• BIST 100

    10366,2%-0,04
  • DOLAR

    40,35% 0,24
  • EURO

    46,92% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4349,52% 0,54
  • Ç. ALTIN

    6958,85% 0,87

Bayram yolculuğu öncesinde sürücülere uzman tavsiyesi: "Mola Hayat Kurtarır"

02 Haziran 2025, Pazartesi 07:36
02 Haziran 2025, Pazartesi 07:36
Bayram yolculuğu öncesinde sürücülere uzman tavsiyesi:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Bayramda uzun yola çıkmak isteyen sürücülere tavsiyelerde bulunan Mesut Tulukçu, uzun yolda düzenli mola vermenin zaman kaybı değil, hayati bir alışkanlık olduğunu vurgulayarak, sürücüleri hız yerine dikkate öncelik vermeye çağırdı.

Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar, yollara düşmeye hazırlanıyor. Ancak artan trafik yoğunluğu, yorgunluk ve dikkatsizlik beraberinde kazaları getiriyor.

Uzmanlar ise sürücülerin yola çıkmadan önce güzel bir uyku uyuması, 2-3 saatte bir mola vermesi ve hız limitlerine uyması gerektiğini vurgularken, araç bakımının önemine de dikkat çekerek, lastik, fren, yağ, far ve sileceklerin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

“Emniyet kemeri hem sürücü hem de yolcular için hayati önem taşır”

Yola çıkmadan önce iyi bir uyku alınması gerektiğine dikkat çeken Sürücü Kursu Eğitim Uzmanı Mesut Tulukçu, “Bayram yoğunluğu nedeniyle yollarda trafik artar. Bu yüzden yola çıkmadan önce araç bakımı mutlaka yapılmalı: lastik basınçları, frenler, yağ seviyesi, farlar ve silecekler kontrol edilmeli. Navigasyon ve trafik uygulamaları kullanılarak yoğun saatlerde yola çıkmamaya özen gösterilmeli. Yola çıkmadan önce iyi bir uyku alınmalı, yorgun şekilde direksiyon başına geçilmemeli. Emniyet kemeri hem sürücü hem de yolcular için hayati önem taşır. Aşırı hızdan ve ani manevralardan kaçınılmalı, özellikle şehir geçişlerinde hız limitlerine dikkat edilmelidir. Trafik kurallarına ve diğer sürücülere saygılı olmak, kazaların önüne geçmenin temel yollarındandır.” ifadelerine yer verdi.

Uzun yolculuklarda sürücülerin mola vermeleri gerektiğini ifade eden Tulukçu, “Her 2-3 saatte bir mola verilerek vücut dinlendirilmeli, en az 15-20 dakika araçtan inip yürümek faydalıdır. Mola yerlerinde biraz egzersiz yapmak kan dolaşımını artırır, dikkati tazeler. Direksiyon başında ağır yemeklerden kaçınılmalı, sindirimi kolay, hafif yiyecekler tercih edilmeli. Yanında sürekli müzik ya da sohbet edecek bir yol arkadaşının olması dikkat dağınıklığını önleyebilir. Araç içi çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı; klima ve havalandırma iyi ayarlanmalı. Gözler zamanla yorulacağı için arada bir uzağa bakarak göz kaslarını dinlendirmek önemlidir.” şeklinde konuştu.

Uzun süreli yolculuklarda yorgun araç kullanmanın ve mikro uykunun oluşturabileceği tehlikelere dikkat çeken Tulukçu, sürücüleri düzenli mola vermeleri ve iyice dinlenmeleri gerektiği vurgulayarak, “Mikro uyku, birkaç saniyelik fark edilmeden gerçekleşen uyku halidir ve yüksek hızda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yorgun şekilde kesinlikle yola çıkılmamalı. Kafeinli içecekler geçici çözüm sağlayabilir ama asıl çözüm uygun mola ve uykudur. Eğer gözler yanmaya başlıyor, odaklanma zorlaşıyorsa hemen bir mola verilmelidir. Yolda camı biraz aralamak, soğuk hava almak da geçici uyarıcı olabilir ama bu da uzun süre işe yaramaz. Araç içi fazla sessizse uyku riski artar, dikkat çekici müzikler çalmak ya da birisiyle konuşmak da uyanıklığı artırabilir. Mola vermek zaman kaybı değil, can kurtaran bir alışkanlıktır.” sözlerine yer verdi.

Son olarak sürücülere dikkatli olmaları çağrısında bulunan Tulukçu, “Hız bizim için bir zaman kazanımı değil, hayat tehlikesi doğurabilir. Yolculuk esnasında telefonlarla fazla uğraşmayalım. Emniyet kemerlerimizi takalım ve trafik kurallarına uyalım. Hayatımız her şeyden önemlidir. Sevdiklerimize varmak için lütfen dikkatli olalım. Bayram yolunda aceleye gerek yok, sevdikleriniz sizi bekliyor. Hız değil, dikkat hayat kurtarır. Unutmayalım; sevdiklerimize ulaşmanın en güzel yolu, kurallara uyarak güvenli sürmektir. Hep birlikte sağlıklı, huzurlu ve kazasız bir bayram geçirelim. Bayram, hepimizin olsun.” dedi. (İLKHA)

Bursa'da iki araç çarpıştı: 2'si ağır 8 yaralı

Bcılık sektöründe mevduat ve kredi hacmi yükseldi

Karabük'te 2 otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Sıcaklıklar etkisini arttıracak

İran: israil ateşkesi ihlal ederse misillemeye hazırız

Gençlerden örnek davranış

İngiltere’den Rusya'ya yönelik yaptırım kararı

Bursa'da trafik kazası: 8 yaralı

Gazze'de sözde yardım noktalarında kanlı tuzak: 89 şehit

Batman'da tonlarca uyuşturucu madde ele geçirildi, 703 kişi tutuklandı

Pakistan'da muson yağmurları bilançosu: 202 can kaybı, 600 yaralı

Camide namaz kılarken boğazından bıçaklanarak öldürüldü

Azerbaycan: Uçağımızı düşüren Rusya tazminat ödemeli

Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi LGS'den sonra YKS'de de göz doldurdu

Zelenski'den Rusya'ya üçüncü tur müzakere teklifi

Vietnam'da tekne alabora oldu: 18 ölü

Batman'da saman yüklü kamyon devrildi: Sürücü saatlerce yardım bekledi

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı

Binanın giriş katında çıkan yangın paniğe yol açtı

Sağlık Bakanlığından "Dumansız Türkiye" kampanyası

İnsanlıktan utandıran görüntüler: Gazze'de kıtlık derinleşti

İnşaat malzemelerinin satıldığı bayide çıkan yangın kontrol altına alındı

Adıyaman'da 52 cami, 12 Kur'an kursu ve 4 gençlik merkezi açıldı

Başkan Er, Kale ilçesini ziyaret etti

YKS 2025’te Bursa’dan üç farklı alanda Türkiye birinciliği

Rusya: Ukrayna’daki askeri hedeflere hassas silahlarla grup saldırısı düzenlendi

İran'da Abadan petrol rafinerisinde yangın

Çanakkale açıklarında 27 düzensiz göçmen kurtarıldı

Suriye ordusu Süveyda'da yeniden konuşlanmaya başladı

Hafriyat kamyonunun tehlikeli manevrası kameralara yansıdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bursa'da iki araç çarpıştı: 2'si ağır 8 yaralı

Bcılık sektöründe mevduat ve kredi hacmi yükseldi

Karabük'te 2 otomobil çarpıştı: 7 yaralı

Sıcaklıklar etkisini arttıracak

İran: israil ateşkesi ihlal ederse misillemeye hazırız

Gençlerden örnek davranış

İngiltere’den Rusya'ya yönelik yaptırım kararı