Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor!

EKONOMİ 18.07.2021 22:53:05 0
Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor!
Haberi Sesli Oku

Bayramda çalışan herkesi ilgilendiriyor!

Önümüzdeki salı gününden itibaren Kurban Bayramı başlıyor. Öncesinde de pazartesi günü arefe günü olacak. Yasalarımızda dini ve milli bayramlar resmi tatil olarak kabul ediliyor. Böylece arefe günü ile birlikte Kurban Bayramı 4.5 gün resmi tatil olarak kutlanacak. Bu yıl Kurban Bayramı öncesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü de resmi tatil olarak kutlandı. Böylece birbiri peşi sıra gelen resmi tatil süresi 5.5 günü buldu.

Resmi tatillerde çalışılmaması dışında bir ücretlendirme sistemi de bulunuyor. Birçok sektör resmi tatillerde iş başında olmak zorunda. Böylece işçiler tatil yerine çalışıyorlar. Bu da yasalarımıza göre ücretlendiriliyor. 15 Temmuz ile birlikte toplamda 5.5 günlük süre için ek ücret imkanı doğmuş oldu. Resmi tatil günlerinde çalışılmıyor. Çalışmayan işçiler maaşlarını tam alıyor. Bu günlerde çalışan işçilere ise her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor.

NASIL HESAPLANIYOR?

Aylık maaş alarak çalışan bir kişinin toplam brüt ücreti 30 güne bölünerek bir günlük ücret tutarı hesap ediliyor. Çıkan rakam ikiyle çarpılarak bayram çalışmasının ücreti bulunuyor. Yani maaşı 3.000 lira olan bir işçinin günlük yevmiyesi 100 lira olarak hesaplanıyor. Bu işçiye bayramda çalıştığı her gün için 100 liraya ilaveten, ayrıca 100 lira ödeniyor. Bayramda çalıştığı gün için 100 lira değil, 200 lira alıyor. Eğer bayram günü buna ilaveten mesai de yapmışsa, yani 7.5 saatten fazla çalışmışsa her saat çalışması için de yüzde 50 fazlasıyla ücret ödeniyor. Asgari ücretli bir işçiye 2021 yılı için günlük brüt 119.25 TL, net olarak da 94.20 TL ücret ödenmesi gerekiyor. 15 Temmuz'da ve 4.5 günlük bayram tatilinin tamamında çalışmak zorunda kalan asgari ücretli işçiye, normal ücretine ilave olarak 518.10 TL ücret ödenecek.

FAZLA MESAİ DE ÖDENİR

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor. bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, eğer bir de fazla mesii yapmışlarsa yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti daha alıyorlar.

GAZETECİLERİN ÖDEMESİ FARKLI

Bayramlarda çalışan sektörlerin başında medya geliyor. Gazetecilerin bayramlarda çalışmaları, diğer işçilere göre farklı ücretlendiriliyor. Basın İş Kanunu'nda genel tatil ücreti kavramı bulunmuyor. Bu yüzden de gazetecilerin çalışmaları tatil ücreti olarak değil fazla mesai olarak değerlendiriliyor. Diğer işçiler bayram çalışmalarında tam yevmiye alırken, gazetecilerde bu yevmiye yarım olarak, yani fazla çalışma şeklinde uygulanıyor. Günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalışınca 200 lira alırken, gazeteci tam gün çalıştığında 150 lira alıyor. Gazetecide fazla çalışma ücreti saate göre belirleniyor. Dolayısıyla gazeteciler bayram günlerinde ya da resmi tatillerde kaç saat çalışmışlarsa o kadar saat ücretini yüzde 50 fazlasıyla alıyorlar.

İDARİ İZİN ÖZELİ KAPSAMAZ

Bayramlarda kamu çalışanları için verilen idari izinler özel sektörde mesai olarak nitelenmiyor. Eğer işveren kendi inisiyatifiyle tatili uzatırsa bu durumda özel sektör çalışanları da idari izinli sayılıyor.

PARA YERİNE İZİN OLMAZ

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti para olarak ödeniyor. Bu ödemelerin bir sonraki ücret ile birlikte verilmesi gerekiyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor. O yüzden çalışan işçilere izin yerine paralarının ödenmesi gerekiyor. Bayramda çalışanlar fazladan yevmiye alırken, bir de fazla mesai yapmışlarsa, yani haftalık çalışma süresi 45 saati geçerse bu kez ayrıca fazla çalışma ücreti de alıyorlar. Fazla mesailerin bir mali zorluk yoksa ödenmemesi işçiye haklı fesih ile tazminat alma hakkı da tanıyor. İş Kanunu'nun 24. Maddesi bu hakkı düzenliyor.


Meteorolojiden Trakya için soğuk hava uyarısı

Gazze'de esir takası anlaşmasına bir adım kaldı

Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısını hedef aldı

Vali Köşger: Adana’yı daha huzurlu ve yaşanabilir hale getirmek istiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil Suriye'ye saldırılarına son vermeli aksi takdirde ağır sonuçlar ortaya çıkacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başbakanı Dibeybe'yi kabul etti

Konya’da bir avukat uyuşturucu satıcılığından tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başbakanı Dibeybe'yi kabul etti

Yetimler Vakfı Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye desteği sağladı

Kahvehanede çıkan silahlı kavgada bir kişi yaralandı

Yeşilay Genel Başkanı Dr. Dinç: Bağımlılık, duyguların kontrolden çıktığı bir süreçtir

Ortaokul öğrencilerden “Filistin İçin Fırçada İz Bırak” temalı resim sergisi

İstanbul'da alkol kaynaklı ölümler 19'e yükseldi

Diyarbakır'da Kral Yolu rotası turizme kazandırılıyor

Adana'da asayiş uygulamasında 204 kişi yakalandı

Bingöl'de zabıta ekiplerinden kaldırım işgaline sıkı denetim

Malatya’da uyuşturucu ve kaçak silah operasyonu

Siirt Üniversitesi'nde enerji sorununa kesintisiz çözüm

Bingöl’de üç kişi sahte altın satarken yakalandı

Aydın: Yarıyıl tatili öğrencilere mola fırsatı sunuyor

Bingöl’de firari olan 27 kişi yakalandı

Gazze'de şehit sayısı 46 bin 707'ye yükseldi

Emekliler: Maaşlarımız yetersiz, haklarımızı geri istiyoruz

Tanzanya'da Marburg hastalığından 8 kişi öldü

Bakanlık'tan çamaşır suyu markası 'AKAR'ın toplatma kararı

Doğu Karadeniz’de kuvvetli kar yağışı bekleniyor

Vali Seddar Yavuz, Hükümet Konağı inşaatını denetledi

Kaliforniya'da iki yeni orman yangını tespit edildi

İnşaat üretim endeksi kasım 2024'te arttı

Adıyaman yolunda tır yan yattı: 2 ölü, 1 yaralı

Yükleniyor