadyumu bitişiğinde şehir hastanesi konseptinde yapımı devam eden 500 yataklı devlet hastanesinin inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. Umuyoruz ki hedeflenen 2026 yılı nisan ayında bitmesi planlanan hastanenin olumsuzluk yaşanmadan hizmete girmesidir. Böylelikle halkımızın doktor ve sağlık hizmetlerine erişimi noktasında sorunlar bertaraf edilmiş olur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Şanlıurfa’da gençler “Hem Okuyorum Hem Eğleniyorum” projesinde buluştu

Prof. Dr. Çelik: İslam kadın ve erkeğe adaletli bir şekilde mirastan pay verilmesini emretmektedir

Malatya'daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor

Yetimler Vakfı’ndan Dünya İnsani Yardım Günü Mesajı: Gazze’ye sahip çıkmalıyız!

İran’da 12 barajda su seviyesi yüzde 10’un altına düştü

Umut Kervanı Bingöl Derneği'nden kırtasiye yardımı çağrısı

Doç. Dr. Terzi: Bilinçsiz beyazlatıcı krem kullanımı cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 1 tutuklama

Bingöl-Elazığ karayolunda kaza: 11 yaralı

Samsun'da yaz Kur'an kursları coşkuyla sona erdi

Dr. Öğr. Üyesi Doğru: Kronik hastalıklarda geleneksel uygulamalar önemli bir destek sunuyor

Adana’da ehliyetlerini kaptırmamak için araçlarından inmediler

Battalgazi Belediyesi'nden ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye desteği

Müftü Bekiroğlu: Camiler hayatımızın her alanında yer almalıdır

Meyveler ateş pahası, sebzeler cep dostu

Molla Yalçın: Hutbelere yapılan itirazlar İslam'a yöneliktir

İspanya’da aşırı sıcaklardan dolayı 2 bin 405 kişi öldü

Doç. Dr. Erkuş: Yüksek sıcaklıklar kalp ve tansiyon hastalarını tehdit ediyor

Malatya'da orman yangını: Bölgedeki hayvanlar tahliye edildi

Umut Kervanı'ndan Gazze'de mama yardımı

Gaziantep'te Türkiye Kamu-Sen iş bırakma eylemi düzenledi

İDEV: "Okul içinde baş açık bulunur" ifadesi yönetmelikten çıkarılmalıdır

Adıyaman’da kamu çalışanlarından iş bırakma eylemi

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanı Narçın, ilçenin sorunlarını belediye yetkilileriyle paylaştı

Batı Akdeniz’de fırtına bekleniyor: Meteoroloji uyardı

Şırnak’ta 8 milyon değerinde kaçak malzeme ele geçirdi

Belediye Başkanı Geçit: Sadece altyapıya değil, sosyal hayatımıza da yatırım yapıyoruz

Gazze’de açlıktan dolayı şehit olanların sayısı 263’e yükseldi

Uyuşturucu satmaktan 21 yıl cezası bulunan şahıs yakalandı

Siirt’te 290 iş yeri denetlendi, 2 çay salonu kapatıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da gençler “Hem Okuyorum Hem Eğleniyorum” projesinde buluştu

Prof. Dr. Çelik: İslam kadın ve erkeğe adaletli bir şekilde mirastan pay verilmesini emretmektedir

Malatya'daki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor

Yetimler Vakfı’ndan Dünya İnsani Yardım Günü Mesajı: Gazze’ye sahip çıkmalıyız!

İran’da 12 barajda su seviyesi yüzde 10’un altına düştü

Umut Kervanı Bingöl Derneği'nden kırtasiye yardımı çağrısı

Doç. Dr. Terzi: Bilinçsiz beyazlatıcı krem kullanımı cilt sağlığını tehlikeye atıyor