• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,29% 0,04
  • EURO

    50,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6778,74% 2,44
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00

Batman’da sanat atölyesinde eğitim alan kadınlar gelir kapısı oluşturdu

26 Ekim 2023, Perşembe 09:50
26 Ekim 2023, Perşembe 09:50
Batman’da sanat atölyesinde eğitim alan kadınlar gelir kapısı oluşturdu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman’da sanat atölyesinde eğitim alan kadınlar gelir kapısı oluşturdu

Batman’da açılan sanat atölyesinde eğitim alan ve boş vakitlerini değerlendiren kadınlar, sertifika alıp ev ekonomisine gelir kapısı oluşturdu.
Batman’da İl Milli Eğitim Müdürlüğünce de destek verilen 'çini sanatı' başta olmak üzere birçok sanat dalının öğretildiği sanat merkezi açıldı. Sanat merkezine gelen kadınlar çini, resim, kara kalem ve seramik sanatını öğreniyor. Eğitimlerini tamamlayan kadınlara İl Milli Eğitim Müdürlüğünce sertifika verilerek bu sanatlarının devam ettirebilme imkanı veriliyor.
Çini sanatın geliştirmek istediğini belirten Sanat Merkezi Hocası Serap Uçun, “Burada öğrencilerimize hem özel ders veriyoruz hem de birebir ilgileniyoruz. Öğrencilerimiz kendi eksikliklerini görüp bu durumdan daha çok faydalanıyor. Biz, daha çok çini üzerine yoğunlaştık. Çünkü çini bizim en büyük eksikliğimizdi. Artuklular’dan kalan bir sanat ve Osmanlı dönemine kadar da devam etmiş. Uzun zaman içinde ise unutulmaya yüz tutmuş bir meslek haline gelmiş. Bundan dolayı bu mesleği geliştirmek istiyoruz” dedi.

“Seramikte de toplum ve şehir olarak çok büyük eksikliğimiz var”
Seramik sanatında şehir olarak çok eksiklik olduğunu söyleyen Uçun, “Çini dışında seramik sanatına çok fazla talep var. Seramikte de toplum ve şehir olarak çok büyük eksikliğimiz var. Seramiği ilerletmek istedik ve onda da gelişmeler sağlıyoruz kursiyerlerimize. Eğitim almak isteyenleri geliştiriyoruz. Burası atölyemizin mutfak kısmı. Hem eğitiyorum hem de üretim yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse öğrencilerimiz bir obje veya kullanılabilir bir mutfak malzemesi elde edebiliyor” diye konuştu

“Ürünler fırınlanarak gıdaya uygun şekilde kullanılabilir hale geliyor”
Elde edilen ürünlerin satılarak gelir kapısı oluşturduğunu dile getiren Uçun, “Bizim ürünlerimiz de şu anda yavaş yavaş üretim sağlanıyor. Ürünlerimiz çıktıktan eğitim alanların ürünleri kendilerine ait oluyor. Bu ürünler fırınlanarak gıdaya uygun şekilde kullanılabilir hale geliyor. Onun dışında bu ürünlerin hem satışını yapabiliyoruz ve gelir kapısı oluşturabiliyoruz hem de mesleği öğretince öğrencilerimiz kendi yoluna devam edebilecekler ileriki zamanlarda” dedi.
Sanat atölyelerinin kadınlar için güzel bir sosyal faaliyet alanları olduğunu belirten Uçun, “Kadınlar tarafından ilgi gösteriliyor. Şuanda sosyal faaliyet alanında kadınlar çok kısıtlı imkanlara sahip olduğu için burası çok güzel bir sosyal faaliyet alanı oldu. Seramik ve çini kısmına ev hanımlarımızdan çalışan kadınlardan da çok fazla bir talep alıyoruz. Kadınlarımız burada bir şey üretebildikleri için çok mutlu oluyor. Öğrenciler sertifikalarını aldıktan sonra usta öğretici olabilecek. Şu anda Milli Eğitim Müdürlüğü bizlere destek veriyor. Burada öğrenci yetiştiriyoruz ve bizi destekliyorlar. Bu öğrenciler eğitim aldıktan sonra sertifikalandırıyoruz ve diploma sahibi oluyorlar. Çini alanında ileride usta öğretici olarak görev yapabilecekler” şeklinde konuştu.
Batman’ın ilçelerinden kadınların çok talep ettiğini aktaran Uçun, “Şu anda 18 tane milli eğitimden üzerinden gelen öğrencilerimiz var. Özel olarak kayıt yaptıran öğrencilerimiz iste 20 kişi. Bir çok kadın arkadaşımız bize sosyal medyada ulaşarak bu eğitimleri almak istediklerini söylüyorlar. Özellikle ilçelerden çok talep var. Bismil olsun Hasankeyf olsun Kozluk ilçesi olsun bize mesaj atarak ulaşıyorlar ve bizde onlara yardımcı oluyoruz” ifadelerinde bulundu.
Sanat atölyesinde çini sanatını temelden öğrendiğini belirten Berfin Kalan, “Buraya çini alanında eğitim görmek için geldim. 4 aylık bir eğitim aldım, 2 ayım daha kaldı ve bunu sonunda bir sertifika alacağım. Bu alacağım sertifika ile bir işyeri açabileceğim. Burası boş vakitlerimi değerlendirip bir şeyler öğrenmek için çok kullanışlı bir yer. Milli Eğitim Müdürlüğü bize bu imkanları verdi. Bizde burada çiniyi temelden öğrendik. Şu an gayet iyi gidiyor. İnşallah 2 ay sonrada sertifikamızı alıp başarılı bir şekilde devam edeceğiz” dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Brent petrol 63,65 dolardan işlem görüyor

Maddi mallara yatırım 2024’te 5,6 trilyon lirayı aştı

Katar’da Eurofighter Typhoon uçakları tedarik süreci görüşüldü

Psikolog Tuncay: Kumar bağımlılığı ciddi bir toplumsal soruna dönüştü

AFAD’da çığ tehlikesine karşı koordinasyon toplantısı yapıldı

Adana'da 26 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

İLKHA'nın gündeme getirdiği tutuklu icra kâtibi tahliye edildi

Gazze'de ikinci aşama uygulanamıyor: Avrupa, koordinasyondan çekilmeyi tartışıyor

Trump’ın uçağı havada arızalandı, Washington’a geri döndü

Merkez Bsı bir şirketin faaliyet izninin iptal kararını kaldırdı

Tek katlı evde çıkan yangın korkuttu

Kapalı köy yolu açıldı, hasta zamanında hastaneye ulaştırıldı

Batman'da petrol kuyusu ve apartman yangını söndürüldü

SDAM analizi: Maduro krizi ve küresel güç dengeleri

Bayrampaşa Belediyesi’nde yolsuzluk operasyonu: 12 gözaltı

Döviz kurlarında son durum

Tüketici Hakem Heyetlerine 907 bin 515 başvuru yapıldı

Altın tüm zamanların rekorunu kırdı

9 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 65 tutuklama

Meteoroloji'den yağmur, kar ve fırtına uyarısı

ABD, Karayipler'de yedinci petrol tankerine el koydu

Şam'dan PKK/SDG'ye süre: Haseke'nin devlete entegrasyonu için son 4 gün

Erdoğan ile Trump telefonda görüştü: Bölgesel gündem ve Gazze barış çabaları masada

Uluslararası boykot kıskacı: Siyonist rejimin tarım ihracatı çöküşün eşiğinde

Trump'tan Hollywood tadında tehdit: İran'ın tamamını haritadan silerim

Gazze'de ateşkes kâğıt üzerinde kaldı: Siyonist rejimden 1300 ihlal

Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Brent petrol 63,65 dolardan işlem görüyor

Maddi mallara yatırım 2024’te 5,6 trilyon lirayı aştı

Katar’da Eurofighter Typhoon uçakları tedarik süreci görüşüldü

Psikolog Tuncay: Kumar bağımlılığı ciddi bir toplumsal soruna dönüştü

AFAD’da çığ tehlikesine karşı koordinasyon toplantısı yapıldı

Adana'da 26 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

İLKHA'nın gündeme getirdiği tutuklu icra kâtibi tahliye edildi