• BIST 100

    9258,79%-0,92
  • DOLAR

    38,98% 0,05
  • EURO

    44,33% -0,18
  • GRAM ALTIN

    4128,56% -1,36
  • Ç. ALTIN

    6629,45% -0,90

Batman'da sulama kanalı çilesi: Binlerce dönüm arazi kuraklığa terk edildi

GÜNDEM 27.05.2025 14:54:42 0
Batman

Batman'da 10 yılı aşkın süredir su verilmeyen Sol Sahil Sulama Kanalı, binlerce çiftçiyi mağdur etti. HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, sahada çiftçilerle görüşerek sorunun acilen çözülmesi çağrısında bulundu.

Batman'da 50 bin dönümü aşkın tarım arazisinin sulanması amacıyla inşa edilen ancak 10 yılı aşkın süredir işlevsiz durumda olan kanal, bölgedeki çiftçiler için adeta bir hayal kırıklığına dönüştü.

Kanal; Binatlı, Danalı, Ayrancı, Örmegöze ve Çevrimova köylerinden geçmesine rağmen, bu köylerdeki tarım arazileri halen sulanamıyor.

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, yıllardır su verilmeyen Sol Sahil Sulama Kanalı nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan çiftçilerin sesi oldu.

Beraberindeki heyetle Sol Sahil Sulama Kanalı'nda incelemelerde bulunan ve burada köy muhtarları ile çiftçilerle görüşen Davut Şahin, 50 bin dönüm tarım arazisinin susuzluk nedeniyle kullanılamadığını belirterek, hükümete acil çözüm çağrısı yaptı.

"Büyük masraflarla yapılmasına rağmen kanala su verilmiyor"

Şahin, söz konusu sorunun üçünçü kezdir gündeme taşıdıklarını belirterek, "50 bin dönümü aşkın tarım arazisinin istifade ettirilmesi amacıyla burada Sol Sahil Sulama Kanalı diye bir kanal yapılmış. Kanal, büyük masraflarla yapılmasına rağmen 10 yılı aşkın bir süredir su verilmiyor. Bu güzel tarım arazileri sudan istifade ettirilmiyor." dedi.

"Enerji maliyetini çiftçiye yüklemek istiyorlar"

Sorunun çözümünün hükümette olduğunu ifade eden Şahin, "Çiftçilerimiz, köylülerimiz, muhtarlarımız dert yanıyorlar. Bu sorun böyle devam etmemelidir. Elektrik ile kanala suyun verilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu enerji maliyetini de çiftçiye yüklemek istiyorlar. Çiftçi bunun altından kalkamaz. Kanalın yapılmasındaki amaç, çiftçilerin sudan istifade etmesidir. Elektrik maliyetini çiftçiye yüklediğin zaman zarar edecek. Dolayısıyla bu sorunu hükümet çözmek durumdadır." diye konuştu.

"Bu mağduriyet son bulmalı"

Şahin, sulama imkanının sağlanması halinde çiftçilerin yılda en az iki ürün alabileceğini vurgulayarak, su sıkıntısı nedeniyle hububat başta olmak üzere birçok tarım ürününün tarlada kaldığını belirtti.

HÜDA PAR İl Başkanlığı olarak sürecin takipçisi olacaklarını söyleyen Şahin, yetkililere seslenerek "Bu mağduriyet artık son bulmalıdır." dedi.

Mehmet Cemil Gündem

"Sorunun artık çözülmesini istiyoruz"

Sorunun çözümü için gösterdikleri ilgiden dolayı HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin'e teşekkür eden Binatlı Köyü Muhtarı Mehmet Cemil Gündem, "Kanalımız 2014'ten beri hazırdır. Enerji sorunundan dolayı kanala bir türlü su verilmedi. Bizler bu sorunun artık çözülmesini istiyoruz. Kanaldan herhangi bir fayda sağlamıyoruz. Suyun olmaması nedeniyle ekinlerin yüzde 80'i zarar gördü." ifadelerini kullandı.

Necdet Avim

"Kanal çürüdü ama bize fayda sağlamadı"

Çevrimova Köyü Muhtarı Necdet Avim ise kanalın yıllardır çürümeye terk edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Kanala su verilmemesi nedeniyle binlerce dönüm ekili arazi heba oldu. Su olsaydı bu ekinler kurtarırdı. Suyun gelmesini istiyoruz. Maliyetinin devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Çünkü çiftçi bu maliyetin altından kalkamaz." (İLKHA)

Letonya’dan AB’ye "Ruslara vize vermeyi durdurun" çağrısı

Meteorolojiden 4 il için kuvvetli sağanak uyarısı

Pakistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 25 can kaybı

Avrupa Güvenlik Eylem Planı hayata geçirildi

Rusya, Donetsk'te bir bölgeyi daha ele geçirdi

Şili’de hortum etkili oldu: 13 yaralı

Seyir halindeki kamyon infilak etti: Şoför hastaneye kaldırıldı

Diyarbakır’da tır alev alev yandı: İtfaiye yetersiz kaldı iddiası

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 2 ölü, 4 yaralı

Rusya'dan Baltık Denizi'nde askeri tatbikat

Muğla açıklarında 93 düzensiz göçmen yakalandı

Sudan'da kolera alarmı: Vakalar 2 bin 700'ü aştı

Tayvan ile Çin arasında askeri tansiyon yine zirvede

HAMAS yetkililerinden El Arabiya'nın iddialarına yalanlama

Kocaeli'de 3,1 büyüklüğünde deprem

Siirt’te yaz öncesi temizlik seferberliği başladı

Siirt’te miniklere yangın güvenliği eğitimi

Hatay'da kuduz karantinası

Malatya Valisi Yavuz: Eylül itibariyle, deprem öncesine kıyasla yüzde 25 daha fazla dersliği hizmete açmış olacağız

Elazığ’da feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe anayasası utancından bu milleti mutlaka kurtaracağız

Malatya'da fen lisesi öğrencilerinin yaptığı İHA Türkiye birincisi oldu

Gaziantep'te Şehir Hastanesi'nde Radyonüklid İyot Tedavi Merkezi açıldı

Irak'ta yasadışı silah deposunda patlama: 1 polis hayatını kaybetti, 7 yaralı

Türkiye’nin ilk "Kültürel Miras Temalı Açık Hava Sınıfı" Bursa’da açıldı

BM: Gazze'ye daha fazla yardım malzemesine ihtiyaç var

Almanya'dan Ukrayna'ya patriot füzesi yardımı

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli yağış uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yürütülen tahkikatları gayet olumlu karşılıyoruz

Bingöl'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ