• BIST 100

    10646,41%-0,40
  • DOLAR

    40,55% -0,48
  • EURO

    47,57% -0,70
  • GRAM ALTIN

    4354,64% -1,33
  • Ç. ALTIN

    6965,95% -0,80

Bebeğinizi böyle uyutmayın!

27 Ağustos 2024, Salı 11:54
27 Ağustos 2024, Salı 11:54
Bebeğinizi böyle uyutmayın!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Özellikle bebeklik dönemi olmakla birlikte yaşantımızın büyük bir kısmını uyku ile geçiririz. Bebeklerde sağlıklı gelişim için uyku çok önemlidir.

Bazen bebeklere uykuyu öğretmek, kendi kendine uyumasına destek olmak amacı ile ağlasa da yanına gitmeyerek uyuma davranışı öğretilmektedir. Bu çocuğun psiko-sosyal gelişimi için yanlış bir uygulama olmak ile beraber, ileriki yaşantısında da birçok soruna neden olabilmektedir.

İnsanoğlu biyopsikososyal bir varlıktır. Çoğu yetişkin insan bile yalnız kalmak istemezken, bebek için bu son derece önemlidir. Bebeğin egosu aşırı zayıfken, yani 4,5 aylık dönemlerde ağlasa da yanına gitmeyerek uyumayı öğrenmesini sağlamak yanlış bir uygulamadır. Bebek ağlaya ağlaya bir süre sonra ağlamamaya başlar, ebeveynler bebeğin bu duruma alıştığını ve rahat uykuya geçmeyi öğrendiğini düşünür fakat aslında olan bebek bu şekilde uyumayı değil öğrenilmiş çaresizliği öğrenir. Tek başına odada kalan bebek dayanak ve güven ihtiyacını karşılamak için, yanında bir ebeveyn de olmadığı için soyut ve donuk bir nesne seçer kendisine oyuncak gibi ve “o burada”, “gitmiyor” güvencesiyle sakinleşmeye çalışır.

Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna sözlerine şöyle devam ediyor;

Peki bebeğiniz ağladığında ne yapmalısınız?

Ağlamak bir mesajdır, bu mesajı çok iyi değerlendirmek gerekmektedir. Yetişkin birisinin odada ağladığını düşünün, hemen yanına gidip ne olduğunu öğrenmek istersiniz. Bebeğiniz ise kendisini sözel olarak ifade edemediği için ağlayarak isteklerini belirtmektedir ve bebekten gelen mesajlar yetişkin insanda olduğu gibi dikkatle değerlendirilmelidir.

Öncelikle uykuyu etkileyecek tıbbi – fizyolojik bir problem olup olmadığı incelenmelidir. Altının kirli olması, karnının aç olması, ateş, gaz, reflü vs… Fizyolojik-tıbbi bir sıkıntı var ise öncelikle bunlar çözümlenmelidir. Uyumadan önce yapılan ritüellerde rahat uykuya geçişi kolaylaştırmaktadır. Ilık bir duş aldırmak, emme ya da biberon, masaj, rahatlatıcı müzikler ya da bebeğinizle kendinizin oluşturduğu farklı bir ritüel uykuya geçişi kolaylaştırmaya fayda sağlayabilir.

İlk 1 yılda uyku önemlidir: Rahatlamak ve sakinleşmektir. Bebeğe bakım verenin sakin kalabilme kapasitesi bir süre sonra bebeğin kendi kendini sakinleştirme kapasitesini geliştirir. Bakım veren ne kadar sakin ve rahat ise bebek de sakin kalacaktır. Ağladığında yanında ona destek ve güven veren ebeveynlerin olması, ihtiyaçlarının karşılanması hem sağlıklı bir uyku için hem de sağlıklı psiko-sosyal gelişim için çok önemlidir. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: bebeğinizi böyle uyutmayın!

Tapuda yeni dönem: Başvurular artık sadece dijital ortamdan yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin ve Trump’ı İstanbul’a getirme gayretindeyiz

Kazakistan'da ordu helikopteri kayboldu

DMM’den “Ekonomi Direksiyonu Zorda” iddialarına yalanlama

İran ve Avrupa'nın İstanbul’daki nükleer görüşmesinde uzlaşı kararı verildi

Motosikletini Gazze için bağışladı

Şanlıurfa’da “Gazze ölüyor, ayağa kalk” yürüyüşü düzenlendi

Bursa’da sıcaklık alarmı: Valilik vatandaşları uyardı

Ortopedide yeni dönem: Robotik cerrahiyle hastalar aynı gün ayağa kalkabiliyor

İşgal güçleri Kudüs Müftüsünü Mescid-i Aksa'dan alıkoydu

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Eczacı, Heimlich manevrası ile çocuğun hayatını kurtardı

Teknolojiyle değil, sevgiyle büyüyen çocuklar

Batman'da işçi sorunları gündemde: Hak-İş'ten işten çıkarmalara ve güvencesizliğe tepki

Ankara’da farklı suçlardan aranan 844 kişi yakalandı

İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine atama şartları yenilendi

Birleşmiş Milletler Suriyelilere 3 milyar dolarlık yardım çağrısı yaptı

Vahşi Sulamaya Son, Toprağa ve Suya Sahip Çıkalım!

Batman'da açılan kurslar halka hizmet veriyor

Kremlin sözcüsü Peskov: Putin ve Zelenski bu aşamada görüşemez

Meteoroloji uyardı: Hava sıcaklıkları artacak

Çamlıca Koleji öğrencisi, Baykar Fen Lisesini kazandı

Antalya-Alanya Otoyolu’nun temeli atıldı

Batman'da öğrencilere hem sosyal hem manevi etkinlik

Battalgazi Belediyesi hasta refakatçilerine destek seti dağıttı

YÖKDİL sınavı pazar günü yapılacak

Batman'da Müslüman olan Sımona Klıkova için tören düzenlendi

 İzmir Buca'da orman yangını

Batman'da riskli yapıların yıkımı devam ediyor

Kayıt dışı istihdamla mücadelede 3,4 milyar lira ceza

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tapuda yeni dönem: Başvurular artık sadece dijital ortamdan yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Putin ve Trump’ı İstanbul’a getirme gayretindeyiz

Kazakistan'da ordu helikopteri kayboldu

DMM’den “Ekonomi Direksiyonu Zorda” iddialarına yalanlama

İran ve Avrupa'nın İstanbul’daki nükleer görüşmesinde uzlaşı kararı verildi

Motosikletini Gazze için bağışladı

Şanlıurfa’da “Gazze ölüyor, ayağa kalk” yürüyüşü düzenlendi