• BIST 100

    10729,49%-0,92
  • DOLAR

    41,25% 0,24
  • EURO

    48,39% 0,66
  • GRAM ALTIN

    4769,81% 1,67
  • Ç. ALTIN

    7652,82% 1,73

Bayram alışverişlerinde indirim maskesiyle dolandırıcılığa dikkat!

29 Mayıs 2025, Perşembe 11:15
29 Mayıs 2025, Perşembe 11:15
Bayram alışverişlerinde indirim maskesiyle dolandırıcılığa dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kurban Bayramı öncesi alışveriş yoğunluğu artarken, "bayram indirimi" ve "kampanya" adı altında fırsatçı ve dolandırıcılar da harekete geçti. Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, internet alışverişlerinden kurbanlık alımına kadar dikkat edilme

Kurban Bayramına sayılı günler kala çarşı pazarda hareketlilik başladı. Beraberinde indirim kampanyaları, son dakika fırsatları ve sosyal medya reklamları da çoğaldı. Ancak bu dönemde art niyetli girişimlere karşı uyarıda bulunan Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, vatandaşlara kritik uyarılarda bulundu.

Yılmaz, özellikle fırsatçılara karşı tüketicilerin bilinçli hareket etmesi ve gerekirse ilgili kurumlara başvurarak denetim talep etmeleri gerektiğini vurguladı.

Bayramla birlikte tüketicilerin bayram alışveriş hazırlıkları ve ihtiyaçlarının karşılanması için, gerek kurbanlık temininde gerekse market ile mağazalardaki satışlarda doğru uygulamalarla karşılaştığı gibi, fırsatçılık yapan insanlarla da karşılaşmak mümkün olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Tüketiciler, ucuz olan fiyatlara şüphe ile bakmalı; fahiş fiyatlarla mutlaka mücadele etmelidir" şeklinde konuştu.

"İnternet alışverişinde MERSİS numarası ve güvenli ödeme sistemine dikkat"

Özellikle internet satışları üzerinden yapılan hata ve yanlışların çok olduğunu belirten Yılmaz, "Bu nedenle, tüketiciler ihtiyaçlarını internet üzerinden sağlamaya çalışıyorsa, özellikle sitelere bakıldığında MERSİS numaralarına ve kurumsallaşmış yapılarına dikkat etmelidir. Güvenli ödeme sistemine sahip olup olmadığına ve adres çubuklarının varlığına mutlaka bakılmalıdır. Ödeme sistemleri üzerinden yapılan ödemelere ilişkin bilgileri şahıslara vermemeli; doğrudan güvenli sistemler kullanılarak ödeme yapılmalıdır" dedi.

"Kurbanlık alırken borçlanmayın"

Kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Yılmaz, "Eğer kişinin gücü kurban alımına yetmiyorsa, kredi kartına borçlanarak kurbanlık almamalıdır. Ortak olarak bir kurban kesilecekse kurban kesildikten sonra etin 6-8 saat dinlenmesi gerekir. Çünkü konuyla ilgili bize çok şikayetler geliyor. Et, dinlendirilmeden ve bekletilmeden hemen buzdolabına konuluyor. Bu nedenle etler yeşillenip bozuluyor. Kurban kesenler, etin muhafazasına da mutlaka dikkat etmelidir" diye belirtti.

"Çocuk bayramlıklarında kanserojen renk uyarısı"

Çarşı-pazar alışverişlerinde rekabetten yararlanmanın önemine değinen Yılmaz, "Tüketiciler, kendi ihtiyaçlarını öncelik sıralamasına göre belirleyerek market ve mağazalarda bu doğrultuda alışveriş yapmalıdır. Özellikle çocuklar için alınacak bayramlık giysilerde, alacalı ve kanserojen madde içerebilecek renk ve ürünlere dikkat edilmelidir. Kurban bağışı yapmak isteyen tüketicilerin doğru sitelere yönelmeleri, fırsatçılara ve dolandırıcılara düşmemeleri konusunda dikkatli olmaları; bağış yapanların da yaptıkları kurumu doğrudan bilgilendirerek emin olmaları gerekir" ifadelerini kullandı.

"Bayramda piyasa denetimi artmalı, fahiş fiyatlara geçit verilmemeli"

Bakanlığa da çağrıda bulunan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tür günlerde fırsatçılara fırsat bırakmamak adına daha sistemli bir piyasa denetimi yapılması yönündedir. Tüketiciler, yaptıkları inceleme sonucunda fahiş fiyatlarla ilgili mücadelelerini mutlaka sürdürmelidir. Fahiş fiyatlarla karşılaşılması halinde, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na ve tüketici derneklerine başvurabilirler. Tüketici, fahiş fiyatlarla ilgili üzerine düşen sorumluluğu mutlaka yerine getirmeli; ilgili kurumlara başvurarak denetim talebinde bulunmalıdır" diye konuştu.(İLKHA)

 

Trump, Savunma Bakanlığı’nın adını "Savaş Bakanlığı" olarak değiştiren kararnameyi imzaladı

Bakan Kurum'dan sosyal konut projesi ve TOKİ indirimi açıklaması

Batman’da otomobil takla attı: 2 yaralı

Umut Kervanı kurban etlerini konserveleyerek Gazze’ye ulaştırdı

Rusya: Donetsk'te Markovo'nun kontrolü Rus birliklerine geçti

Kazakistan'da 13 ton 183 kilogram kokain ele geçirildi

Arap Birliği'nden "büyük israil projesi"ne karşı tüm dünyaya baskı çağrısı

DSÖ: Gazze'deki durum böyle devam ederse daha da kötü bir insani felakete yaşanabilir

ABD'de küçük uçak düştü: 2 ölü

İran'dan siyonist rejimin nükleer cephaneliğine sessiz kalan Batı'ya tepki

Batman’ın Raylı Geleceği: BatRay Tanıtıldı, Hızlı Tren Umudu Devam Ediyor

Şanlıurfa'da trafik kazası: 4 yaralı

Motosiklet kazası yapan genç hayatını kaybetti

ABD'den İran'a yönelik yeni petrol yaptırımı

Bursa’da orman yangını kontrol altına alındı

Bahattin Temel: Şehit Selahaddin, zamanını asla boşa harcamaz, topluma yol gösterirdi

Yoldan çıkan minibüs şarampole devrildi: 7 yaralı

Meteorolojiden 8 il için sarı kodlu sağanak uyarısı

Azerbaycan ve Ermenistan, sınır ve mayın konularını görüştü

Rutte: Ukrayna'ya asker konuşlandırma kararı Kiev'indir

Rutte: Ukrayna'ya asker konuşlandırma kararı Kiev'indir

Kahire, Filistinlilerin Mısır topraklarına tehcir edilmesine karşıtlığını yeniden vurguladı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

İHO Ebrar’dan yetim öğrencilere kırtasiye desteği

Sivil Savunma: Yüksek binaların bombalanması sivillerin zorla göç ettirilmesi politikasıdır

Battalgazi Belediyesi eylül ayı meclis toplantısı tamamlandı

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere 70 milyon liralık destek

Gaziantep'ten Küresel Sumud Filosu'na destek çağrısı

Elazığ'da ormanlık alanda çıkan yangın büyümeden söndürüldü

HAKSİAD bölgesel sektör buluşmalarının ilki Adıyaman’da gerçekleştirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump, Savunma Bakanlığı’nın adını "Savaş Bakanlığı" olarak değiştiren kararnameyi imzaladı

Bakan Kurum'dan sosyal konut projesi ve TOKİ indirimi açıklaması

Batman’da otomobil takla attı: 2 yaralı

Umut Kervanı kurban etlerini konserveleyerek Gazze’ye ulaştırdı

Rusya: Donetsk'te Markovo'nun kontrolü Rus birliklerine geçti

Kazakistan'da 13 ton 183 kilogram kokain ele geçirildi

Arap Birliği'nden "büyük israil projesi"ne karşı tüm dünyaya baskı çağrısı