• BIST 100

    10954,34%0,46
  • DOLAR

    42,36% 0,04
  • EURO

    48,92% 0,14
  • GRAM ALTIN

    5540,78% -0,17
  • Ç. ALTIN

    9301,82% 0,00

Berlin metrosunda gerçekçi tatbikat: Bundeswehr’den “kent savunması” provası

20 Kasım 2025, Perşembe 12:17
20 Kasım 2025, Perşembe 12:17
Berlin metrosunda gerçekçi tatbikat: Bundeswehr’den “kent savunması” provası
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Berlin U-Bahn hattında gece yarısından hemen sonra Alman ordusu tarafından kapsamlı bir askeri savunma tatbikatı gerçekleştirildi.

Yankılanan silah sesleri, çığlıklar ve maskeli askerlerin koşuşturması, tatbikatın gerçekçiliği açısından dikkat çeken özelliklerdi. Barut kokusuyla dolan istasyonda yoğun bir duman tabakası platformu kaplarken, sarı metro treni güçlükle seçilebiliyordu.

Bundeswehr Muhafız Taburu’nun olası bir saldırı anında başkenti nasıl savunacağına yönelik eğitim çalışmasının parçası olan tatbikat, senaryonun tamamlanmasıyla son buldu. Genellikle tören görevleriyle bilinen birlik, Berlin’in tam merkezinde gerçek bir acil durum rolü olan federal hükümeti koruma görevini icra edecek şekilde tatbikat yaptı.

“Bollwerk Bärlin III” adı verilen tatbikat, 17–21 Kasım tarihleri arasında yaklaşık 300 katılımcıyla en kötü senaryoları canlandırdı. Yaklaşık 30 askerin bulunduğu birlikte; yaralı sivilleri canlandıran oyuncular ve destek ekipleriyle birlikte toplam katılımcı sayısı 50’ye ulaştı.

Tatbikat senaryosuna göre, Bundestag olağanüstü hâl ilan etmiş ve Berlin savunmaya ihtiyaç duyar hâle gelmişti. Askerlerin görevi, aralarında kendi silah arkadaşları ile sivillerin de bulunduğu bir treni durdurup rehin alan Havellandlı kurgusal ayrılıkçı güçlerle mücadele etmekti.

Silah seslerinin ve yaralı askerlerin çığlıklarının istasyonu doldurduğu anlarda birlik, hızla trenin bulunduğu hatta ilerledi. Her şeyin güvenli şekilde ilerlemesi için askerlerin, Berlin ulaşım operatörü BVG’den özel eğitim aldığı belirtildi. Özellikle ray hattına inmeden önce enerji hattının kesilmesi gerektiği vurgulandı; aksi hâlde ilk adım atan askerin düşman müdahalesi olmadan kaybedilebileceği belirtildi.

Dumanla kaplı istasyonda askerler, BVG trenine tek tek ulaştı. Kısa süre sonra bir kadın yolcu güvenli alana çıkarıldı. Ayrılıkçı tehdidin baskı altına alındığı izlenimi oluşsa da tren içerisinden hâlâ çığlıklar geliyordu. “Bacağım!” diye bağıran bir sesin ardından başka bir yaralı, “Beni bırakın!” diye haykırdı. Ancak askerler, “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” prensibi gereği geri dönmedi; tüm yaralılar sırasıyla tahliye edildi.

Yaralılar ray hattı boyunca karanlık tünele taşındı veya sedyelerle platforma çıkarılarak güvenli bölgeye alındı.

Tren kontrol altına alındıktan ve yaralılar tahliye edildikten sonra askerler ve gazeteciler yeniden platformda toplandı. Yerde veya oturur hâlde rol yapan yaralılar acı içinde inlerken, tehdit ortadan kalktığı için askerler ilk yardım uygulamaya başladı. Bu sırada bir keskin nişancı, bölgeyi güvenlik altına almak üzere silahıyla pozisyon almış halde çevreyi izliyordu. (İLKHA)

Somaliland, işgal rejimini cezbediyor: Amaç, Ensarullah'la yakın mesafeden yüzleşmek!

Bingöl’de maddi hasarlı kaza 

BM, işgalci Netanyahu’nun Suriye’nin güneyinde yaptığı ziyareti kınadı

Siyonist rejim, El-Halil'de 56 Filistinliyi alıkoydu

Şanlıurfa’da silahlı kavga: 2 ölü

Gazze’de yürek burkan an: Yaralı çocuk hastaneye kanlı ekmeğiyle getirildi

TEMA Vakfı’ndan Şanlıurfa için kritik çağrı: Toprak kaybı gıda ve iklimi tehdit ediyor

Nablus'ta işgal saldırıları: 2 yaralı

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde mazlum coğrafyalardaki çocuklar anıldı

Gazze'de şehit sayısı 69 bin 513'e, yaralı sayısı 170 bin 745'e ulaştı

Batman'da 6 aşevi her gün binlerce vatandaşa sıcak yemek ulaştırıyor

Batman'da meme kanseri tedavisinde önemli başarı

Endonezya’da Semeru Yanardağı’nda mahsur kalan 178 dağcı kurtarıldı

Çin ve Japonya arasında "Tayvan" gerginliği

Kordofan'da çatışmalar tırmanıyor: Trump, Sudan iç savaşını bitirmek için devrede

Vali İbrahim Akın: Dijital bağımlılıkla mücadele masaya yatırıldı

Malatya’da son kullanım tarihi geçmiş ürünlere karşı sıkı denetim

MSB, son bir haftada 7 PKK'lı teslim oldu

Osmaniye’de 4,4 büyüklüğünde deprem

Suriye ordusu Rakka'nın doğusunda PKK/YPG mevzilerini vurdu

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Konya’da Adil Karaağaç MTAL Lisesi'nde Şeb-i Arus coşkusu

Pakistan ve Irak'taki mahkum Afganlar ülkelerine döndü

Gaziantep'te 5 ayrı suçtan aranan şahıs yakalandı

Çekya’da sabah saatlerinde tren faciası, iki tren kafa kafaya geldi: Onlarca yaralı

Maduro görevi bırakacak mı?

ABD, Hindistan’a füze sistemi ve top mühimmatı satışına onay verdi

Göğüs Hast. Uzm. Dr. Tekeli: Kısa süreli kontroller akciğer kanserini erken teşhis ettiriyor

Berlin metrosunda gerçekçi tatbikat: Bundeswehr’den “kent savunması” provası

HÜDA PAR Aile Başkanlığı'ndan "Dünya Çocuk Hakları Günü" mesajı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Somaliland, işgal rejimini cezbediyor: Amaç, Ensarullah'la yakın mesafeden yüzleşmek!

Bingöl’de maddi hasarlı kaza 

BM, işgalci Netanyahu’nun Suriye’nin güneyinde yaptığı ziyareti kınadı

Siyonist rejim, El-Halil'de 56 Filistinliyi alıkoydu

Şanlıurfa’da silahlı kavga: 2 ölü

Gazze’de yürek burkan an: Yaralı çocuk hastaneye kanlı ekmeğiyle getirildi

TEMA Vakfı’ndan Şanlıurfa için kritik çağrı: Toprak kaybı gıda ve iklimi tehdit ediyor