• BIST 100

    10467,20%-0,16
  • DOLAR

    41,95% 0,00
  • EURO

    48,76% 0,13
  • GRAM ALTIN

    5585,29% 0,34
  • Ç. ALTIN

    9712,10% 0,00

Batman’da sanat atölyesinde eğitim alan kadınlar gelir kapısı oluşturdu

26 Ekim 2023, Perşembe 09:50
26 Ekim 2023, Perşembe 09:50
Batman’da sanat atölyesinde eğitim alan kadınlar gelir kapısı oluşturdu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman’da sanat atölyesinde eğitim alan kadınlar gelir kapısı oluşturdu

Batman’da açılan sanat atölyesinde eğitim alan ve boş vakitlerini değerlendiren kadınlar, sertifika alıp ev ekonomisine gelir kapısı oluşturdu.
Batman’da İl Milli Eğitim Müdürlüğünce de destek verilen 'çini sanatı' başta olmak üzere birçok sanat dalının öğretildiği sanat merkezi açıldı. Sanat merkezine gelen kadınlar çini, resim, kara kalem ve seramik sanatını öğreniyor. Eğitimlerini tamamlayan kadınlara İl Milli Eğitim Müdürlüğünce sertifika verilerek bu sanatlarının devam ettirebilme imkanı veriliyor.
Çini sanatın geliştirmek istediğini belirten Sanat Merkezi Hocası Serap Uçun, “Burada öğrencilerimize hem özel ders veriyoruz hem de birebir ilgileniyoruz. Öğrencilerimiz kendi eksikliklerini görüp bu durumdan daha çok faydalanıyor. Biz, daha çok çini üzerine yoğunlaştık. Çünkü çini bizim en büyük eksikliğimizdi. Artuklular’dan kalan bir sanat ve Osmanlı dönemine kadar da devam etmiş. Uzun zaman içinde ise unutulmaya yüz tutmuş bir meslek haline gelmiş. Bundan dolayı bu mesleği geliştirmek istiyoruz” dedi.

“Seramikte de toplum ve şehir olarak çok büyük eksikliğimiz var”
Seramik sanatında şehir olarak çok eksiklik olduğunu söyleyen Uçun, “Çini dışında seramik sanatına çok fazla talep var. Seramikte de toplum ve şehir olarak çok büyük eksikliğimiz var. Seramiği ilerletmek istedik ve onda da gelişmeler sağlıyoruz kursiyerlerimize. Eğitim almak isteyenleri geliştiriyoruz. Burası atölyemizin mutfak kısmı. Hem eğitiyorum hem de üretim yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse öğrencilerimiz bir obje veya kullanılabilir bir mutfak malzemesi elde edebiliyor” diye konuştu

“Ürünler fırınlanarak gıdaya uygun şekilde kullanılabilir hale geliyor”
Elde edilen ürünlerin satılarak gelir kapısı oluşturduğunu dile getiren Uçun, “Bizim ürünlerimiz de şu anda yavaş yavaş üretim sağlanıyor. Ürünlerimiz çıktıktan eğitim alanların ürünleri kendilerine ait oluyor. Bu ürünler fırınlanarak gıdaya uygun şekilde kullanılabilir hale geliyor. Onun dışında bu ürünlerin hem satışını yapabiliyoruz ve gelir kapısı oluşturabiliyoruz hem de mesleği öğretince öğrencilerimiz kendi yoluna devam edebilecekler ileriki zamanlarda” dedi.
Sanat atölyelerinin kadınlar için güzel bir sosyal faaliyet alanları olduğunu belirten Uçun, “Kadınlar tarafından ilgi gösteriliyor. Şuanda sosyal faaliyet alanında kadınlar çok kısıtlı imkanlara sahip olduğu için burası çok güzel bir sosyal faaliyet alanı oldu. Seramik ve çini kısmına ev hanımlarımızdan çalışan kadınlardan da çok fazla bir talep alıyoruz. Kadınlarımız burada bir şey üretebildikleri için çok mutlu oluyor. Öğrenciler sertifikalarını aldıktan sonra usta öğretici olabilecek. Şu anda Milli Eğitim Müdürlüğü bizlere destek veriyor. Burada öğrenci yetiştiriyoruz ve bizi destekliyorlar. Bu öğrenciler eğitim aldıktan sonra sertifikalandırıyoruz ve diploma sahibi oluyorlar. Çini alanında ileride usta öğretici olarak görev yapabilecekler” şeklinde konuştu.
Batman’ın ilçelerinden kadınların çok talep ettiğini aktaran Uçun, “Şu anda 18 tane milli eğitimden üzerinden gelen öğrencilerimiz var. Özel olarak kayıt yaptıran öğrencilerimiz iste 20 kişi. Bir çok kadın arkadaşımız bize sosyal medyada ulaşarak bu eğitimleri almak istediklerini söylüyorlar. Özellikle ilçelerden çok talep var. Bismil olsun Hasankeyf olsun Kozluk ilçesi olsun bize mesaj atarak ulaşıyorlar ve bizde onlara yardımcı oluyoruz” ifadelerinde bulundu.
Sanat atölyesinde çini sanatını temelden öğrendiğini belirten Berfin Kalan, “Buraya çini alanında eğitim görmek için geldim. 4 aylık bir eğitim aldım, 2 ayım daha kaldı ve bunu sonunda bir sertifika alacağım. Bu alacağım sertifika ile bir işyeri açabileceğim. Burası boş vakitlerimi değerlendirip bir şeyler öğrenmek için çok kullanışlı bir yer. Milli Eğitim Müdürlüğü bize bu imkanları verdi. Bizde burada çiniyi temelden öğrendik. Şu an gayet iyi gidiyor. İnşallah 2 ay sonrada sertifikamızı alıp başarılı bir şekilde devam edeceğiz” dedi.

Alev alan hafif ticari araç kullanılamaz hale geldi

Motorindeki indirim tabelaya yansıdı

Gazze'ye kış öncesi acil barınma yardımı çağrısı

Dış ticaret mevzuatına aykırı firmalara 9 ayda 8,8 milyar lira ceza

Altın neden düştü, fiyatlar bugün nasıl?

AFAD 1250 sözleşmeli personel alacak

Akdeniz'de 4,5 büyüklüğünde deprem

Ekvador'da 5,5 büyüklüğünde deprem

Milletvekili Ramanlı, Erciyes Üniversitesi öğrencilerini Meclis’te ağırladı

Yerlikaya: 81 ilde düzenlenen denetimlerde 783 düzensiz göçmen yakalandı

Döviz kurlarında son durum

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı: Muğla'da sağanak bekleniyor

Abdulmelik el-Husi: Siyonist rejim ateşkesi bozarsa Ensarullah da operasyonlarına başlar

Rada Gücü, Ebu Şebab milislerinden bazı kişileri Gazze'nin güneyinde yakaladı

BM: 2025'in ilk yarısında Batı Şeria'da 757 saldırı kaydedildi

Sınır Tanımayan Gazeteciler: Gazze medyaya açılmalı

HAMAS, iki siyonist esirin cenazesini Kızılhaç'a teslim etti

Ukraynalı İsmail ile Mısırlı Musa İstanbul’da hafız oldu

Ege Denizi açıklarında 25 düzensiz göçmen yakalandı

Bakan Memişoğlu, organ bağışı çağrısında bulundu

Şanlıurfa’nın asırlık lezzeti “Asma Ekşisi” tescillendi

Kassam, iki siyonist esirin daha cesedini teslim etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Arpaguş: Kur’an’a hizmet, inancımıza hizmettir

Kocaeli’de 24 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

HAMAS'tan Bakan Fidan ve Kalın ile yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklama

Hatay’da selden etkilenen ailelere 3,8 milyon lira ödeme yapıldı

Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 30 ölü

İstanbul’da 433 kilo uyuşturucu ve 4 milyon hap ele geçirildi

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığından muhtarlara ziyaret

Bingöl'de liseli öğrencilerden Gazze bağışı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Alev alan hafif ticari araç kullanılamaz hale geldi

Motorindeki indirim tabelaya yansıdı

Gazze'ye kış öncesi acil barınma yardımı çağrısı

Dış ticaret mevzuatına aykırı firmalara 9 ayda 8,8 milyar lira ceza

Altın neden düştü, fiyatlar bugün nasıl?

AFAD 1250 sözleşmeli personel alacak

Akdeniz'de 4,5 büyüklüğünde deprem