• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,97% 0,11
  • EURO

    41,09% 0,07
  • GRAM ALTIN

    3764,67% 0,91
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 1,51

Bayramda yerine getirmemiz gereken sorumluluklar nelerdir?

GÜNDEM 25.03.2025 16:03:56 0
Bayramda yerine getirmemiz gereken sorumluluklar nelerdir?

Başta bayram namazı ve teşrik tekbirleri olmak üzere yetimleri sevindirme, çocuklara bayram sevincini hissettirme gibi birtakım sorumlulukları hatırlatan Molla Remzi Uçar; akraba, yaşlı ve komşu ziyaretlerine dikkat çekti.

Bayramların kaynaşmaya, dayanışmaya, yardımlaşmaya, muhabbete ve sevgiye vesile olduğunu söyleyen İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Remzi Uçar, bayramların küslerin barışması için de güzel bir fırsat olduğunu belirtti.

Bayramlarda muhtaç yetim ve öksüz çocuklarında unutulmaması gerektiğini hatırlatan Molla Remzi Uçar, bu tür özel günlerde sevgi ve merhamete başta olmak üzere maddi ve manevi desteklerin ön plana çıkması gerektiğini ifade etti.

"Bayram namazına aile fertlerinizle beraber iştirak edin"

Ramazan Bayramı'nı sevinç, kardeşlik ve muhabbet içerisinde geçirmemiz gerektiğini ifade eden Molla Uçar, "Bayramlar Peygamber Aleyhisselamın ümmete olan hediyesidir. Bir Müslüman bayramı nasıl geçirmeli? Bir Müslüman, bayram sabahına uyanır uyanmaz sabah namazını kılıp bayram namazına gitmeli, tekbirlere iştirak etmeli ve o ruhu cemaatle beraber yaşamalıdır. Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz, küçük çocuklarını da bayram namazına giderken yanlarına almalarıdır. Bayanların namaz kılacağı yerler varsa bulundukları yerlerde, eşleriyle beraber bayram namazına gidebilirler. Peygamber Aleyhissalatu Vesselam döneminde Peygamberimiz, bayram namazlarını açık alanlarda kıldırırdı. Çocuklar, yaşlılar ve hatta mazeret sahibi kadınlar o ortama gelerek bayram sevincini yaşarlardı. Peygamberimizin sünnetine binaen bizlerde bütün aile fertlerimizle beraber bayram namazına iştirak edip bayramı en güzel şekilde yaşamalıyız." tavsiyelerinde bulundu.

"Bayramlarda akrabalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmemeliyiz"

Bayramların aynı zamanda en yakınımızda olanlara karşı sorumluluklarımızı hatırlattığını belirten Molla Uçar, başta anne ve babalar olmak üzere bayram ziyaretlerin de yaşlıların de ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bizim buralarda bayram namazından hemen sonra akraba ve yakınlarının kabirlerini ziyaret edilerek, dualar edilir. Bu yapıldıktan sonra en kıymetlilerimiz olan anne ve babayı ziyaret edip onların dualarını almak ve ellerini öpmek gerekir. Özellikle bayramlarda akrabalarımızı ziyaret etmeyi ihmal etmemeliyiz. Peygamber Aleyhissalatu Vesselam bir hadisi şeriflerinde, 'Kim rızkının genişletilmesini ve ömrünün uzatılmasını isterse akrabası ile ilişkisini devam ettirsin.' diye buyurmaktadır. Aynı şekilde komşularımıza gidip bayramlaşalım. Peygamber Aleyhissalatu Vesselam komşu haklarıyla ilgili, 'Cebrâil, bana komşu hakkından o kadar çok bahsetti ki, neredeyse komşuyu komşuya mirasçı yapacak zannettim.' diye buyuruyor. Özellikle bayramlarda yaşlılarımızı ziyaret edip, onlara değer ve kıymet vermeliyiz ve onları ihmal etmemeliyiz. Peygamberimizin yaşlılar konusunda bir hadisinde, 'Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşından dolayı hürmet ederse, Allah da ona yaşlılığında hürmet edecek birini hazırlar.' diye buyurmaktalar."

"Bayram dargınların barışması için bir fırsattır"

Dargın olanlar için Ramazan Bayramının barışmak için iyi bir fırsat olduğunu belirten Molla Uçar, "Özellikle bayramlarda dikkat etmemiz gereken noktalardan biri de küskünlerin barışmasıdır. Rabbimiz ayet-i kerimede, 'Şüphesiz müminler birbiri ile kardeştirler; öyle ise dargın olan kardeşlerinizin arasını düzeltin; Allah'tan sakının ki size acısın.' diye buyurmaktadır. Müslümanların muhabbet edeceği, kardeşlik duygularının ön plana çıktığı bir günde küskünlük caiz değildir. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmakta, 'Bir Müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın durması helâl değildir.' Yine başka bir hadisi şerifte Peygamberimiz, 'Birbirinizden nefret etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları kardeş olun.' diye buyurmaktalar." dedi.

"Çocuklar bayramı mutlu geçirsin"

Molla Uçar, "Bayramlarda çocuklarımızı sevindirelim ve onlara ikramlarda bulunalım. Özellikle çocukların bayramı en güzel bir şekilde yaşamasını sağlayalım. Hatta yakınlarımızı bayram günlerinde unutmayalım. Hastalarımızı ziyaret edip onlara dua edelim. Uzakta bulunan akraba ve dostlarımızı hiç olmasa telefonla arayıp hâl hatırlarını soralım." ifadelerini kullandı.

"Bayramda yetimleri sevindirelim"

Yetime sahip çıkmak, onu korumak, kollamak ve iaşesini sağlamanın fazileti konusunda Peygamber Efendimizin hadislerine vurgu yapan Molla Uçar, "Peygamberimiz yetim olarak dünyaya geldi ve 6 yaşından sonra annesini kaybetti. Müslümanlar olarak, bayramlarda yetim ve öksüz çocukları unutmamalıyız. Yetim çocukların başlarını okşayıp, onlara merhamet edip anne ve babalarının yokluğunu hissettiremememiz gerekiyor. Peygamber Aleyhissalatu Vesselam hadis-i şeriflerinde, 'Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır' diye buyurmuşlardır. Bayramlarda maddi olarak da yetim ve öksüz çocuklarımızı sevindirelim. Ev ve giyim noktasında ihtiyaçları ne varsa karşılamak gerekir. Bayramdan önce özellikle Müslüman kardeşlerimiz, çevresindeki yetim ve öksüzlerin ihtiyaçlarını gidermeli." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Dünya Kudüs Günü'nde siyonist işgalciler protesto edildi

Ramazan sonrası nasıl beslenmeli, bayramda nelere dikkat etmeliyiz?

Müftü Bekiroğlu: Bayramlarda gözleri kapıda olanları unutmayalım

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer'den bayram mesajı

Bosna-Hersekli Müslümanların inşa edeceği 4-6 yaş Kur'an kursunun temeli atıldı

Bakan Tunç: Uludağ'daki otel yangınının tüm yönleriyle aydınlatılması için soruşturma hassasiyetle yürütülüyor

Anamur'da müftülük personeli bayramlaştı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan Ramazan Bayramı mesajı  

Doç. Dr. Şenormancı: Bipolar bozuklukta doğru tanı ve tedaviyle sağlıklı bir yaşam mümkün

Bakan Yumaklı, Ramazan denetimlerinin sonucunu aktardı

Mardin Mil Diyanet-Sen İl Başkanı Taş: Gazze’nin gündemden düşürülmemesi lazım

Myanmar'daki depremlerde ölü sayısının 10 bini aşabileceği açıklandı

Yetimler Vakfı'ndan Ramazan bayramı mesajı

Harvard'da akademik özgürlüğe siyonist müdahale

"Filistin davasını bilgi, bilinç ve ümmet olma şuuru ile gençlere anlatmalıyız"

İl il bayram namazı saatleri

Meteorolojiden 7 kente fırtına uyarısı

Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği sis nedeniyle durdu

Bakan Yerlikaya: Bazen trafikte göstereceğimiz bir saniyelik sabır, bir ömür mutluluk getirir

Türkiye’nin yakalayıp iade ettiği Özbeklere idam cezası

Hani’de Kudüs Günü Yürüyüşü ve basın açıklaması düzenlendi

İTTİHADUL ULEMA'dan Ramazan Bayramı mesajı

Bayramda hava nasıl olacak?

Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatıldı

MASAK'tan dolandırıcılık uyarısı

Myanmar'daki depremlerde 694 kişi öldü, 1670 kişi yaralandı

Ramazanda teravihe devam eden çocuklar ödüllendirildi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: 57 İslam ülkesi Mescid-i Aksa'yı kendi haline bıraktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e: Mandacılık talep ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ