• BIST 100

    10234,66%0,45
  • DOLAR

    39,88% 0,27
  • EURO

    47,01% -0,17
  • GRAM ALTIN

    4289,56% -0,11
  • Ç. ALTIN

    6837,43% 0,20

Batmanlı kadınlar belediyeden aldıkları eğitimlerle iş kadını oldu

04 Haziran 2023, Pazar 01:35
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Batmanlı kadınlar belediyeden aldıkları eğitimlerle iş kadını oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batmanlı kadınlar belediyeden aldıkları eğitimlerle iş kadını oldu

Batman Belediyesi tarafından kadınlara özel verilen eğitimlere gidip sertifika alan kadınlar, kendi iş yerlerini açtı.
2021 yılında beri Batman Belediyesi tarafından kadınlara özel olarak verilen eğitimlerde sertifika alan kadınlar, kendi iş yerlerini açmaya başladı. Kadınlar, el sanatları, tekstil, kuaförlük, çocuk gelişimi, resim, bahçıvanlık, okuma-yazma ve aşçılık gibi farklı dallarda aldıkları eğitimle iş yeri açarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Eğitimlerden sonra 43 kadının kendi iş yerini açtığını belirten Belediye Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Aslı Tan Konaç, “Batman Belediyesine bağlı bilgi ve meslek edindirme kurslarımız var. Biz bunları BİL-MEK çatısı altında topladık. Şu anda Kültür Mahallesi’ndeki atölyemizde 8 branşta hizmet veriyoruz. Bunların içinde el sanatları, aşçılık, pastacılık, okuma ve yazma, tekstil, resim ve yeni açmak istediğimiz hasta bakım elemanı gibi kurslarımız var. Bu kurslarda biz bayanlara eğitim veriyoruz. 3 ay ile 8 ay arasında süren eğitimlerden sonra Milli Eğitim onaylı sertifika almaya hak kazanıyorlar. Belgelerini aldıktan sonra kendi iş yerini açan çok sayıda bayan oldu. Aynı zamanda bu sertifikayı aldıktan sonra güzel işlere giren ve yurt dışına gidip orda iş bulma imkânına sahipte çok kadın oldu. Şuana kadar 43 bayan kendi işyerini açtı. Bu daha çok dezavantajlı bölgelerde oldu. Okuma yazması olmayan, eğitimini tamamlayamayan kadınlara sadece sertifika vermekle kalmadık. Eğitimlerini tamamladıktan sonra bu bayanlara iş ve iş bulma teknikleri, motivasyon eğitimi, öz güven ve cesaretlendirici eğitimlerde bulunduk. Sosyologlarımız ve psikologlarımız tarafından çeşitli terapiler verdik. Bundan sonra hem ailelerinin destekleriyle hem de kendi özgüven ve cesaretleriyle kendi iş yerlerini açtılar. 43 tane kadın şu anda aktif şekilde iş yerlerini sürdürüyorlar” dedi.

'Ben bir ev kadınıydım şuan iş kadını oldum”
Belediye tarafından verilen kurslardan mezun olup kendi iş yerini açan Nurşen Balık, iş kadını olmaktan mutlu olduğu ifade etti. Kadınlara evde oturmasınlar tavsiyesi veren Balık, “Zaten terzilik benim çocukluğumdan beri sevdiğim bir meslektir ama eksiğim çoktu. Tekstilde biraz çalıştım ama bu yeterli değildi. Belediyenin açtığı kurslar vardı, bu kurslara gidip kesmeyi, biçmeyi ve ölçü almayı öğrendim. Sağ olsunlar belediye bize böyle bir imkan sağladı. Bu kurslardan sertifikamı aldım. Milli Eğitime gidip sertifikalarımı çoğalttım durmadım tabi ki. Bütün diplomalarımı usta öğreticiliğe kadar aldım. hepsini aldıktan sonra ‘ben artık tamamım’ dedim. Neden bir dükkan açıp kendi ayaklarımın üzerinde durmayayım dedim. Mahallede de terzi eksikliği olduğundan dolayı böyle bir karar aldım. Pişman değilim çok mutluyum, işimi severek yapıyorum. İnternet üzerinden satış yapmıyorum, sadece mahalle sakinlerine dikiyorum. Gelen siparişleri alıyorum, kendim kumaşları alıp dikiyorum. Bütün kadınlara tavsiyem evde oturmasınlar. Ben bir ev kadınıydım şuan iş kadını oldum, çokta mutluyum. Tavsiyemdir bayanlara evde oturmasınlar, çalışsınlar kendi ayaklarının üzerinde dursunlar. Eşleri bile olsa kimseye muhtaç olmasınlar” diye konuştu.

“Bütün bayanların başarabileceğine inanıyorum”
Eğitimlerini tamamladıktan sonra Petrolkent Mahallesi’nde kuaför olarak iş yeri açan Yüksel Yavuz, eşlerin bu konudaki desteklerinin önemini vurguladı. Bütün bayanların istediklerinde her şeyi başarabileceklerini belirten Yavuz, 'Benim küçüklüğümden isteğimdi kuaför açmak, kuaför olmayı öğrenmek bununla ilgili eğitim görmek. Kursa gittik, mezun olduk, kendimizi mesleğimizde geliştirdik. Özellikle eşim bu konuda bana çok destek verdi, destekçim oldu. Her kadının başarabileceğini biliyor ve diliyorum. Güzel bir duygu, kendi mahallemde iş yeri açtım. Açtığım iş yerimde mahallemdeki bayanlara hizmet veriyorum ve çok memnunum. Benim için çok güzel bir iş. Bütün bayanların başarabileceğine inanıyorum ama eşlerinde bu konuda destek çıkması gerektiğini düşünüyorum. Eşler çok önemli bir faktör. Benim eşim bana destek olduğu için bu duruma gelebildim” şeklinde konuştu.

İstanbul'da orman yangını

MEB'den bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zekâ desteği

AP: Amerikan güvenlik şirketi Gazze'de açlık çeken sivillere ateş açtı

Karaali'de yangın sonrası çağrı: Her şeye ihtiyacımız var bizi yalnız bırakmayın

YHT hatlarında taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

BM: Gazze halkının yüzde 97'si açık alanlarda uyuyor

Vali Yavuz: Asayiş ve diğer olaylarda Türkiye ortalamasından daha iyi bir noktadayız

Bursa’da Kur’an kursları yoğun ilgi görüyor: Yaz tatili Kur’an’la başladı

Özel jet kaçkar dağlarının zirvesine düştü pilot hayatını kaybetti 1kişi yaralı

Bakan Şimşek, enflasyonu değerlendirdi

Bakan Yerlikaya: Yangınlardan zarar görenlere 21,6 milyon TL ödeme yapıldı

Gazze'de şehitler hastane ve okul bahçelerine defnediliyor

Batman'da Canlı Hayvan Pazarı geçici olarak kapatıldı

HAMAS: Şehitlerin kanı yerde kalmayacak

Batman Belediyesinden öğrencilere sağlıklı yaşam eğitimi ve taraması

Batman Belediyesinden otobüs duraklarına temizlik ve bakım mesaisi

Siyonist rejim 48 saatte 300 Filistinliyi katletti

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

2025 Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı

Siirt'te kırsal altyapıya 2 yılda 56 milyon liralık yatırım

Siirt’te bireysel sulama projeleri için hibe sözleşmeleri imzalandı

Ticaret Bakanlığı'ndan yapay zekâ dolandırıcılığı uyarısı

Akademi Giriş Sınavı'na giriş belgeleri erişime açıldı

Siyonist işgalciler, A'riha'nın kuzeyinde bir eve el koydu, 60 koyun çaldı

İşgal ordusu, Gazze'nin doğusundaki mahallelerin tamamını boşaltmakla tehdit ediyor

Arap Birliği: "israilin" Batı Şeria'yı ilhak etme çağrıları siyasi zorbalıktır

Dışişleri'nden siyonist rejimin "Batı Şeria'nın ilhakı" açıklamalarına tepki

Bedelli askerlikte zamlı ücret belli oldu

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul'da orman yangını

MEB'den bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zekâ desteği

AP: Amerikan güvenlik şirketi Gazze'de açlık çeken sivillere ateş açtı

Karaali'de yangın sonrası çağrı: Her şeye ihtiyacımız var bizi yalnız bırakmayın

YHT hatlarında taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

BM: Gazze halkının yüzde 97'si açık alanlarda uyuyor

Vali Yavuz: Asayiş ve diğer olaylarda Türkiye ortalamasından daha iyi bir noktadayız