• BIST 100

    9579,23%0,40
  • DOLAR

    38,80% 0,24
  • EURO

    43,43% -0,10
  • GRAM ALTIN

    3994,44% -0,96
  • Ç. ALTIN

    6518,04% 0,66

Bayram ziyaretleri toplumsal dayanışmayı güçlendiriyor

SAĞLIK 29.03.2025 14:38:44 0
Bayram ziyaretleri toplumsal dayanışmayı güçlendiriyor

Bayramlar, toplumların kültürel yapısında önemli bir yer tutarak, bireyler arasındaki dayanışma ve birlik duygusunu pekiştiren özel zamanlar arasında yer alıyor.

Bayram ziyaretlerinin, insanların bir araya gelip birbirlerinin sevinçlerini veya dertlerini paylaştığı, kurulan muhabbet ile huzurlu anların pekiştiği zamanlar olduğunu dile getiren uzmanlar, bu ziyaretlerin dayanışma ve birlik duygusunun toplum içinde yayılmasına, aile içindeki bağların güçlenmesinde ve toplumun sosyal yapısında kritik bir rol oynadığını vurguluyor.

Geleneksel bayram ziyaretlerinin, kuşaklar arası iletişimi sağlanması ve kültürel aktarımın desteklenmesinde çok önemli kazanımlar sağladığını dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Melek Çaylak, “Bayram ziyaretleri, fiziksel temas, yüz yüze etkileşim, bayram sofralarında bir araya gelme, hediyeleşme, çocukları sevindirme ve büyüklerle hoş sohbet etme gibi unsurlarla anlam kazanır.” dedi.

Çaylak, bayram ziyaretlerinin toplumun dayanışma ve birlik duygusu üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Bayramlar, sosyal ve kültürel bağları güçlendiriyor

Bayramların, toplumların kültürlerinde önemli bir yer tuttuğunu ve insanlar için sadece dini bir anlam taşımaktan öte, sosyal ve kültürel bağları güçlendiren, insanlar arasındaki dayanışma ve birlik duygusunu pekiştiren zamanlar olduğunu kaydeden Çaylak, “Bayram ziyaretleri, insanların bir araya gelip birbirlerinin sevinçlerini veya dertlerini paylaştığı, kurulan muhabbet ile huzurlu anların pekiştiği zamanlardır. Bu ziyaretler dayanışma ve birlik duygusunun toplum içinde yayılmasına, aile içindeki bağların güçlenmesi gibi pek çok yönden işlevsel olup, toplumun sosyal yapısında kritik bir rol oynar. Diğer taraftan bayram ziyaretleri ile bireyler arasında güven duygusu inşa edilir ve toplumun sosyal uyumunun desteklenmesi de sağlanmış olur.” dedi.

Aileler bayramlar aracılığıyla bir araya geliyor

Geleneksel bayram ziyaretlerinin, kuşaklar arası iletişimi sağlanması ve kültürel aktarımın desteklenmesinde çok önemli kazanımlar sağladığını dile getiren Çaylak, şöyle devam etti:

“Özellikle aile büyüklerinin, genç nesillere değerler, gelenekler ve kültürel miras hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşırken, gençler de kendi yaşam deneyimlerini büyükleriyle paylaşarak, kılavuzluk etmelerini sağlayacakları karşılıklı bir alan açabilmektedir. Bayramlar vasıtasıyla bir araya gelen ailelerin, bu karşılıklı iletişim ile kültürel mirasın ve değerlerin kuşaklar arasında aktarılmasını sağladığı gibi geçmişin deneyimlerinin ve geleneklerinin genç nesillere daha etkili bir şekilde öğretilmesine imkân tanınır. Ayrıca, aile bireylerinin böyle önemli günlerde toplanması, kalabalık ortamların oluşması, pek çok neslin bir arada bulunması, geçmişle bağ kurmalarına ve aile tarihini hatırlamalarına da olanak tanıyarak, aile kökleri ile bağ kurulması sağlanmış olur.”

Bayramların kısa süreli tatil olarak görülmesi bayram ziyaretlerini azaltıyor

Modernleşme dinamikleri ve kentleşme gibi süreçlerin bayram ziyaretlerinin sıklığı ve şekli üzerinde belirgin değişiklikler meydana getirdiğini anlatan Çaylak, “Kentlerde yaşayan bireyler, iş yoğunlukları, mesafe ve zaman kısıtlamaları gibi faktörler nedeniyle geleneksel bayram ziyaretlerini yerine getirmekte zorlanmakta, bayramları kısa süreli tatil olarak değerlendirebilmektedirler. Diğer taraftan kentleşme ile ailelerin çekirdek aile yapısına dönüşmesi, aile büyükleri ile kurulan ilişkilerdeki farklılaşmalar, bireylerin sosyal yaşamları açısından bayram ziyaretlerinin azalmasının bir nedeni olarak da görülebilir. Bunun yanı sıra, bayram ziyaretleri genellikle geniş ailelerin bir araya geldiği kalabalık toplantılar şeklinde olurken, modern yaşamın getirdiği yalnızlık, bireysellik gibi etkenler bu tür toplu etkinliklerin eskiye göre önemini yitirmesine yol açabilmektedir.” diye konuştu.

Görüntülü aramalar geleneksel bayram ziyaretlerinin yerini alabilir mi?

Günümüzde teknolojik imkanların, özellikle görüntülü aramalar ve mesajlaşma uygulamalarının, uzak mesafelerdeki aile bireylerinin bayramda iletişim kurmalarına olanak sağladığını belirten Çaylak, bunun bayram ziyaretlerine bir alternatif gibi görünse de geleneksel ziyaretlerin yerini tam anlamıyla alamayacağını vurguladı. Çaylak, “Bayram ziyaretleri, fiziksel temas, yüz yüze etkileşim, bayram sofralarında bir araya gelme, hediyeleşme, çocukları sevindirme ve büyüklerle hoş sohbet etme gibi unsurlarla anlam kazanır. Teknolojik araçlar, aile bireyleri ve sevdiklerimizle iletişimi kolaylaştırsa da sıcaklık ve samimiyet açısından geleneksel ziyaretlerle kıyaslanamayacak bir deneyim sunar.” ifadelerini kullandı.

Bayram ziyaretlerinin önemini vurgulayan farkındalıklar oluşturulmalı

Toplum olarak bazı önlemler alınması gerektiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Melek Çaylak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Aile içindeki bağlarının güçlendirilmesi, kuşaklar arası iletişimin artırılması ve kültürel mirasın yaşatılması adına, bayram ziyaretlerinin önemini vurgulayan farkındalıklar oluşturulmalıdır. Bayramlaşma geleneğinin ve bayram ziyaretlerinin sürdürülebilmesi için ayrıca, modern yaşamın getirdiği yoğunluk ve mesafe engellerine karşı, bayram ziyaretlerinin fiziksel olarak yapılması yanı sıra, imkanların oluşamaması durumunda dijital olarak yapılması konusunda bir denge bulunması ile iletişim ve birlikteliğin güçlendirilmesi sağlanabilir. Bayramlaşma geleneği, sadece geçmişin değil, toplumun sosyal dokusunun da korunmasında da çok önemli bir yere sahiptir. Bayramlar, insanların birbirine olan sevgisini, saygısını ve bağlılıklarını gösterdiği zamanlar olduğu için, toplumun ruhunu ve kültürel kimliğini yaşatmaya devam edebilmesi için bayram ziyaretlerini devam ettirmek, hassasiyet göstermek oldukça önemlidir.” (İLKHA)

Bursa'da tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı

Brezilya'da kuş gribi alarmı

AB'den Rusya'ya yeni yaptırım kararı

İstanbul'da görüşen Rusya ile Ukrayna heyetleri bin kişilik karşılıklı esir takasında anlaştı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat: Sesimiz sazla değil, alın teriyle duyulmalı

Rusya ve Ukrayna'dan esir takası anlaşması

HAMAS'tan yerleşimci saldırılarına karşı koyma çağrısı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Mardin Ovası'nda kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda

Van’da meydanlarda 'kilo kontrolü' uygulaması başladı

DMM, "12 yıl ceza alan biri 9 ay hapis yatıp çıkacak" iddiası doğru değil"

Adanalılar sinek sorunu nedeniyle tepkili: Belediyenin ilaçlama çalışmaları yetersiz

Şanlıurfa’da park halindeki otomobil alev aldı

Menenjit hızla ilerleyerek saatler içinde ölümle sonuçlanabilir

Hz. Ömer Camii'nde son cuma namazı kılındı

HAMAS: Arap ve İslam ülkelerini, dini ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz

Popüler kültürde gençliğin korunması için neler yapılmalı?

Malatya’da özel gereksinimli bireyler hünerlerini tablolara yansıtıyor

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 53 bin 119'a yükseldi

BESO Başkanı Çiftçi'den Batman'ın il oluşunun yıldönümü mesajı

Üniversite hastanelerinin geleceği Çukurova’da masaya yatırıldı

Balcalı’da kalp pili teknolojisinde yeni dönem

Afganistan, Rusya ile ticaret hacmini artırmayı istiyor

Aslan: Kuraklık ve sulama yetersizliği fıstık rekoltesini olumsuz etkiledi

Milletvekili Ramanlı'dan Batman'ın il oluşu kutlama mesajı

Adanalı hayırsever bisikletini Gazze’ye bağışladı

Siirt’te "Evliliğe İlk Adım" semineri düzenlendi

HÜDA PAR’dan Engelliler Haftası’nda anlamlı ziyaret

Belediye Başkanı Geçit: Çok çalışmadan, emek verilmeden başarıya ulaşılmaz

BAB-GED’den Batman'ın il oluşunun yıl dönümü mesajı

Küresel arz artışı ve belirsizlikler petrol fiyatlarını baskılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ